Wie of wat zijn wij eigenlijk? (Jolanda Verburg)

Het is loom weer, ik kom tot niets, ga zitten onder een parasol en verzink in diepzinnige gedachten. Wie zijn wij eigenlijk, waar komen wij vandaan en waarom zijn wij op aarde?

Het is half juni, ik heb nog een hoop klussen liggen, maar het is drukkend loom weer met 27˚C en er hangt onweer in de lucht. De hitte doet mij vertragen. Ik zou wel een tandje harder willen, maar het wil niet. Ik strijk neer onder de parasol met thee en een boek* dat al een tijdje op mij ligt te wachten. Ik kom niet verder dan het eerste hoofdstuk door de oproep van de schrijvers om naast het lezen van het boek vooral stil te zijn en te voelen wat de inhoud met je doet. Alleen de introductie is al aanleiding tot innerlijke stilte en reflectie.

Op eigen benen staan

Om het menselijk lichaam te leren kennen moeten wij vooral onze geest leren begrijpen, zeggen de schrijvers. Wij betreden hiermee het gebied van de bewustzijnsontwikkeling. Geen onderwerp dat je zo even wegleest, maar wat je tot je door moet laten dringen en daadwerkelijk moet ervaren. Het boek kwam ik onlangs tegen bij de kringloopwinkel en dateert van 1989. Ik mijmer weg. Wat als ik het boek, of welk ander boek over hetzelfde onderwerp, in dat jaar had gevonden, zou ik het dan begrepen hebben?

Als ik terugdenk aan die periode dan is het antwoord duidelijk. Op dat moment had ik er geen oog voor. Ik was druk met carrière maken, had net mijn eerste huis gekocht en was bezig mijn leven vorm te geven zoals ik dacht dat het moest. Weg van mijn jeugd en de bekrompenheid van het geloof. Maar toch in die tijd was ik al wel heel erg op zoek naar mijzelf. Yoga was in die tijd voor mij genoeg.

Onze leerweg

Het leven is een lange zoektocht, met vallen en opstaan leren wij waar het leven echt over gaat. Ik ben ervan overtuigd dat ieder op zijn pad tegenkomt wat hij of zij nodig heeft om de ziel te doen groeien en tot bewustzijn te komen. Dat wij niet voor niets bij onze ouders geboren worden en wij het zelf zijn die daarvoor de keuze maken, om die leerervaring mee te maken die onze ziel nodig heeft.

Laatst had ik daar een gesprek over met iemand, die in die gedachtegang niet mee kon gaan. “En als je nu met een lichamelijke beperking geboren wordt? Of je wordt in je jeugd misbruikt? Of je bent als Jood net voor de Tweede Wereldoorlog geboren? Daar kiest toch niemand voor?” Tja, dat is een lastige kwestie, zeker als iemand nog niet echt tot bewustzijn gekomen is. Eind jaren ’80 geloofde ik dat ook niet. Als mij iets overkwam schoot ik direct in de slachtofferrol, het was geen keuze het overkwam mij. Maar inmiddels ben ik ervan overtuigd dat het wel zo is en dat wij dergelijke keuzes, die nodig zijn voor onze groei, al voor onze geboorte maken.

Bewustzijn groeit

Door de jaren heen doen wij allerlei ervaringen op, wij lopen butsen op in onze kindertijd, in relaties, wij stoten onze neus in het werk en zelfs onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid vormt onderdeel van onze ervaring. Juist de symboliek en de energetische achtergrond van ziekten is een onderwerp dat mij enorm boeit en waar wij van kunnen leren. Dat was aanvankelijk ook de reden voor het kopen van het boek*.

Ook ik heb veel meegemaakt en inmiddels is mijn bewustzijn gegroeid tot het innerlijke besef dat wij als ziel ons lichaam bewonen en niet andersom. Ons lichaam is het voertuig van de ziel heb ik al sinds ik yoga beoefen geleerd. Daarom ook is yoga een mooi startpunt om tot bewustzijn te komen. Vanuit lichaamsbewustzijn groei je naar een lichaamsoverstijgend niveau, waarbij vooral de ademhaling een belangrijke rol speelt.

Ademhaling

Bewust ademhalen doen wij eigenlijk te weinig. Het is zo vanzelfsprekend dat wij daar niet meer bij stilstaan. Het is mijn ervaring dat mensen die voor het eerst aan yoga doen helemaal niet weten hoe je eigenlijk moet ademen. In mijn lessen besteed ik daar veel aandacht aan. Ik merk dat veel mensen daar moeite mee hebben. “Het lijkt wel of ik ademhalen opnieuw moet leren!” kreeg ik ooit van een nieuwe cursist te horen.

De ademhaling is ook van essentieel belang om tot bewustzijn te komen. Veel lichamelijke en psychische problemen hebben hun oorsprong in verkeerd omgaan met de ademhaling. Door onjuist ademhalen kan het lichaam ‘op slot’ gaan, waardoor allerlei problemen ontstaan en blokkades worden opgebouwd. Je hiervan bewust worden is al een goede eerste stap.

Van geboorte tot dood

Het belang van de ademhaling komt vooral tot uitdrukking bij de geboorte en de dood. Met de eerste ademhaling bij de geboorte daalt de ziel in het lichaam en begint de zoektocht van de mens naar wie of wat wij eigenlijk zijn. Op slag zijn wij vergeten waar wij vandaan komen en beginnen als onbeschreven blad onze reis door de materie.

Bij de laatste ademhaling van de stervende mens verlaat de ziel het lichaam weer en keert terug naar waar wij oorspronkelijk vandaan komen en is onze aardse reis voorbij. Geboorte en dood vormen de overgang naar een nieuwe fase en zijn in feite een en dezelfde beleving.

De gang door de materie

Waar wij vandaan komen wordt door ieder mens anders benoemd, afhankelijk van de opvoeding en de cultuur waarin wij geboren worden. Vanuit mijn streng gereformeerde achtergrond heeft God de aarde geschapen, worden wij geboren naar zijn evenbeeld en wanneer wij dood gaan mogen wij naast God plaatsnemen op zijn Goddelijke troon. Mijn vader zei dit letterlijk in een van onze laatste gesprekken voor hij stierf, nadat ik hem vroeg waar hij na zijn dood naar toe zou gaan. Heel troostrijk. Hij was er klaar voor.

Het doel van het leven is leren en tot bewustzijn komen, daarvoor maken wij de gang door de materie. De wetenschap – en dan met name de kwantumfysica – is steeds beter in staat om te bewijzen dat er meer is dan materie en dat de geest invloed heeft op de materie. Alles is energie en alles is bewustzijn. Geest is energie. Materie is gestolde energie. Einstein formuleerde het al in zijn beroemd geworden formule E=mc². Geest is niet beter dan materie, het betreft een wisselwerking waardoor wij ons kunnen ontwikkelen en tot bewustzijn komen.

De vierde en de vijfde dimensie

Zodra ik facebook open krijg ik filmpjes aangereikt van mensen die bezig zijn met bewustzijnsontwikkeling. Niet vreemd natuurlijk want dat zijn de onderwerpen die mij na aan het hart liggen, waar ik vrijwel dagelijks mee bezig ben. De algoritmen van facebook weten waar mijn interesse naar uitgaat, waardoor het lijkt of iedereen zich hiermee bezighoudt. Ook dat is natuurlijk niet zo, maar een onderwerp valt je pas op als je ermee aan de slag gaat. Kijk maar naar een nieuw model van een automerk. Zodra iemand die je kent zo’n auto heeft zie je ze ineens overal, terwijl het model je voorheen niet opviel.

Een populair onderwerp in de betreffende groepen op facebook is de groei van de derde naar de vijfde dimensie. Dit heeft alles te maken met het trillingsgetal en de mate van bewustzijn. Alles in het heelal trilt en heeft bewustzijn. Het verschil tussen geest en materie ligt vooral in het trillingsgetal. Materie trilt veel langzamer dan bijvoorbeeld lucht.

Doel van dit alles

Wanneer wij tot bewustzijn komen gaat ons eigen trillingsgetal omhoog waardoor wij beter in staat zijn om onszelf te verbinden met ons geestelijke niveau. Hierdoor zijn wij ook in staat om de materie te beheersen. Dit biedt ongekende mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het zelfhelend vermogen van het lichaam door de geest, waardoor wij beter in staat zijn om met ziekten om te gaan en onszelf te genezen. Als je nog onvoldoende gevoel hebt bij dit onderwerp dan klinkt dit ongeloofwaardig. Uit eigen ervaring, vooral door te werken met reiki (levensenergie), weet ik dat dit zo werkt.

Vanuit mijn visie zijn wij een ziel in een lichaam, bezig aan een ontwikkelingsproces om tot bewustzijn te komen. Alleen via de tocht door de materie heeft de ziel de mogelijkheid om te groeien. Alles wat wij meemaken op onze reis door de materie heeft een doel en daarmee betekenis voor de groei van de ziel en het proces van bewustwording.

© Jolanda Verburg, 16 juni 2021

* Paulus Rijntjes en Magnolia Heijboer – Van geest tot lichaam – 1989, Uitgeverij Ankh-Hermes bv – Deventer

, , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie