Redactioneel 1 juli 2021 Het leven aangaan

De langste dag ligt alweer een week achter ons. Het weer fluctueert, intense, broeierige warmte wisselt af met koele dagen met plaatselijk  felle regenbuien. De zomer ligt voor ons, het licht neemt alweer af. Lenie schreef een kort bericht over het feest van de Zonnewende, met een link naar een blog. Van oudsher is midzomer een tijd om te vieren.

Begint het vieren van het leven niet juist met het leven zelf in al haar toonaarden aan te gaan? Wat als we ten diepste kunnen ademhalen nadat de lucht is opgefrist door een regenbui? Als we beseffen wat de impact is van het voeren van een oorlog, terwijl vrede bereikt kan worden als we ons realiseren dat we geen gescheiden entiteiten zijn, maar in een intense onderlinge verwevenheid leven? Als we de moed hebben om iets nieuws aan te gaan en het wonderlijke van het ‘toeval’ te ervaren? Is leven niet een groot avontuur dat we hier op Aarde met elkaar delen? Iets wat we ons kunnen herinneren als op 1 juli de afschaffing van de slavernij vieren: het feest van Ketikoti?

Jolanda spreekt in haar column over het proces van op aarde komen en de groei van het bewustzijn. Ademhalen staat in die bewustzijnsontwikkeling centraal. Zij beoefent dat in yoga.

Yoyo schrijft over hoe het universum haar toelacht en steunt op elk moment dat ze dat nodig heeft. Misschien is het geheim een simpelweg vertrouwen. Of is hier meer? Komt het haar toe omdat het precies past op haar persoonlijke levenspad?

Chiara kaart het geweld aan in de wereld. Schokkend zijn de cijfers van mannen die, jong nog, uit de oorlog komen en ergens in de jaren daarna een einde maken aan hun leven, of voor de rest van hun leven getraumatiseerd raken. Oorlog voeren voor de vrede. Hoe vreemd kan dat zijn.

Chris spreekt over het feest dat wordt gevierd vanwege de afschaffing van de slavernij: Ketikoti, wat het verbreken van de ketenen, betekent. We kunnen meevieren als we onze harten openen.

We lezen dat ook bij Lenie die ervan uitgaat dat ze voorlopig haar laatste column schrijft in een serie over bewustzijn en onderlinge verbondenheid. Verweven leven. Als het leven dan toch zo verweven is, ons leven, hoe is het dan om daar vanuit bewustzijn mee om te gaan?

Dirk gaat het leven aan als klusser. En hij mist zijn gedachten, zijn innerlijke belevingen. Zijn hoofd is leeg en het is saai.

1 juli 2021, Lenie van Schie

, , , , , ,

Reacties gesloten.