SWITCH (Gerome)

Ik kom mijn goede vriendin Bettina tegen in de supermarkt. We maken er een gesprekje van zoals we dat vaker doen wanneer we elkaar ontmoeten. 

Bettina houdt zich bezig met helderziendheid. Ze kan levenssituaties op voorhand uitlezen en naar een meta perspectief verplaatsen. Hiervoor volgde ze – all over the world – bewustzijnsopleidingen.
Ik kan me herinneren dat ik een foto van een kasteel in Zuid Engeland geappt kreeg, waar zij destijds een aantal maanden vertoefde, met het onderschrift: mindblowing en totaal sprakeloos!

Dat was nog als heks. Later werd de heks losgelaten.

Vervolgens heeft Bettina een aantal jaren een succesvolle coaching praktijk gehad. Ik ken verschillende mensen die dankzij haar begeleiding, weer helemaal op hun levenspad terecht zijn gekomen. Het was dankbaar werk maar desondanks heeft ze besloten om toch een carrière switch te maken.

Ongeveer een jaar geleden is Bettina begonnen met het volgen van een opleiding tot schaapherder. Over een paar maanden, wanneer de schaapsherders opleiding is afgerond, verhuist ze naar België, naar de Voerstreek,  om een kudde schapen onder haar hoede te nemen. Dit wilde ze nog een keer doen, 53 jaar oud: weer heerlijk losgeslagen van richting veranderen, zoals ze dat zelf zegt.

Met carrière switchen, weet Bettina overigens goed raad, ze was als advocaat werkzaam op de Zuid as met als dossier: bedrijfsfusies.

Ik merk dat ik nog in mijn gewenning periode zit terwijl ik naar Bettina luister.

Schaapsherderin, het verrast me enigszins. Ik dacht meer aan een B&B in de Pyreneeën of zo. Maar goed, wie ben ik om daar iets van te vinden? Be there waar je gelukkig van wordt.

“Een Collie kan het werk van zes tot zeven mensen verzetten. De ene is rustig en zachtaardig. De andere driester en gaat meer zijn eigen gang. Beide facetten hebben de Border Collie’s in zich. Je zet de ene Collie in om langs de randen van de kudde te lopen en ze zo bij elkaar te houden. En de andere Collie zet je in als een deel van de kudde te ver aan het afdwalen is.”

Bettina praat zo bevlogen dat het net is alsof er voor onze bank een kudde schapen langsloopt. En het scheelt niet veel of ik hoor de Collies erbij blaffen. Bettina, ze heeft met haar sluikse bijna nonchalant opgestoken haar en de tatoeage met een roos op haar linkerhand, iets onverschrokkens om haar heen hangen.
Van de Zuid as periode in haar leven is weinig meer te herkennen. Alleen, wanneer je langer met haar in gesprek bent dan hoor je aan de rollende R nog een spoortje chique kleven en dat er sprake kan zijn geweest van een mantelpak en kak.

“De Collies kunnen per Collie 12 schapen tegelijk bijsturen, G. Als er een paar schapen naar een plekje gaan waar ze eigenlijk niet mogen zijn, is dat dus niet erg want mijn lieve Collie lost dat soepeltjes op. En zo kan ik, G., bij wijze van terwijl ik met jou spreek, ondertussen op mijn gemak de bewegingen van de kudde in de gaten houden.” 

 

“Ik zal onze onderonsjes missen,” zeg ik terwijl we opstaan en de boodschappen tassen oppakken.
“Ach, G., Voerstreek en schaapjes, jij bent een blijvertje in mijn hart en dan bestaat er geen afstand.”

© Gerome, 1 februari 2021.

 
 

1 Reactie SWITCH (Gerome)

 1. Jolanda Verburg 02/02/2021 op 20:55 #

  Ha Gerome,
  Wat een leuk verhaal.
  Ik herken mijzelf er wel een beetje in.
  Ooit in mantelpak en hakken en dure leaseauto op pad in de consultancy & ICT wereld .
  Toen zelfstandig werkend aan maatschappelijke en duurzaamheidsprojecten.
  En nu op mijn eigen boerderij mét schapen en een moestuin, yogalessen, reiki en meditatielessen gevend (als er geen lockdown is tenminste).
  Zo’n switch voelt beslist goed.
  Groet, Jolanda

Geef een reactie