Redactioneel november 2019 – Weg uit de veilige routine

‘Weg uit de veilige routine.’ Het is een stukje uit een zin die ik lees in de column van Chiara en die op lijkt te gaan voor alle columns van deze maand. Weg uit de gewoonte, breken met wat al bekend is, uit dat waaraan we al gewend zijn.

Soms is het een verlangen zoals bij Chiara, soms een spontane opwelling, zoals bij Chris en soms noodgedwongen, zoals bij Geert.

Geert wordt geconfronteerd met een enigszins op hol geslagen hart en dat voor de derde keer… Wat dat met hem doet en de zoektocht die hij daarin doormaakt, lees je in zijn column: ‘Het kloppend Zijn’.

Nieuwsgierig en onbevangen, zomaar een praatje maken met iemand die jou onbekend is? Chris stapte uit zijn veilige routine door dat ‘zomaar’ te gaan doen. Vertrouwen in het goede in de mens brengt ook juist vaak dat goede tevoorschijn. 

Chiara plukt de rijkdom uit haar moestuin en herinnert zich hoe haar opa één keer in de vier jaar een kwart van zijn moestuin braak liet liggen zodat het kon rusten. Stel dat we dat als mensen ook konden doen, één keer in de vier jaar niet hoeven werken…..

Dirk heeft dat niet één keer in de vier jaar gedaan, hij doet het nu voorgoed. Hij is gestopt met werken. Weg uit de routine van het werk omarmt hij de vrijheid, tot hij ontdekt dat hij nog steeds in een kooitje zit, een kooitje met de deur open……

Lenie zoekt de vrijheid op in de natuur. Het is haar manier om een vierde van haar werktijd al per dag of week te realiseren.  Maar de demonstratie van de tractoren hield haar tegen.  Ze vraagt zich af of ze moet gaan lopen voor een goed doel, maar voorlopig loopt ze door Apenheul. 

Jolanda is al heel lang weg uit een veilige routine. In haar column breekt ze een lans voor het zelfhelende vermogen van ons lichaam.

Het gedicht dat Gerome deze maand voor ons heeft uitgekozen gaat over vrede, of eigenlijk wat mensen doormaken als de oorlog voorbij is, wanneer alles van z’n plek is verschoven.

En, wat lezer van deze columns, zijn jouw ervaringen van weg te gaan uit de veilige routine? Deel je ervaringen met de redactie. Er is ruimte voor onder het redactioneel! 

Vive, 1 november 2019

,

Nog geen reacties.

Geef een reactie