Redactioneel november 2020 – Een verschil in beleving

De nieuwe columns zijn geschreven en op de site geplaatst en als altijd die vraag aan mij die het redactioneel schrijft: wat is hier gemeenschappelijk?

Eerst dacht ik dat het de actie was: in drie van de zeven columns vinden we die actie terug. Maar anderen ervaren eerder stilstand. En in ieder column komt iets terug dat verband houdt met deze tijd. Bij de een is het corona, bij de ander verkiezingen, een derde ervoer in die activiteit juist stilstand. Ik zag vooral een verschil in beleving van deze tijd.

Jolanda stoort zich aan de mondkapjes, die de ademhaling beperken. Het is juist de angst die onze gezondheid belemmert en ze ervaart de maatregelen als een beperking van onze vrijheid.

Chiara zoekt juist in deze tijd de vrijheid op. Ze wordt verliefd op een nieuwe hobby: strandzeilen. Gaan we daar meer over horen Chiara, na jouw privéles?

Yoyo zoekt creatieve oplossingen voor haar werk in deze tijd en dat doet ze vanuit haar bed. Laptop op schoot, kruik aan haar voeten.

Lenie kijkt terug naar het moment waarop het schrijven aan haar boek begon en wat daartoe de aanzet was. Schrijven ze bij voorkeur in haar bed in de vroege ochtenden.

Chris maakt zich zorgen om de verkiezingen in de USA. Terecht lijkt me; Trump zal een nederlaag niet accepteren. En hij is geraakt door Joe Biden, door zijn empathie en ontwapenende openheid.

Gerome vertoeft in de zeventiger jaren bij The Doors: End of the night. Dat einde van de nacht, waar we toen op hoopten, is nog steeds niet gekomen. Nog steeds ziet Gerome machtsstrijd  en onderdrukking.

Geert is geraakt door het lied van Stef Bos over verstilling. Zijn eigen hart blijkt soms een heel eigen ritme te hebben: het ritme van de stilte.

Dirk heeft vanaf het begin over het thema ‘leven en dood’ geschreven. Hij voelt zich soms een beetje balorig bij alles wat al te ernstig spiritueel is. Daarom schrijft hij de komende over ‘zijn en zo’.

Maria Hartjes is dit keer onze gastschrijver. Zij proeft en weegt ‘verdraagzaamheid’, wat zij daaraan beleeft.

En ter verdere inspiratie eindigen we met een mooi gedicht van Herman Hesse.

© Lenie van Schie, 1 november 2020

What do you want to do ?

New mail

Nog geen reacties.

Geef een reactie