Redactioneel 1 maart 2020 – Voor en tegen

Elke maand zoekt degene die het redactioneel schrijft, een thema uit dat in alle columns terug komt. Dat betekent achteraf kijken wat het beste past. Deze keer is de diversiteit zo groot dat ik gekozen heb om het thema van mijn eigen column te gebruiken. Voor en tegen, daarvan is in elke column wel wat terug te vinden.

Voor en tegen verwijst naar posities die we innemen, visies die we hebben. En toch, het thema blijkt niet bij iedereen op te gaan, zoals jullie gaan ontdekken.

Afbeelding van Just-killing-time via Pixabay – hazel catkins

Laat ik dan met mijn eigen column beginnen. Daar krijgt een recalcitrante dame het woord die heel duidelijk haar voorkeuren heeft. Ze weet heel goed waar ze voor is en waar ze op tegen is. Ik werd mij al schrijvend ervan bewust hoe fel ik eigenlijk kan zijn.

Bij Chris liggen de voors en tegens veel genuanceerder. Hij schrijft over de trance waarin hij als kind jarenlang leefde. De trance was als een mist tot deze optrok. De helderheid die dan ontstaat, heeft, zo lees ik, duidelijk zijn voorkeur.

Jolanda is heel uitgesproken. Zij is vóór circulaire economie. Vóór het kopen van tweede hands kleding en tegen verspilling, tegen impulsaankopen of kopen via internet en dan de helft van je kleding terugsturen.

YoYo is een nieuwe blom in ons gezelschap. Als gastschrijver publiceert ze hier haar eerste column. Bij Yoyo lees ik alleen maar voors. Ze is onder de indruk van dat bijzondere lichaam dat het alsmaar blijft doen. Blij met al het zelfonderzoek en voelt zich thuiskomen bij haarzelf. Als je de opstandjes van Jolanda en mij hebt gelezen, dan kun je hier tot rust komen.

Geert deelt zijn mijmeringen met ons terwijl hij een kopje Earl Grey drinkt. In zijn stukje is nauwelijks iets van voor of tegen te ontdekken. Of het moet zijn dat zijn hart eerder uitgaat naar het jonge kind dat hij observeert, dan naar de man met hond.

Chiara belicht de familiepatronen en hoe ze daar in gevangen heeft gezeten. Ze heeft er veel van geleerd, maar je zou hier ook een tegen kunnen ontdekken. Ze gaat haar ervaringen delen in een boek dat ze hierover gaat schrijven. zo wordt iets waar je last van hebt, omgezet in iets moois.

Gerome heeft een heel verstild gedicht voor ons uitgekozen. Hier is ook mist, maar deze mist brengt je in een stille trance. Hier kun je alleen maar voor zijn.

Dirk kijkt vooruit en ook weer achteruit. Het is voor hem een constant ontwaken in wat voorbij is. Voor en tegen zijn hier volledig afwezig.

© Lenie van Schie, 1 maart 2020

Nog geen reacties.

Geef een reactie