Vertrouwen op eigen kracht (Jolanda Verburg)

De wereld staat op zijn kop en is compleet stilgevallen door de coronacrisis. We leggen ons zonder morren neer bij de maatregelen van het kabinet. Terecht of niet? Er is een alternatief!

Appelbloesem

Eigenlijk wil ik het helemaal niet over corona hebben, maar het is allesoverheersend, dus eraan ontkomen is nagenoeg onmogelijk. Of we het willen of niet, het hele dagelijkse leven wordt al een aantal weken gedomineerd door een virus. Het gevoel heen en weer geslingerd te worden tussen gezond en ziek zijn, dood en leven, thuisblijven of de deur uitgaan, gezondheidszorg en economie overheerst.

Zoeken naar een nieuw ritme

Na de afkondiging van corona-maatregelen om thuis te blijven, ging ons leven redelijk geruisloos verder. De eerste weken was het even zoeken naar een nieuw ritme in de dag, zo zonder werk. Ik neem nu iedere week mijn yogales op en verstuur die online naar mijn cursisten. De reacties zijn hartverwarmend. Reiki geven is een contactberoep dus mag ik nu helaas niet uitoefenen. En de planning voor de meditatietrainingen zijn doorgeschoven.

Wat de moestuin en de schaapskudde betreft gaat alles gewoon door. De werkzaamheden zijn onveranderd. Toch kwam daar al snel verandering in. Er werd namelijk in onze kudde een drieling geboren, wat verre van voorspoedig verliep. Na een dag aankijken besloten wij de zwakste van de drie bij te voeden. Vanaf dat moment werd mijn dagritme bepaald door het voedingsschema van het lam.

Gezondheid versus economie

Met een gedeeltelijke lockdown en social distancing probeert het kabinet zoveel mogelijk de verspreiding van het virus in te dammen om te voorkomen dat de gezondheidszorg overbelast raakt. Wie kan het daar nu niet mee eens zijn? Dus is het enige dat telt je neerleggen bij de situatie en doorgaan. Of toch niet? Nu de volle omvang van de economische gevolgen tot ons doordringen en wij de toekomst ingaan met een anderhalve meter economie, begint er wat te wringen.

In de media en op social media worden tegengeluiden gehoord. De lockdown heeft gevolgen voor een groot deel van onze bevolking. Het is namelijk genoegzaam bekend dat mensen die, vanwege het stilvallen van de economie, in de bijstand terecht komen, een grote kans hebben om in de armoede te belanden. Leven in armoede levert stress op, heeft effect op de gezondheid en verkort de levensverwachting met zo’n 5 jaar. Dus het redden van de corona-patiënten heeft een keerzijde. Maar uit respect voor de overledenen en hun familie mogen wij zo niet denken, is de heersende opinie.

Bloesem van de Gieser Wildeman stoofpeer

Het middel en de kwaal

Zelfs hoogleraar filosofie en voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer laat een tegengeluid horen. “Wij moeten accepteren dat mensen doodgaan, dat hoort bij het leven”, beargumenteert zij in interviews. “Het is kiezen tussen een sociaal leven en/of inperking van vrijheden. Wij zitten gevangen in een soort vijanddenken, waarbij ieder medemens een bedreiging vormt voor onze gezondheid. Hiermee sluipt het wantrouwen onze samenleving in.

Op gepaste afstand, zonder de gebruikelijke omhelzing of aanrakingen heeft ook nadelige gevolgen voor de gezondheid. Evenals het voorrang geven aan corona-patiënten ten opzichte van mensen met kanker of psychische aandoeningen. De maatregelen doen het democratisch proces te kort. Er moet meer ruimte zijn voor een publiek debat.” Daarom pleit Huijer nu al voor een parlementair onderzoek.

Zelfhelend vermogen van de mens

Teruggeworpen worden op jezelf geeft ruimte om na te denken en tot bezinning te komen. Dan komen gedachten van leven en dood en gezondheid voorbij. In mijn column van november 2019 heb ik aandacht besteed aan het zelfhelend vermogen van de mens en mijn persoonlijke visie daarop. Het zelfhelend vermogen betekent enerzijds het lichaam helen als het ziek is, maar werkt anderzijds preventief.

Het bekende placebo-effect, dat nogal eens negatief wordt afgeschilderd als kwakzalverij, kan ook in deze crisis worden ingezet. Het placebo-effect zet spontaan een proces in gang wat niet vanuit de materiële werkelijkheid wordt aangestuurd maar vanuit het bewustzijn. De keerzijde van het placebo-effect is nocebo. Als wij zelf denken dat wij ziek worden dan wordt in het bewustzijn een negatief effect in gang gezet, waardoor wij daadwerkelijk ziek kunnen worden. Angst is hierbij ook een slechte raadgever.

Bloesem van de Japanse Kers

Ik word niet ziek

Vanaf het begin van de coronacrisis heb ik het rotsvaste vertrouwen dat ik niet ziek word. Ik ben namelijk gezond en vertrouw op mijn positieve houding, dus op het placebo-effect. Vanuit deze gedachte zijn alle maatregelen die leiden tot een anderhalve meter samenleving erg overtrokken. Het liefst geef ik weer gewoon yoga- en meditatielessen aan groepen en behandel ik weer mensen met reiki. Omdat dit alles bijdraagt aan het verhogen van het immuunsysteem van mensen. Daarnaast leer ik mensen te vertrouwen op zichzelf.

In mijn vorige column schreef ik dat de tijd na de coronacrisis nooit meer hetzelfde zal zijn als daarvoor. Hoe het ook verder zal gaan met de gezondheidszorg en de economie, het jaar 2020 zal altijd op ons netvlies gebrand blijven.

Versterken immuunsysteem

Iedereen kan het placebo-effect leren. Graag herhaal ik de tip uit mijn vorige column: Visualiseer iedere dag minstens 10 minuten dat je bent afgeschermd, bijvoorbeeld via een virtuele bol, dat je veilig bent en dat je niet ziek wordt. Leef en eet gezond en beweeg iedere dag minstens 20 minuten matig intensief, dat versterkt het immuunsysteem. En vooral vertrouw op eigen kracht.

Succes!

© Jolanda Verburg, 1 mei 2020

, , , , , ,

2 reacties voor Vertrouwen op eigen kracht (Jolanda Verburg)

 1. Jolanda Verburg 05/05/2020 op 23:19 #

  Ha Jimmy,
  Dank voor je compliment!
  Hoe kom jij de crisis door?
  Groet, Jolanda

 2. J.A.H> 05/05/2020 op 12:59 #

  Mooi stuk, Jolanda. Alles klopt en is waar. Wijs en waardevol.
  Mooi.

  Jimmy

Geef een reactie