Redactioneel 7 april 2021 – Spiritueel besef

Later dan gewoonlijk vind je hier het redactioneel. Het was een samenloop van omstandigheden. Ik was verhinderd om dit redactioneel vanwege mijn boekpresentatie op 1 april en vervolgens onderging de website een snelheidsupgrade en kreeg ik geen toegang meer.

Zoals ik in mijn vorige redactioneel schreef, biedt deze nieuwe website de mogelijkheid om meer columns per maand te plaatsen en maakt deze vorm het ook mogelijk om eenvoudig gastschrijvers toe te laten. We zijn nog steeds bezig om de site wat aan te passen, maar zoals je merkt ziet het er al heel anders uit.

Het thema van deze maand, kan dat spiritualiteit zijn? Niet dat dit onderwerp – behalve bij Yoyo – expliciet wordt beschreven, maar een goede lezer vindt dat thema tussen de regels door verschijnen. We lezen het bij Jolanda zoals ze schrijft over yoga en bij Chiara waar ze vertelt over het belang van het rouwritueel. Bij Lenie lezen we over ‘God ervaren’, en Dirk laat ons weten dat hij telkens het leven lijkt uit te vinden.  Chris ervaart aan den lijve wat het is om vervreemd te raken van je geboortegrond. Yoyo ervaart de zin van Zijn in zichzelf en in een tweede bijdrage van Lenie lezen we over haar nieuwe boek ‘Langs de weg van het hart’, dat 1 april verscheen.  Op een rijtje:

Jolanda zet kritische kanttekeningen bij de link die wordt gelegd tussen mensen die kritisch zijn ten opzichte van de corona-maatregelen en de partij van Baudet. FvD schijnt daarmee veel stemmen te hebben gewonnen. Toch vreemd dat kritische mensen niet door de visie van FvD heen kunnen zien.

Ook Chiara is kritisch. Zij vraagt zich opnieuw af of het coronabeleid niet eerder schade aanbrengt dan goed doet. Haar schoonmoeder is overleden aan de gevolgen van een corona vaccinatie. |De begrafenis die plaatsvond in Turkije kon maar ternauwernood door haar echtgenoot worden bijgewoond. En een rouwritueel ontbrak.  

Yoyo schrijft over de zin van Zijn. Ze kijkt terug op haar leven en ziet hoe ze steeds uitreikte, naar buiten, om die zin te vinden. Ze vond die zin uiteindelijk in zichzelf.

Lenie schrijft over de godsbeelden die ons manen tot ‘geloven’, maar hoe is het om te ‘ervaren’? Spiritualiteit gaat immers juist daarover?

Chris gaat in op het thema adoptie; hoe vreemd je je kunt voelen, als je de familie waarin je opgroeit, niet de jouwe is. Hij groeide een deel van zijn jeugd samen met zijn broer en zus op bij familie. Nu hij de verbinding met de achtergrond van zijn moeder terugvindt, voelt hij zich een completer mens.kijkt terug op zijn geschiedenis.

Dirk ziet zichzelf als een amateur. Niet alleen in het schilderen, ook in het leven zelf. Maar als we de prachtige zinnen goed lezen, dan ontdekken we hier een fijngevoeligheid die bepaald niet amateuristisch lijkt te zijn.

Nog geen reacties.

Geef een reactie