Redactioneel december 2019 – Veranderende tijd

Het thema van deze maand is veranderende tijd. Leven is veranderen. We ervaren we dat in de val van het zonlicht op een pad, in vergelende blaadjes die neervallen en de paden bedekken. We ervaren het in de dieper wordende lijnen in ons gezicht, in het veranderend bewustzijn van ons mensen en in ons persoonlijke groeiproces. Niets blijft ooit hetzelfde en soms vragen we ons af waar de tijd is gebleven. Bestaat hij eigenlijk nog wel?

Jolanda schrijft over veranderende tradities. Ze focust hierbij op het Sinterklaasfeest, wat dat voor haar betekent en wat haar hindert.

Geert schrijft over de dood van zijn zus nu drie jaar geleden en hoe verdriet en gemis over zijn gegaan in gevoelens van Licht en intense verbinding met haar.

Het gedicht dat Gerome voor ons uitkoos gaat over een bevroren mens, Kai, die ondanks waarschuwingen ontdooit als zijn meisje naar hem op zoek gaat. Een schijndood mens die weer gaat leven.

Dirk heeft het over hoe tijd hem omringt, hoe hij verandert. Tijd als ‘ruimte waar de groeven van het leven onomkeerbaar dieper worden’.

Chris beschrijft hoe hij, in voorbereiding van een pianostuk dat hij voor een groep zou spelen, het ritme en de noten verloor. En hoe ze terugkwamen in zijn vingers. Wie in hem was deze verliezer?

Chiara schrijft over de demonstraties tegen (huiselijk) geweld tegen vrouwen deze maand. De rechten van vrouwen zijn veranderd, maar het geweld gaat door. Waarom lopen, in deze demonstraties nauwelijks mannen mee? Hoe kunnen we hen meekrijgen in deze strijd.

Lenie’s veranderende tijd is ook actueel. Ze voelt zich geraakt door wat zich in het maatschappelijk veld afspeelt en ziet daar de contouren in van een wereld, een cultuur in transitie.

© Lenie van Schie, 1 december 2019

,

Nog geen reacties.

Geef een reactie