Redactioneel 1 mei 2020 – Aarde in coronatijd

Het is onvermijdelijk. Corona speelt een centrale rol in de meeste columns van onze auteurs. Gevoelens van onvrijheid, kritische kanttekeningen bij het regeringsbeleid, maar ook vindingrijke oplossingen en die ene vraag: kan corona een positieve bijdrage leveren aan de oplossing van de klimaatproblemen en zo een veel grotere ramp voorkomen? Gaat de regering doorpakken?

Chiara deelt met ons haar gevoel van onvrijheid dat ontstaat door de corona-maatregelen. Staan deze maatregelen in verhouding tot het verlies van vrijheid, zelfbeschikking en levensvreugde? Ze vraagt het zichzelf af; ze vraagt het ook aan u, lezer.

Yoyo ziet hier een nieuwe wereldheerser aantreden, die zijn macht ontleent aan de angst voor de dood en aan de media. Ook zij vraagt zich af of al deze maatregelen wel nodig zijn. Maar ze heeft er voor zichzelf wel iets op gevonden. Ze is zzp-er online geworden.

Jolanda vraagt zich af of er een alternatief is voor de 1,5 meter samenleving waar we nu toe gedwongen zijn. Zij voorziet veel stress in de economische gevolgen en stress kan ons leven bekorten. Wat is wijsheid?

Jeroen heeft voor deze maand een bijzonder gedicht van Jules Deelder gekozen: Ogenschijnlijk…. Weten we ooit wat in tijden van crisis de beste aanpak is?

Chris nodigt mensen in zijn column uit om ons vermogen tot invoelen en aanvoelen te verdiepen. Het kan zo laat hij zien. En hij heeft een ijzersterk voorbeeld: Andrea Bocelli zingt in een lege kerk voor een miljoenen publiek.

Lenie kan, met Aarde in haar portefeuille, 50 jaar Aardedag niet voorbij laten gaan. Zij hoopt dat de coronacrisis op mondiaal niveau aanzet tot een rigoureuzere aanpak van de klimaatcrisis. Vergeleken met wat daar op het spel staat, is corona een minuscuul probleem.

Geert pakt het anders aan. Geen crisis voor hem maar een felicitatie voor 10 jaar Facebook. Wat hém bezighoudt is: welke gebeurtenis in je leven geef je nu een tien? Hij weet het niet en vraagt het aan de lezer.

Dirk ervaart het leven in deze periode in uitbottende knoppen, in de stilte van het water en er is ook een wolf in zijn landschap. Hij is met de camper op pad.

© Lenie van Schie, 1 mei 2020

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie