Verdraagzaamheid

Al mijmerend over het woord verdraagzaamheid, stem ik in op mijn Hoger Zelf en vraag of zij mij wil helpen met inzicht van dit mooie woord wat veel omvattend is.

Mijn Hoger Zelf geeft aan om de woorden even tot mij te nemen en dan eerst het woord ‘verdraag’ te gaan invoelen, dat kan zijn ‘dragen en of verdragen’. Hierna het woord ‘zaam’, en dan ‘gezamenlijk’ en als laatste het woord ‘hei of geheid’.

(Ver)dragen

Nu kom ik bij het eerste woord: hoe verdraag ik mezelf en hoe verdraag ik de ander? Wil ik de ander te veel dragen of draagt de ander mij? Hoe meer ik invoel, hoe meer betekenis het woord voor mij gaat krijgen. Ik kan mezelf verdragen ja, maar soms ook niet. Meestal wel, maar er zijn momenten dat ik op mezelf teruggeworpen word. Dan wordt het lastig als ik in de knoop zit met een ander, om dan ook nog verdraagzaam te zijn. Ik merk dan dat ook de verdraagzaamheid naar mezelf te raden geeft, door er overheen te stappen en er niet aan toe te willen geven om te voelen dat het een pijnplek achterlaat.

Vriendjes zijn met mezelf geeft een goed gevoel van verdragen van al mijn deugden en ondeugden. Ik voel dat ik op dat moment goed na mezelf kan kijken en dan verdraag ik mezelf, maar ook de ander.

Gezamenlijk

Het woord ‘zaam’ of ‘gezamenlijk’ geeft aan dat er een verbintenis tussen de beide polen ontstaat, waar de yin en de yang in harmonie met elkaar zijn. Ook het ego of de persoonlijkheid heeft dan geen vat op het hogere hartchakra van liefde en mededogen.

Het feit dat ik mag samenwerken met de beide polen in mezelf, maakt dat ik dit kan dragen tot een gezamenlijkheid.

Afbeelding van Pexels via Pixabay

Heid

Het woordje ‘heid’ wordt er vanzelf aan toegevoegd, door de verbintenis van de beiden polen van goed en slecht, de yin en de yang, het ego, de persoonlijkheid en mijn Hoger Zelf. De liefdeskracht in mijn hartchakra, staat wijd open om te geven en te ontvangen. Zo is en komt er een rust in het woord verdraagzaamheid.

Mezelf verdragen met alles en hoe en wie ik ben, zo kan ik ook de ander verdragen met alles wat de ander is, in zijn of haar hoedanigheid.

Mooi verdraagzaamheid, een breed begrip, maar het begint met mezelf.

© Maria Hartjes, 1 november 2020

Nog geen reacties.

Geef een reactie