Taal van liefde (Chiara Sahin-Pisanu)

Een liefdesrelatie succesvol maken is een vaardigheid die je kunt leren.

Liefde is een woord dat soms erg snel gebruikt wordt. Houden van een gebakje is iets anders dan houden van een huisdier of houden van een ander mens. Liefde is verbonden aan levensenergie: de lust om te leven. Daarom kan dansen of zingen of elke andere activiteit waar je passie voor voelt, lijken op verliefdheid.

Maar wanneer weet je nu zeker dat je met iemand samen verder wil in het leven? Wat maakt een (liefdes-)relatie met een ander mens nu succesvol? Zelf heb ik geen goed rolmodel gehad van mijn ouders op relatiegebied. Ze hielden van elkaar, maar konden ook ontzettend ruzie hebben, lelijke dingen tegen elkaar zeggen en oude koeien uit de sloot halen. Mijn moeder heeft getwijfeld of ze wel oud wilde worden met mijn vader. Maar dat besprak ze nooit met hem. Het geeft me nog steeds een ongemakkelijk gevoel als ik terugdenk aan die gesprekken.

Pexels via Pixabay

Succesvol samenzijn kun je leren

Ik zie veel mensen om mij heen zoeken naar rolmodellen of wijsheid als het gaat om relaties. Het is niet zo makkelijk, want mensen scheiden meestal niet in harmonie. En mensen die bij elkaar blijven laten niet altijd zien of ze nu echt gelukkig zijn met elkaar. Of, hoe ze er voor zorgen om gelukkig te blijven.

Van de week lees ik een uitspraak van Dr. Alexandra Solomon: “Het huwelijk dat je nodig hebt als je dertig bent is anders dan het huwelijk dat je nodig hebt als je vijftig bent of wanneer je zeventig bent. Als je ontzettend boft (en vaardig bent), dan maak je al die huwelijken met dezelfde persoon mee.” Ik blijf natuurlijk hangen op het woord ‘vaardig’. Vaardig, dat wil zeggen dat je het kunt leren. Het is niet gewoon toeval. Een rolmodel helpt, iemand die ervaring heeft, kun je bevragen. Hoe doe jij dat nu? Wat helpt jullie om samen door te groeien en gelukkig te zijn met elkaar?

Mijn zoon weet zeker dat samen met je partner kunnen lachen totdat je bijna in je broek plast heel belangrijk is. Ik vind geen oude koeien uit sloot halen als je ruzie hebt ook heel belangrijk. Want voordat je het weet, heb je een discussie over de afwas op de vakantie vijftien jaar terug en vergeet je helemaal wat op dat moment de reden is dat je boos bent.

Horen en zien

Een goede relatie vraagt om geduld, zelfreflectie, discipline, samen met je partner een beeld hebben van de gewenste relatie en van een gezamenlijke toekomst. Je moet de ander het beste gunnen en ook jezelf gunnen om het beste te ontvangen. Relaties zijn geen diensten waarvoor een bedrag betaald wordt waardoor de weegschaal altijd in balans is.

Het leven verandert, ik ben niet meer dezelfde persoon in vergelijking met vijfendertig jaar geleden. Mijn echtgenoot is dat ook niet. Ik vind het geweldig om te zien wie hij is geworden door samen met mij te zijn, het maakt mij nieuwsgierig naar de toekomst, nieuwsgierig om te ontdekken wie hij zal zijn als hij tachtig is of honderd jaar of misschien nog ouder als ons dat gegeven is.

Ooit zei een collega tegen mij die net gescheiden was, dat er vele boeken zijn in de bibliotheek om te lezen net zoals er veel mannen in deze wereld zijn. Als ze haar hele leven slechts één boek mag lezen dan vindt ze dat saai. Ik voel dat echt anders. Ik heb het gevoel dat ik samen met mijn echtgenoot een boek schrijf, of misschien beter nog een hele encyclopedie vol met ervaringen. Dat geschreven boek lezen we af en toe terug om ons er aan te herinneren hoe leuk we het hadden. Of, hoe we in moeilijke tijden elkaar toch steeds weer horen en zien.

Kleine dingen in het leven

Want een goede relatie is niet hetzelfde als wat ons wordt voorgeschoteld in de Hollywood of Bollywood films. Het is hard werken en blijft hard werken. De waan van de dag, oud zeer, nieuw zeer, gebeurtenissen die je overkomen, soms stormt het in de zee van het leven. Je kunt leren zwemmen, of leren zeilen, maar soms moet je gewoon buiten je gemakszone stappen en voor een wonder gaan, er op vertrouwen dat het goed komt en dat je ergens levend aanspoelt met degene waar je van houd.

Houden van een huisdier is misschien makkelijker. Hoewel er ook veel mensen zijn die hun huisdier buiten de deur zetten als ze geen zin meer hebben in de zorg… En, ik zie mensen die de passie in hun leven kwijt zijn. Nergens van kunnen genieten of steeds meer nodig hebben om nog iets te voelen. Liefde van je partner zit in de kleine gebaren, een kop koffie met zorg gezet, samen de krant lezen op zondagochtend en genieten van de schaterlach van jullie kind en niet zozeer in bloemen, chocolade of dure cadeaus. Laten we eens vaker met elkaar praten over de vaardigheden die nodig zijn voor een succesvolle relatie, gewoon van mens tot mens, want uiteindelijk is dat precies wat nodig is om elkaar te vinden in geluk.

Engin_Akyurt via Pixabay

© Chiara Sahin-Pisanu, 30 april 2021

, , ,

4 reacties voor Taal van liefde (Chiara Sahin-Pisanu)

  1. Chris Elzinga 07/05/2021 op 14:22 #

    Mooi verwoord, Chiara, wat een relatie door de tijd heen nodig heeft. In mildheid geschreven. Heel mooi.

  2. Truus Scheepers 01/05/2021 op 09:49 #

    Prachtige en wijze woorden die ik onderschrijf en waar ik blij van wordt.

Geef een reactie