Tijdloos en waar is de tijd

De stille waarnemer van de tijd tikt op mijn schouder. ‘Hebben we aan de tijd niet teveel identificatie toegekend,’ hoor ik hem zeggen, ‘waardoor de tijd heerst als een machthebber en zo bepalend is geworden in de dagelijkse blauwdrukken, dat we vastzitten in de tijd en alleen met de stroom meekunnen?’ 

AVICII

Nog niet zo lang geleden zag ik een documentaire over de wereldberoemde DJ Avicii. De documentaire ‘Avicii: True Stories’, laat de kwetsbare kant van Tim Bergling zien (Avicii) waarin hij eerlijk aangaf hoe moeilijk hij het had met alle druk, stress en het onophoudelijke reizen. Zijn megahit ‘Le7els’ uit 2011 liep parallel met de dancemuziektrend die in de Verenigde Staten ontplofte. Het formaat shows, de gages en de uitputtende tourschema’s namen een immense omvang aan. De manager en booker werken op provisiebasis en willen dat je zo vaak mogelijk optreedt. Je kunt niet verslappen, de muziek moet altijd in orde zijn.
Overal en nergens zijn. Weinig privacy en veel aandacht. Het vervreemdt je van jezelf en de realiteit. Privéjet in en uit, twee uurtjes draaien, en weer verder. Miami. Ibiza. Taipei. Osaka. Las Vegas. Ruim 220 dj-sets per jaar werkte Avicii af. Soms een maand lang, elke avond weer. Hij had steeds vaker geen idee meer in welke stad, tijdzone of land hij was. In maart 2016 bracht Avicii een brief naar buiten: het was op.

20 april jongstleden kwam Avicii op 28 jarige leeftijd te overlijden. Het blijft een vervreemdende constatering dat je zo in de het middelpunt staat van grote groepen mensen, fans die jouw concerten bezoeken en urenlang los gaan op jouw muziek, en dat jij als middelpunt jezelf daarin steeds meer verloren begint te voelen. Je ziet dit helaas vaker bij beroemde artiesten.

De Belgische Post

Wat is ons geleerd over hoe we in ons leven gebruik moeten maken van tijd? Zien we de tijd als een vriend of veranderen we het in een bron van dagelijkse marteling?
Twee vragen die bij me opkwamen toen ik een bericht over de Belgische post las, over een tijdsprotocol waarin tot op een duizendste seconde vast ligt hoe snel de postbodes elke handeling moeten uitvoeren. De postbodes kunnen de tijdsdruk niet meer aan, zo zeggen de vakbonden. Er staat een evaluatie van het systeem op het programma. Men wil de normen menselijker maken. De nieuwste uitrol van de normencatalogus – een opsomming van elke handeling en hoeveel seconden die mag duren – van het routesysteem moet een kans krijgen. 

Het verbaast me dat er nog steeds wordt gedacht dat je beter presteert als er druk op de ketel staat, waarbij tijd het pressiemiddel is. De Amerikaanse psycholoog Teresa Amabile van de Harvard Business School onderzocht in zeven bedrijven wat het effect van tijdsdruk is op prestaties. Het bleek dat onder tijdsdruk de helft minder originele en goede oplossingen ontstaan dan onder ontspannen omstandigheden. Bovendien werken mensen onder tijdsdruk paradoxaal genoeg vaak langer, zonder dat het resultaat beter is.

25 Minuten productief

Een korte adrenaline-boost kan geen kwaad. Als je daarna voldoende ontspant, en niet deadline op deadline stapelt. Anders verhoogt je lichaam de aanmaak van een ander hormoon: cortisol. En zo’n toestand van langdurige stress is ongezond. Door te veel cortisol word je neerslachtig en gaat  je geheugen achteruit. Meestal zijn mensen van elk uur zo’n minuut of 25 productief. Hoog tijd dus om te overwegen om meer ontspanningsmomenten in te bouwen tijdens het halen van deadlines. Ontspanningsmomenten die een stapje in de richting zijn naar een levensstijl die zich wel van de tijd bedient, maar die niet aan tijd onderhevig is.

© Gerome, 1 juni 2018

Bron:
De Amerikaanse psycholoog Teresa Amabile, Psychologie Heute, december 2002

1 Reactie Tijdloos en waar is de tijd

  1. Frederike 01/06/2018 op 07:45 #

    Interessant! Ik neem de TIJD om hier over door te denken! Hoe vaak bv ben ik gestresst als ik DENK de trein of het vliegtuig niet te halen? Of: wat heeft TIJD ermee te maken als ik DENK dat ik geen inspiratie heb?

Geef een reactie