Redactioneel augustus 2018 – Levensgeluk

Vier het leven, Vive la Vie. Levenskunst en levensgeluk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er zijn van oudsher vele beschouwingen over welke plaats levensgeluk in de levenskunst inneemt. Sla een boek over levenskunst open en het moet heel gek lopen als de factor levensgeluk niet naar voren gebracht wordt.

De sleutel tot geluk

Een belangrijke voorwaarde voor geluk is dat we vertrouwen hebben in het leven. Dat we in staat zijn om de levensstroom zijn gang te laten gaan zonder in te grijpen. En dat je je over geeft aan het moment dat altijd de volgende stap aangeeft. Want Leven is geen kunst zolang het een kwestie van overleven is. Levenskunst om tot geluk te komen betekent dat we ons gevecht met het leven laten varen.

We zijn ons lang niet altijd bewust van geluk. Geluk zit hem juist in de eenvoudige momenten. Een uurtje in je favoriete stoel zitten, met een kop thee en een fijn boek. Een gezellige maaltijd met het gezin, een mooi schilderij kopen en ophangen etc. Deze vakantieperiode waarin we ons weer opladen, is een uitgelezen moment om te bezinnen, te waarderen en te beseffen wat dierbaar en levensgelukbepalend is.

Hygge

Kortgeleden kreeg ik van vrienden het boek Hygge van de Deense levenskunstenaar Meik Wiking over de Deense kunst van het leven. Denemarken staat op nummer 1 in de lijst met Nederland in het kielzog van hoogst scorende landen waar mensen het meest gelukkig zijn. Het is interessant om te ontdekken waar de geluksfactoren nou precies in zitten. Hyggen zet wat dit betreft in Denemarken een trend in. Bij het hyggen neem je quality tijd voor jezelf en voor je familie en vrienden om in een vertrouwde omgeving en juist op je eigen manier tot rust komen. Hoge hygge-factoren zijn o.a.:
– Harmonie – het is geen wedstrijd, je hoeft niet op te scheppen. We vinden je toch al aardig.
– Comfort – maak het jezelf gemakkelijk, rust even uit, ontspan je.
– Wapenstilstand – geen gedoe. We hebben het een andere keer wel over politiek.
– Kameraadschappelijkheid – onderhoud je relaties en je verhalen. ‘Weet je nog toen we…?’
– Dankbaarheid – besef dat je het goed hebt.
Hygge wordt door iedereen anders ingevuld.

Levensgeluk oefenen

Zoals ik het zelf beleef is levensgeluk geen magie van de sterren, maar een instelling die je kunt oefenen door je op de juiste dingen des levens te richten. Ik kan me helemaal vinden in wat levenskunstenaar Anselm Grün over levensgeluk schrijft: ‘Het is een kunst om gelukkig te zijn, om helemaal in het ogenblik te leven. Geluk is iets wat je geschonken wordt, dus sta ervoor open.’
Anselm Grün is een Duitse Benedictijner pater en schrijver van levenskunst boeken.

Hygge, waarbij alle universele aspecten van het levensgeluk in een ´vernieuwend´ geheel bij elkaar worden gebracht, kan een waardevolle bijdrage aan ons levensgeluk zijn. Tenminste als hygge dan niet verwordt tot een hype die aan de buitenkant blijft hangen. Wanneer hyggen staat voor verinnerlijking, waarin altijd plaats is om de schoonheid en de liefde van het leven te vieren, dan mag Vive van mij een synoniem van hygge zijn.

Veel leesplezier, onze columns verdienen het.

©Gerome, 1 augustus 2018

Bron:

Meik Wiking is oprichter van het Deense Happiness Research Institute, een onafhankelijke denktank die zich bezighoudt met welzijn, geluk en kwaliteit van leven. Het instituut onderzoekt de oorzaken en effecten van menselijk geluk en werkt aan de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen over de hele wereld.

Meik Wiking, Hygge, ISBN 9789400508187

Nog geen reacties.

Geef een reactie