Redactioneel oktober 2017 – Plezier

Vive…, we zijn alweer bijna een jaar bezig en hebben intussen al een aardig trackrecord van columns opgebouwd. We ontlenen als Vivees bij het schrijven van onze columns veel plezier aan het ontvouwen van, ontdekken door en groeien in onze columns. Voor de lezer (en onszelf) kunnen er onverwachte verbindingen tussen de diverse bijdragen ontstaan.

Vive columns

Chris schrijft zijn columns met een voor hem kenmerkende verfijnde invoelende pen waarmee hij verbindingen bloot legt waarvan we geneigd zijn langs te leven. In zijn columns ervaar je als lezer continu de wisselwerking tussen de gewone ervaring en de diepte van het eigen innerlijk. Deze keer schrijft Chris over compassie, vanuit zijn ervaring met een depressieve vriendin. Hoe juist in het verstillen van ‘doen’ én in het aanwezig blijven bij haar de compassie opbloeit.

Jolanda schrijft gepassioneerd over de kwetsbaardere kanten van haar leven die zij moedig durft open te stellen. Lees bv. haar volhardende column van september. Respect. En daarbij staat zij als een pionier op de barricades voor maatschappelijke vernieuwing, zoals haar warme pleidooien voor een basisinkomen. Deze keer schrijft Jolanda in haar column over principes van duurzaamheid die E.F. Schumacher in de 70-er jaren in zijn boekje ‘Houd het klein’ verwoord heeft en waarin ze haar eigen visie herkent op wat deze tijd nodig heeft.

Frederike schrijft over kunst, filosofie en reizen. Haar columns onderscheiden zich door originele verbindingen. Zo schrijft ze met souplesse bv. over het ginkgoblad als symbool van non-dualiteit, het drieluik ‘kunst als gereedschap’ en leven in ‘helende’ kunstwerken. In haar observaties maakt ze telkens kwantumsprongetjes, die uitnodigen tot meer openheid en hart. Deze keer schrijft Frederike over haar ‘ware zelf’. Ze vindt dat niet zozeer in de rollen die ze in haar leven vervult, als wel in de eenvoud en vreugde van het stille gewaarzijn, in contact met haar kleinkinderen.

Lenie schrijft vanuit diverse invalshoeken en beheerst verschillende schrijfstijlen. Voor haar is de liefde voor de aarde de essentie. Ze wisselt goed beargumenteerde betogen – zoals over haar zorgen over Trump – af met columns over levensinzichten en oeroude rituelen: ‘levenselixers’ waar niet meer bij wordt stilgestaan of die vergeten zijn. Deze keer schrijft Lenie over de oude Vikingen en hun spiritualiteit. Daarmee laat ze een andere kant van dit volk zien dan de woeste krijgers die we uit onze geschiedenisboeken kennen.

Ergens in de oerstof moet er een verbinding tussen Frederike en Lenie zijn geweest. Zie voor de oplettende lezer de spontane linkjes.

Dirk schrijft op een heel bijzondere manier over dood en leven. Als je zijn columns leest drijf je mee op zijn ervaring met dit thema. Hij confronteert je met allerlei boeiende en onverwachte paradoxen Hij laat zien wat je tegen kunt komen bij intens verlies. Alles wat is, verdwijnt. Hoe met die waarheid om te gaan? Dit keer schrijft Dirk over ‘verloren verlies’: de laag van verlies die ontstaat wanneer hij merkt dat het verlies van zijn zoon niet meer zo dichtbij is.

Gerome is geïntrigeerd door tijd, tijdsillusies, tijdreizen, de hyperruimte, 4e en 5e dimensie, en de droom waarin we in opjaagde kloktijd met elkaar verzeild zijn geraakt. Tijd. Bestaat er wel tijd? Tijd is oneindig. Deze keer schrijft Gerome in zijn column over een door hem gearrangeerde virtuele ontmoeting tussen levenscoach Tony Parsons en de dichter Gerrit Kouwenaar, waarin de tijd onderzocht wordt.

Deze maand draagt Paulien Elzinga bij met een gastcolumn over hoe het voor haar is om vanaf haar middelbareschooltijd te leven met chronische vermoeidheid. Voor haar komt het erop aan zichzelf niet als ‘ziek’ te classificeren. Ze vindt juist haar (energetische) balans in haar gevoel van eigenwaarde: dat er niets aan haar mankeert, maar dat ze goed is zoals ze is. Daar hoort een zorgvuldig afstemmen bij op wat haar lichaam nodig heeft.

Wij wensen jullie veel VIVE LEESPLEZIER toe!

(c) Gerome, 1 oktober 2017

Nog geen reacties.

Geef een reactie