Tijdloos – scheppende tijd

Zomertijd. De agenda komt tot rust. Er strijkt een zachte wind door de afspraken heen. Het WK voetbal in Rusland is aan de gang. Als voetballiefhebber pik ik mijn wedstrijden mee.

Groepsfase. Dinsdagavond. Ik kijk naar Duitsland tegen Zweden dat in de 95ste minuut van de extra tijd een doelpunt maakt…. TOR! Middenvelder Toni Kroos schiet Duitsland in allerlaatste seconde sensationeel op 2-1 De regerend wereldkampioen móet winnen en Toni Kroos legt aan en doet het. WAT EEN ONTKNOPING in de 95e minuut (!) van Duitsland-Zweden. Het kan niet missen: Duitsland overleeft en gaat zo goed als zeker naar de knock out fase. We mogen blij, zijn hoor ik commentator Hugo Borst in de nabeschouwing zeggen. ‘Duitsland staat straks in vorm voor de fijnproever. Van het Zweedse anti-voetbal word ik niet vrolijk.’

Speel duur

Wat ik me wel eens afvraag waarom precies twee keer drie kwartier? En bijvoorbeeld niet dertig minuten zuivere speeltijd zoals bij het hockey. Of 35 minuten zoals bij het basketbal. Zal het tijdrekken dan bijvoorbeeld afnemen en het spel dan sneller gaan? En langer, bij twee keer vijftig minuten krijg ik een beeld van voetballers die met kramp op het gras gaan zitten en het eindfluitje van de scheidsrechter niet halen. Zoals je dat bij verlengingen wel eens ziet. Ik vermoed dat het met de afmetingen van het speelveld van doel tot doel te maken heeft, dat twee keer drie kwartier voor de juiste spanningsboog zorgt. Het spel heeft zich in de loop van jaren zo geëvalueerd, zoals de video-scheidsrechter momenteel zijn intrede doet.

Anti climax

Edoch, een anti-climax, enkele dagen later terwijl ik deze column aan het schrijven ben verliest Duitsland tegen alle verwachtingen met 2-0 van Zuid-Korea met als apotheose dat Zweden als groepswinnaar doorgaat. Voorspellingen, het blijft lastig. De wedstrijd had een appeltje eitje voor Duitsers moeten zijn, en zeker wanneer je het vanuit de voetbalhistorie bekijkt en het veel hogere spelniveau waartoe de voetballers van Duitsland in staat zijn omdat ze voor de beste Europese topclubs spelen. Maar het seizoen was waarschijnlijk te lang en de energie op.

Een leeg voetbalveld

Er komt een gedachte bij me op van een leeg voetbalveld waarvoor de spelcondities nog niet bepaald zijn. Ik leg, zoals Hans ‘Klok’ – The Worlds Fastest Illusionist – een wit doek met zwarte strepen over het televisietoestel heen en trek het doek in een split second omhoog. Op de televisie verschijnt een leeg voetbalveld waar over het groene gras een doorzichtige voetbal rolt die de tijd in zich opzuigt en het via het ventiel afvoert. Een gevoel van vergankelijkheid overvalt me. De analyses, oordelen, het juichen van de supporters vallen langzaam weg.

Scheppende tijd

De laatste resten ingevulde tijd zijn nu verdwenen. Op het voetbalveld is er alleen het hier en nu in zijn eigen scheppende tijd die waarachtig aanvoelt en energie geeft. Terwijl ik naar de doorzichtige voetbal kijk die bij de middenstip stil blijft liggen, ervaar ik een moment van zijn en niet- zijn en ben ik voor even vrij van beide.

En begin ik dan toch, omdat ik het niet kan laten, vooruit te kijken naar de clash van het komende weekend tussen twee voetballende grootmachten, Argentinië met Messi en Frankijk met Pogba. Hoe pakken ze het tegen elkaar op? Argentinië had het in de groepsfase lastig, het spel was moeizaam en Frankrijk, dat veel goede spelers heeft, was ietwat onzichtbaar omdat ze nog niet echt zijn getest.

Twee keer een half uur? En of twee keer vijftig minuten? Uhm, nee, laten we het maar zo houden zoals het is.

© Gerome, 1 juli 2018

PS: Bij het verschijnen van deze column is de uitslag van Argentinië en Frankrijk alreeds bekend. Voor de liefhebbers: en, was het een spannende wedstrijd?

Nog geen reacties.

Geef een reactie