Voorbij leven en dood (Dirk Oegema)

Vier jaar schrijf ik hier nu over leven en dood. En nu stop ik. Voorlopig tenminste, want alles is tijdelijk. Fijn vond ik dat ik de dood niet kan begrijpen.

En omdat jullie het denk ik ook niet begrijpen, is ons gesprek een stuk lichter. Dat geldt wel vaker voor wat ons echt raakt is. Hier nemen we afscheid van leven en dood als onderwerp. Het heeft mij goed gedaan. Vaak verrast door wat hier naar boven kwam. Het gekke is dat het soms makkelijker is om ergens over te schrijven dan over te praten.

Tijd dus om over te stappen naar een volgend onderwerp. Naar een onderwerp dat mij al een tijdje bezighoudt. Bijna vijfentwintig jaar om wat preciezer te zijn. ‘Zijn en zo’. Daar ga ik over schrijven. Dat kopje geeft ons wat ruimte, knelt niet bij voorbaat.

En die titel? Ja, ik voel me soms een beetje balorig bij alles wat spiritueel is. Vooral de diepte en ernst ervan verbaast me regelmatig. Balorig is soms leuk, maar ik ben ook nieuwsgierig of er leven is voorbij diep en ernstig. Echt leven.

© Dirk Oegema, 1 november 2020

1 Reactie Voorbij leven en dood (Dirk Oegema)

 1. Jolanda Verburg 26/11/2020 op 16:48 #

  Hallo Dirk,
  Het hangt ervan af wat je onder ‘echt leven’ verstaat. Vanuit mijn diepste weten is er inderdaad leven na de dood.
  Je kan het leren zien, maar dan is het handig om voorbij je zintuigen te geraken.
  Succes met je zoektocht.
  Jolanda