Wakker worden (Jolanda Verburg)

Nooit eerder besef ik dat wij ons leven kunnen vormgeven zoals wij willen. Alleen ik kan mijn eigen realiteit veranderen. Hoe meer mensen dit gaan beseffen hoe meer onze wereld zal gaan verschuiven.

Ik was midden dertig toen ik mij realiseerde dat mijn leven niet was wat ik ervan verwacht had. Mijn baan liep niet lekker en mijn relatie begon te knellen. Het was alsof ik in een slechte droom was beland. Maar ja, hoe kan je de zekerheden die je hebt opgebouwd overboord zetten? Tot mij op dag een zetje werd gegeven.

Van een collega moet je het hebben

Tijdens een uitje van het werk zat ik naast een collega mijn beklag te doen over wat er allemaal niet goed ging. Op een zeker moment zei zij tegen mij: “Hou toch eens op met dat gemopper, stap uit de slachtofferrol en neem het heft in eigen hand!” Ik was verbouwereerd en boos, ik had eerder medeleven verwacht.

De opmerking van mijn collega was mijn ‘wake up call’, alle alarmbellen begonnen te rinkelen. Mijn vader die nooit de verantwoordelijkheid nam voor zijn eigen leven en altijd de schuld bij een ander neerlegde zat in de slachtofferrol, maar ik niet. Dat besef was enorm confronterend. Blijkbaar had het patroon in ons gezin mij ook te pakken.

Verantwoordelijkheid nemen

Vanaf dat moment ben ik actie gekomen. Ik heb mijn relatie beëindigd, ben ergens anders gaan wonen en heb een andere baan gezocht. Ook nam ik een coach in de arm zodat ik in mijn nieuwe baan niet weer in dezelfde valkuilen terecht zou komen. Vanaf dat moment heeft mijn leven een wending genomen.

De belangrijkste reden waarom ik niet gelukkig was kwam voort uit het feit dat ik diepgang miste. Met mijn partner kon ik niet over gevoelens praten. Bij hem was de buitenkant vooral belangrijk. Wij woonden in een huis dat in de beste Woonmagazines niet zou misstaan en voor de buitenwereld was ons leven een succes. Maar ik was er doodongelukkig.

Spirituele groei

Voordat ik mijn leven een draai gaf, was ik al op zoek naar het gevoel dat er meer was tussen hemel en aarde. Ik kende niemand met wie ik het hierover kon hebben. In mijn gereformeerde familie werd mij geleerd de antwoorden te zoeken in de bijbel en bij de dominee kon ik terecht voor een persoonlijk gesprek. Maar helaas heb ik het daar niet gevonden.

Ik struinde de bibliotheek en boekwinkels af op zoek naar boeken die wel wat toevoegden. In het huidige internettijdperk weten wij dat met een zoekopdracht er een wereld opengaat. Toen hadden wij dat nog niet. In mijn zoektocht ontmoette ik uiteindelijk steeds meer mensen met wie ik het gesprek aan kon gaan. Ik begon ook in mijn naaste omgeving mensen te bevragen hoe zij erin zaten, schoorvoetend kwam ook daar discussie op gang.

Een nieuwe kijk op de wereld

Groei van het bewustzijn is iets wat niet ophoudt. Nog altijd is het een onderwerp dat mij mateloos boeit en bezighoudt. De corona-tijd heeft veel teweeggebracht. Omdat wij min of meer gedwongen werden om thuis te blijven, ben ik activiteiten in en om huis gaan ondernemen. Moestuinieren, achterstallige klussen oppakken, maar vooral veel nadenken en voelen wat er gebeurde. Ik heb iedere dag gemediteerd en ben diep in mijzelf gedoken op zoek naar de zin van het bestaan en vooral betreft de corona-crisis.

Al heel lang heb ik het gevoel dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid en ons welzijn. Het terugtrekken en diep vanbinnen kijken heeft mij op een ander spoor gezet. Ik kom er steeds meer achter dat onze geest tot veel meer in staat is dan wij denken. Dit bevestigt het gevoel dat ik al had.

‘The shift is happening’

Er zijn verschillende manieren om naar de wereld om ons heen te kijken en dat zal altijd zo blijven. Zoveel mensen, zoveel zinnen. Het is van belang te beseffen dat wij allemaal soevereine individuen zijn die vanuit eigen inzichten, vanuit verschillende alternatieven, onze eigen keuzes kunnen maken. Als je dit volledig tot je door laat dringen, dan is dat een enorme verschuiving.

Het besef dat er keuzes zijn en dat er in onze geest een oneindige potentieel ligt opgeslagen, is overweldigend. Er ontstaan inzichten die zo anders zijn, maar zo enorm resoneren en juist aanvoelen waardoor de ‘shift’ ontstaat. Mijn wereldbeeld verschuift. Vanuit deze nieuwe blik merk ik dat ik de hele wereld aankan, zonder angst, vol vertrouwen in de toekomst. Heel bijzonder. En dat allemaal door de corona-crisis.

Angst en tweespalt

Toch is er ook een keerzijde aan mijn verschoven wereldbeeld. Dat merk ik vooral bij de discussies over corona als het gaat over de 1,5 meter economie, mondkapjes in het openbaar, de corona app en vaccinaties. Er lijken twee kampen te zijn ontstaan waarbij de spanningen hoog oplopen, waarbij mensen zich verschansen in hun ivoren toren en niet meer openstaan voor andere geluiden. Ik hoor angst, juist nu mijn angst verdwenen is. En angst doet rare dingen met mensen.

Angst doet mensen in de slachtofferrol stappen. Het leidt tot een dader–slachtoffer situatie waarbij geen gefundeerde keuzes meer te maken zijn. De overheid vaardigt regels uit en gaat een dialoog daarover uit de weg. Het volk daarentegen gaat onderling het gevecht aan. Het lijkt er bijna op of de overheid deze polariteit in de hand werkt, het een halt toeroepen doet zij in ieder geval niet. Het maakt mij verdrietig. We leven in een wereld van vóór en na corona. Ik constateer een verdeelde angstige wereld. Wakker worden heeft meer tijd nodig. Nu mijn angst verdwenen is zie ik achter de sluier één mensheid die een eenheid vormt.

© Jolanda Verburg, 1 augustus 2020

Foto’s: Pexels.com

, ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie