Redactioneel juli 2019 – Kernwaarden

Twee keer per jaar komt het Vive-schrijversteam bij elkaar. Dit keer samen met Chiara Sahin en Geert van den Munckhof die al enkele keren als gastschrijver een bijdrage aan ons project hebben geleverd, en die vanaf nu ons team komen versterken.

In ‘Het Gegeven Paard’ aan de Vredenburgkade in Utrecht maken we nader kennis met elkaar. We luisteren naar elkaars levensverhalen die anders en tegelijkertijd ook zo herkenbaar zijn. Ook Geert en Chiara hebben, net als wij en met ons vele lezers, al vaker in hun leven het roer omgegooid. Het is ook hun passie om hun worstelingen en levenswijsheid te delen met anderen. Ook hierin vinden we elkaar.

Geert ziet in de Vive-columns een praktische invulling van het begrip levenskunst. Voor hem zijn herkenning, erkenning en troost belangrijke woorden. Voor Chiara biedt Vive een receptenboek van hoop. Zij wil schrijven over wat mensen beweegt en wil inspiratie bieden voor nieuwe stappen die zij in het leven kunnen maken.

We spreken verder over de kernwaarden van Vive-Levenskunst. Wat zijn die waarden en wat voor verschil willen we in de wereld maken? Levenskunst is een breed begrip. In onze columns beschrijven we alledaagse ervaringen, verbonden met onze binnenwereld. Ze gaan over betekenisgeving, hoop, troost, over de moeite en de vreugde in het gewone leven dat we leven. Ook dit keer beschrijven we een heel palet aan ervaringen:

‘In onze wereld komen veel beelden voorbij over armoede en schaarste en overdadige weelderigheid en alles er tussenin’, schrijft Chiara. Opruimgoeroe’s spelen handig in op de wanhoop die sommige mensen ervaren door de overvloed aan spullen, uitpuilende kasten en niet te stoppen stroom cadeau’s. Veel mensen zijn op zoek naar de betekenis van welvaart, een zoektocht die niet altijd even gemakkelijk is in deze complexe wereld.

‘Medeleven’ en ‘mee beleven’ hebben niet alleen qua klank overeenkomsten. Want ook al speelt medeleven zich vooral ‘in het hoofd’ af en benadrukt ‘mee beleven’ met name fysieke aspecten, toch ontstaan er mooie dingen, wanneer het een bij het ander komt. Uit die samensmelting laat Geert ‘Troostwoorden’ ontstaan.

Lenie schrijft over hoe je gevangen kunt zitten in ideeën en hersenschimmen en wat je kan helpen om daar meer los van te komen. Zij doet dat door zich af te stemmen op Dat wat voorbij het alledaagse gaat. De natuur en soms ook de kerkklokken, helpen daarbij.

Met ons denken bevestigen we ons bestaan. Chris neemt ons mee in de woorden van René Descartes. Ervaren we ons bestaan werkelijk via ons denken? Bevestigen we dan niet eerder een beeld van onszelf? En wat gebeurt er als het denken stopt? Bestaan we dan niet meer?

In 2017 zette Jolanda een vinkje op haar bucketlist: een Vipassana meditatieretraite. Hoewel het door de hectiek van het leven weleens op de achtergrond belandt, heeft het haar veel gebracht en weet zij het snel weer op te roepen als het nodig is. Vooral het begrip ‘gelijkmoedigheid’ geeft haar steun in moeilijke tijden.

Na een retraite filosofeert Dirk over de zoektocht naar de ultieme bron van het leven: ‘Ik ben onthand. Ik hou erg van de waarheid, maar de laatste jaren schiet het niet op. Met het zoeken dan, bedoel ik. Het lijkt zelfs dat het zoeken dat ik dan nog doe ook minder oplevert. Om me heen gaat het zoeken onverminderd door.’

Onze gastschrijver Ton schrijft over Stervenskunst. Praten over de laatste levensfase is hard nodig, vindt het kabinet. De voorlichtingscampagne is praktisch en nuttig, maar kan best wat verdieping gebruiken. Gebruik makend van eeuwenoude tradities kan ons helpen de dood te aanvaarden en het leven in onze armen te sluiten.

Gerome is nog in transitie op weg naar een nieuwe serie columns. Deze keer deelt hij een intrigerend gedicht van Paul van Ostaijen, een verhandeling over ‘Europa volgens erotiese beddingen’.

Gaat u ook deze maand weer mee op zoek naar wat levenskunst inhoudt? We horen graag uw reacties op onze columns. Dat kan onderaan dit redactioneel of onderaan iedere column.

© Jolanda Verburg, 1 juli 2019

,

Nog geen reacties.

Geef een reactie