Redactioneel 1 juni 2020 – Verbinding in diversiteit

Afgelopen maand hadden we als schrijvers onze tweejaarlijkse bijeenkomst. ‘Normaal’ komen we in Utrecht bijeen, deze keer waren we allemaal thuis en Chris was de host van onze zoom bijeenkomst. Eén van de thema’s in onze uitwisseling was: communicatie en verbinding met onze lezers. Hoe doe je dat?

In ieder geval door jullie uit te nodigen met ons in gesprek te gaan. Als je reageert op een column, dan kun je rekenen op antwoord!

Foto van Lenie van Schie – Ven bij Havelte

En hoe is het met de onderlinge verbinding tussen ons, auteurs?

Het is altijd een verrassing welk thema er uit al die diverse columns tevoorschijn komt. Als schrijver van het redactioneel, maak ik een keuze. Op voorhand kies ik deze keer voor verbinding. Een risico dat ik kan lopen. Onderliggend aan ieder van ons, schrijvers en lezers, is er de Bron waaruit alles voortkomt. Ieder van ons, wij auteurs in dit collectief en jullie onze lezers, zijn allemaal een unieke expressie, manifestatie van de Ene Bron. Zó kan verbinding er ook uitzien. En dat is wel handig want de columns verbinden zich deze keer door hun diversiteit.

Yoyo schrijft over haar ontdekkingen over oordelen. Hoe ze zelf hierover heeft geleerd en waar ze vandaan komen. En dan is er een bijzondere ontmoeting. In haar gedicht laat ze zien dat aan Liefde niet te ontsnappen valt.

Chris beschrijft hoe hij bij momenten grote vrijheid ervaart, al wandelend op het strand van Zandvoort-Bloemendaal. En hij beseft hoe het denken over wat allemaal nog moet gebeuren die vrijheid in de weg zit.

Dirk is vooral verdrietig. Zijn vrouw lag in het ziekenhuis, en het duurde lang voordat de oorzaak van hoge koorts en pijn bekend werd. Hoe intens kun je iets verliezen?

Chiara droomt. Ze droomt samen met haar zoon en deelt met hem haar dromen als kind. Haar grootste droom: gelijke kansen, rechten en bestaanszekerheden voor iedereen.

Jolanda gebruikt deze tijd om haar meditaties te verfijnen; ze krijgt contact met subtielere energietrillingen, hogere dimensies en de eventuele zwaarte of zorgen over de toekomst verminderen.

Geert onderzoekt de sociale media en de meningen die via dat podium worden geuit. Zijn vraag: wat maakt dat je dat wilt en doet? Wat zegt dat over jezelf? Alles wat je deelt is doorspekt met geschiedenis en toekomst. Hij ontdekt dat vrijheid van meningsuiting ook betekent dat je de vrijheid hebt om je mening niet te hoeven uiten. Hoe is dat?

Lenie laat in een slapeloze nacht een stroom van associaties toe. Ze heeft haar laptop erbij gepakt en het meteen maar opgeschreven. Droogte, corona ons leefklimaat, dat alles komt voorbij. Wat droogt meer uit? Planten die geen water krijgen of grootmoeders die hun kleinkinderen niet kunnen knuffelen?

Gerome haalt een mooi verhaal aan van Dhirasanta dasa Goswami, een levensles over de zaden die we zaaien en wat daaruit voort kan komen.

© Lenie van Schie, 1 juni 2020

Nog geen reacties.

Geef een reactie