Redactioneel 1 augustus 2020 – Betekenis geven?

Betekenis geven. Voor mij persoonlijk is het iets vanzelfsprekends; iets dat iedereen in zijn en haar leven probeert te doen. Maar hoe betekenisvol is het eigenlijk om de tuin aan te harken of een column te schrijven?

Laat ik maar beginnen bij Gerome. De titel van zijn column spreekt boekdelen. Hij ervaart betekenisloosheid in het schrijven zelf.

Geert dan. Hij schrijft over tijd en wat de betekenis is van ‘tijd’: ‘Welke tijd is dat, waarbij de ik die er toen was, er nu nog is?’ Hij refereert aan lineaire tijd en gevoelstijd en vraag zich af of tijd wellicht een illusie is.

Jolanda geeft betekenis aan ‘ontwaken’, aan wakker worden in nieuwe inzichten die in haar gloren. Ze beseft de onderliggende Eenheid…en hoe moeilijk die te leven blijkt.

Chris geeft betekenis aan de ontdekking van zijn moed om confrontaties aan te gaan. Het bevrijdt hem van meegaan met de ander, bevrijdt hem van angst.

Yoyo dan. Zij durft zich over te geven aan haar gevoel van ontzetting over wat het leven – wereldwijd in haar eigen persoonlijk situatie – ons laat zien. We lezen in haar column haar kwetsbaarheid en hoe het universum haar tegemoet komt.

Chiara probeert op vakantie te gaan in deze tijd. Dat valt niet mee, zo blijkt. Gelukkig vindt ze nieuwe betekenis in een nieuwe vakantiebestemming. We hopen dat ze daarin kan rusten.

Dirk, bijna de laatste, is een ster in het betekenis geven aan het Niks. In niks ervaart hij Diepte.

Tenslotte Lenie. Zij is altijd op zoek naar betekenis. Het is haar centrale vraag – ooit de eerste vraag uit de katholieke catechismus: ‘Waartoe zijn wij op Aarde?’ Want als het leven geen betekenis heeft – geen zin méér, dan wat het dagelijks biedt – dan vindt ze de worstelingen te groot.

Bij mij blijft de overgave het meest hangen. Zij lijkt ons van betekenisloosheid naar betekenis te brengen. En die betekenis blijkt vervolgens van een alledaagse eenvoud te zijn: ze is in dat moment van Nu dat voortdurend verschuift en toch telkens Is.

Hier ligt een uitnodiging aan jullie, lezers: ‘Wat geeft jullie leven betekenis?’

© Lenie van Schie, 1 augustus 2020

1 Reactie Redactioneel 1 augustus 2020 – Betekenis geven?

  1. Jolanda Verburg 03/08/2020 op 23:46 #

    Ha Lenie,
    Wat een mooie redactioneel heb je geschreven. Je hebt alle verschillende kralen aan een snoer geregen waardoor een bijzondere ketting is ontstaan.
    Liefs, Jolanda

Geef een reactie