Ziekte, vakantie en muziek (Jolanda Verburg)

Bijzonder wat muziek en bepaalde gebeurtenissen in je brein opslaan. Vooral als alles tijdens ziekzijn weer wordt opgeroepen.

Ik ben ziek. Ik lig voor de verandering op de bank.

“Zal ik een muziekje voor je aanzetten?” vraagt mijn man.

“Ja, graag!” antwoord ik.

Het volgende moment bevind ik mij op een hoge bergpas ergens in Zwitserland met in het dal een indrukwekkend meer. Het is zomer 2016 en wij zijn op weg naar onze vakantiebestemming Umbrië in Italië. Lang voor ik mijn man kende stond een bezoek aan de Etrusken hoog op mijn ‘bucketlist’. En nu ging het dan eindelijk gebeuren!

’s Morgens vroeg vertrokken en rond theetijd zitten wij aan het Zwitserse meer, vlak voor de Gotthardtunnel, aan een kopje thee. Mijn man is verrukt over de voorspoedige vordering, hij zag erg op tegen deze lange autorit. Zelf heb ik al heel wat autoreizen naar Italië, Zuid-Frankrijk en Spanje ondernomen en zag het probleem niet. Het enige verschil misschien: Hoe zouden onze jongens deze lange reis ervaren?

Ik had mijn man kunnen overtuigen met mijn belofte om alles tot in de puntjes te regelen, zodat wij echt op tijd konden vertrekken. Ruim een dag voor vertrek waren de meest noodzakelijke spullen ingepakt en na wat gepuzzel zat alles de laatste avond ruim op tijd in de auto. Inclusief ruimte voor een flinke koelbox met voedsel en dranken voor onderweg, alles kant en klaar in de koelkast. Wij konden vroeg gaan slapen en hoefden alleen nog maar te vertrekken. Zelf hou ik ook niet van files, dus hoe eerder op pad hoe beter.

Buiten bereik van een fatsoenlijke radioverbinding zetten wij onze eerste CD op. Muziek is tijdens zo’n lange reis voor ons allebei onontbeerlijk. Als deze is afgespeeld, vraagt mijn man: “Kan je de volgende CD aangeven, schat”. “Oeps!” schoot het door mijn hoofd. Op de vakantiechecklist kom ik geen CD’s tegen. “We zullen het met deze ene moeten doen, vrees ik.” De teleurstelling is voelbaar. De enige CD die bij vertrek al in de auto zat. Dus zo hebben wij deze hele reis naar Italië gedaan op 1 CD, gelukkig wel een hele fijn, die uiteindelijk tot een onuitwisbare herinnering is geworden.

Het wonderlijke van muziek is dat het zich in je brein nestelt. Geluid, melodie, woorden en beelden die aanvankelijk niet bij elkaar hoorden, worden met elkaar verbonden. Als deze ene CD opgezet wordt waan ik mij weer op de reis naar Italië, vooral omdat hij eindeloos herhaald is. En het mooie is: wij hebben dat alle vier bij deze ‘Italië CD’. Wij mijmeren allemaal terug naar de Italiëreis, nog steeds een van onze mooiste reizen samen. Reizen naar een verre vakantiebestemming is daarna voor niemand ooit een probleem geweest. En ja, ik heb de Etrusken gevonden!

Ik ben ziek. Ik lig voor de verandering op de bank.

Sluimerend in de mist dient zich het ene na het andere verhaal aan.

 

© Jolanda Verburg, 17 mei 2021

Onze ‘Italië CD’ betreft de muziek van CD 1 van Real Ibiza V The sun lounge, compiled  by Rob Da Bank & Phil Mison (uitgelichte foto).

, , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie