Redactioneel juni 2019 – Het leven is een zoektocht

Het leven is een zoektocht, dat ondervinden de (gast)schrijvers van Vive-Levenskunst. Vandaag weet je niet hoe de toekomst eruit zal zien. Het is een leerproces van je hart openstellen, je angsten een plek geven, de wonden uit het verleden helen en de onzekerheid de baas worden. Er is een geruststellende gedachte die ons bindt, aan het einde wacht ons hetzelfde lot: de dood.

Vrijdagochtend. Vroeg in de nacht wakker schrikken. Dingen vallen, verderop in huis. Opstaan, je vrouw roepen en samen naar buiten. In pyjama buiten. Binnen is verdwenen. Is niet meer. Er is geen binnen meer. Dirk schrijft over de tragedie die zijn vrienden is overkomen. Het plotselinge niets dat aanvoelt als een overleden kind.

Lenie constateert dat er twee grijze cocons groeien aan de oversteek van haar dak boven haar slaapkamerraam. De ene is wat groter dan de andere en ze zijn fascinerend mooi. Zijn het wespennesten? Gaan ze groter worden? Kan ik ze laten hangen? Kom ik in de problemen als ik dat doe? Zij gaat op zoek naar de sluipwespenstrategie.

Het hart is de plek waar liefde het meest voelbaar is. We komen daar echter ook verdriet, pijn, eenzaamheid en leegte tegen. Een reden om het hart te sluiten. Wat gebeurt er als het hart zich weer opent? Chris laat zien wat er dan gebeurt.

Spirituele beoefening vormt voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun bestaan. Dat wil nog niet zeggen dat je meteen een verlicht persoon bent. Dat hoeft ook niet. Op welke manier integreer je deze opgedane kennis en inzichten? Hoe geef je er handen en voeten aan in je dagelijkse praktijk? Janet, onze gastcolumnist, laat aan de hand van de vechtsport Tog Chöd zien hoe dat kan.

Het is niet de beste tijd van mijn leven, schrijft Jolanda. Het besef, na het overlijden van mijn vader, dat oud worden dichterbij komt, zet mij aan het denken. Hoe wil ik zelf oud worden? Het leidt tot weemoedigheid. Wat doe je als het leven even tegenzit? Dan kom je tot het besef dat dit levenskunst is.

Geert geeft nieuwe glans aan zijn huwelijkscadeau en staat stil bij het leven van dierbaren die niet meer op aarde zijn. Hij schreef een verhaal voor de herdenkingsdienst van de hospice Doevenbos in Horst, met als motto: Zoek de zonnezij van het leven.

Anja onze gastcolumnist is ervaringsdeskundig als het gaat om ‘Pesten’. Hoe kom je daar overheen? Zij vertelt wat het met haar gedaan heeft maar vooral wat het haar heeft opgeleverd.

Gerome is nog in transitie op weg naar een nieuwe serie columns. In die tussentijd deelt hij gedichten deze keer een gedicht van M. Vasalis met de titel ‘Dood’. De vraag is of de dood hier een goede of een kwade bedoeling heeft. Hij toont hier hoe gemakkelijk het is om uit het leven te stappen.

Gaat u ook deze maand weer mee op zoek naar wat levenskunst inhoudt? Reageren op onze columns vinden wij fijn onderaan deze redactioneel of onder iedere column.

© Jolanda Verburg, 1 juni 2019

, ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie