Redactioneel januari 2021 – Een nieuw nieuwjaar

Laat ik beginnen met jullie lezers, namens het hele schrijverscollectief, een zeer inspirerend 2021 toe te wensen. Was het afgelopen jaar er een van verwarring, laat dit jaar er een waarin we de eerste vruchten plukken uit voortschrijdend inzicht. Of is dat te optimistisch?

Yoyo ziet de crisis waarin we leven als de barensweeën van een nieuw bewustzijn. Terug naar het normaal hoeven we niet, want dat was aan ingrijpende veranderingen toe. Kunnen we de geboorte van een nieuw bewustzijn tegemoet zien?

Lenie schreef al eerder over een nieuw bewustzijn. Het tekent zich, te midden van de chaos, al af.  Maar een dergelijk bewustzijn kan alleen ontstaan mits we onze ogen open durven houden voor de realiteit van onze huidige leefwijze. Alleen met open ogen kunnen we een werkelijke verandering tegemoet zien. Dat valt haar niet altijd gemakkelijk, maar er is hoop.

Hoop en verbinding is wat Chris aan de wereld wil schenken. Hij bespreekt het leven van Edith Eger die haar ogen niet sluit voor de realiteit, die in haar leven extreem rauw en schokkend was: ‘Hoop wordt gevoed door het besef, dat er steeds een antwoord is geweest op de moeilijkheden waarvoor je geplaatst bent’.

Jolanda ervaart die antwoorden als voortkomend uit haar verbinding met het universum. Zo is het haar steeds meer mogelijk geworden om tegenslagen het hoofd te bieden. Ze geeft haar ervaringen door aan anderen om haar heen.

Chiara gooit het over een andere boeg. Zij is in januari  jarig maar herkent in het feitelijk aantal jaren niet haar innerlijke geestesgesteldheid. Die komt niet overeen met een Gregoriaanse kalender maar wordt gevormd door de kalender van het leven zelf.

Geert vierde al verjaardag, maar dan die van zijn oom die 85 werd. Hij maakte een levensloop op rijm die hij begeleidde met zijn buikorgel. Het is een tegenprestatie die hij aanbiedt aan mensen die zijn crowdfunding steunen bij zijn lopende boekproject: ‘Waar het hart vol van is…’

Dirk verloor bijna 10 jaar geleden zijn zoon. Hij deelt hoe verlies met de tijd gewoon wordt. Maar wat is hier gewoon?

Gerome zijn column komt op de valreep binnen. Zijn idee voor 2021: Laten we van de vluchtige en voorbijgaande aard van ons leven een langzame melodie maken…

© Lenie van Schie, 1 januari 2021

Foto: Afbeelding van Oldiefan via Pixabay

Nog geen reacties.

Geef een reactie