Vrije toegang tot de column: Levenskunst in relatie tot polarisatie (Jolanda Verburg)

Jolanda 01

Het hele leven bestaat uit tegenstellingen. Kunnen we zonder?

In de geboorte ligt de eerste tegenstelling, die van leven of dood. Hoe onze weg ook zal zijn, het hele leven bestaat uit uitersten. We kiezen voor het één en niet voor iets anders, we nemen actie of we doen niets. Op weg naar volwassenheid en in de zoektocht naar onze identiteit en wie we zijn in relatie tot de ander, komt vroeg of laat het moment dat we ons afzetten tegen de ander. Tegenstellingen zijn onderdeel van onze natuur. Of het nu gaat om lichaam en geest, het ritme van dag en nacht, of over het met de stroom meegaan, of het tij keren.

Zodra een tegenstelling teveel wordt uitvergroot en de uitersten van elkaar vervreemden, ontstaat polarisatie. Ons huidig tijdsgewricht wordt erdoor gekenmerkt. We leven in een lastige tijd. Een tijd van chaos. Wereldwijde machtsverhoudingen verschuiven. Mensen zijn op drift. Onzekerheid en angst domineren het gevoel. Boze burgers laten van zich horen met achterlating van een verdeelde politieke arena. We zijn op zoek met z’n allen, op zoek naar een nieuw evenwicht.

Jolanda c5-1 yin-yangPolarisatie heeft een negatieve connotatie, maar is het dat wel? Het meest bekende Chinese symbool, yin-yang, symboliseert harmonie in uitersten: het vrouwelijke en het mannelijke, de koelte van de maan en de warmte van de zon. De twee polariteiten die elkaars tegenpolen zijn, die spanning oproepen, maar toch in een sierlijk evenwicht verstrengeld zijn. Voortdurend op zoek naar evenwicht in een continue strijd die het leven weerspiegelt.

Om te weten hoe het leven voelt is het nodig om uitersten te ervaren. Uitersten van liefde en haat, van geluk en verdriet. Tegenslag leidt vroeg of laat tot groei. Worden niet de mooiste liefdesliederen en gedichten gecreëerd in tijden van uiterste wanhoop? De kunst van het leven is om in de uitersten balans en harmonie te vinden. Dan gaan we dood of we creëren opnieuw, halen ons leven wederom overhoop op zoek naar een nieuwe ervaring. Tot een volgend evenwicht.

© Jolanda Verburg, 1 maart 2017

De schrijvers van Vive-Levenskunst verstoren de balans om nieuwe inzichten te doen ontstaan. Nieuwsgierig geworden? Neem een abonnement.

Dit is een korte column van één van de schrijvers van VIVE-Levenskunst, als een eerste introductie, waarbij je iets kunt proeven van de sfeer en de toon waarin de columns worden geschreven. De andere columns zijn veel uitgebreider: tussen de 500 en 1200 woorden. En elke schrijver heeft een eigen thema waar hij of zij zich op richt. Jolanda is overtuigd dat we een totaal andere economie en samenleving tegemoet gaan. Zij gaat op zoek naar nieuwe mogelijkheden en brengt de veranderingen in praktijk onder andere door de aanleg van een permacultuur landschap. Voor impromptu vive beschrijft zij haar zoektocht en de uitdagingen die ze tegenkomt.

Tip:

Onder deze tekst kun je via ‘View all posts’ alle voorgaande columns van Jolanda bekijken.

Nog geen reacties.

Geef een reactie