Wil je gelijk of wil je geluk ? (Geert Klein Bruinink)

“Wil je gelijk of wil je geluk” is een citaat uit het spirituele boek Een cursus in wonderen. Het is een bron van inspiratie voor mensen als Wayne Dyer, Marianne Williamson en Eckhart Tolle. In mijn columns probeer ik de woorden uit dit boek te vertalen naar begrijpelijke alledaagse taal. Een cursus in wonderen is een trainingsboek om innerlijke vrede te ervaren. Als je innerlijke vrede hebt, ben je waar je wezen moet: je bent ‘thuis’.

Gedachten zien als leven

Wat is het leven, zoals Een cursus in wonderen ernaar kijkt? Leven bestaat uit wonderen en wonderen zijn gedachten. Leven bestaat dus uit gedachten. Als elke gedachte leven is, welke is dan juist? Elke gedachte die er is. Welke is dan fout? Geen enkele. Niet als je je gedachten als leven ziet. De afzonderlijke gedachte is het probleem dat we ook ‘de afscheiding’ kunnen noemen. De ene gedachte is echter niet beter dan de andere. Het is wat het is. Een cursus in wonderen hanteert deze zienswijze, o.a. door het ‘niet oordelen’ en ‘niet afzonderen’ centraal te stellen. Niet oordelen is gelijk aan vergeven.

Leef in verwondering

Uiteindelijk zijn er twee woordjes die het dichtst bij de waarheid komen: ‘waarheid is’ of ‘liefde is’ of ‘alles is’ of ‘God is’ of ‘Ik ben’ of… Alles wat je eraan toevoegt is het niet en is zeker niet de waarheid. Uiteindelijk ligt de waarheid in de stilte. Dit is het echte leven.

Leef in verwondering, zoals kinderen dat het beste nog kunnen. Het alternatief is dat je denkt dingen te weten. Dat is geen leven, maar handelen vanuit overtuigingen uit het verleden. Als je de ene gedachte als beter beoordeelt dan de andere, ben je nog oordelend.

Geert - Ondergaande zon

Er is geen uitspraak die de wereld meer vreest te horen dan deze: “Ik weet niet wie ik ben, en daarom weet ik niet wat ik doe, waar ik ben, of hoe ik de wereld of mijzelf moet bezien. Toch wordt in dit leren verlossing geboren. En wat jij bent zal jou over zichzelf vertellen.” Dit zijn zinnen die me het meest geraakt hebben in het spirituele werk. Ze zijn tegelijk zeer bevrijdend.

Gelijk willen hebben

Wil je gelijk of wil je geluk? Deze twee gaan per definitie niet samen. Gelijk is afzondering en het ware geluk is leven in verbinding. Als je denkt gelukkig te worden wanneer je gelijk krijgt, zul je nooit echt gelukkig worden. Elke keer als je niet gelukkig bent, zul je zien dat je eigenlijk gelijk wilde hebben. Als je boos of verdrietig bent, omdat bijvoorbeeld de afwas niet gedaan is, is dit een vorm van gelijk willen hebben. Als anderen niet helpen met afwassen ben ik boos, omdat ik vind dat iedereen moet helpen afwassen. Dat hoort zo. Dit is een vorm van gelijk willen hebben. Wat ik niet wist, was dat de ander net ruzie had gehad, ziek was, nog heel veel te doen had etc. Kijk maar eens hoe vaak je gelijk wilt hebben.

Gelukkig zijn

Is het dan wel mogelijk om gelukkig te zijn zonder gelijk te hebben? Dit is een vraag die ik me vaak gesteld heb. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het zelfs de enige mogelijkheid is om werkelijk gelukkig te zijn. Ik moet dan wel al mijn overtuigingen loslaten en dat is voor mij niet eenvoudig. Ik ben namelijk, zoals iedereen, opgegroeid met overtuigingen over hoe ‘het’ is of zou moeten zijn. Alle volwassenen probeerden toen en nu uit te leggen wat eigenlijk niet uit te leggen is. Dit is waar vergeving in Een Cursus in Wonderen over gaat: al die overtuigingen zijn niet waar!!! Als je zonder enkele overtuiging kunt leven, kun je alles omarmen zoals kinderen dat nog kunnen.

Hoe zou het zijn als je het gelijk (en daarmee dus ieder oordeel) kunt laten varen? Dan laat je je leiden door wat zich aandient en je vraagt waar je een ander mee van dienst kunt zijn. Je hoeft niets en alles mag. Je krijgt dan hemel op aarde. Zolang je nog gelijk wilt hebben, heb je nog een les te leren om gelukkig te worden. En als je toch gelijk wilt hebben? Je mag het van mij hebben en ik hoop oprecht dat je er gelukkig van wordt. (Dit wil niet zeggen dat ik het altijd overal mee eens ben, want dat is wat anders). Kijk maar eens hoe een relatie anders wordt als je niet de strijd aangaat om gelijk te krijgen.

1 Reactie Wil je gelijk of wil je geluk ? (Geert Klein Bruinink)

  1. F 04/11/2016 op 11:56 #

    Je hebt helemaal gelijk Geert, met je eerste column over gelijk en geluk. Wat een geluk, dat je het zo kunt zien!

Geef een reactie