Pesten (Anja Tekelenburg – gastschrijver)

Deze keer zoom ik in op Pesten, omdat het een groot thema is in mijn leven en omdat 19 april de dag van het pesten is. Als je als kind gepest bent, blijf je kwetsbaar op een aantal aspecten in het leven. Aan de andere kant ben je sterker dan de gemiddelde mens.

Pesten op de basisschool (1970)

Het meisje
met de vlechtjes
trots en blij

tot zij op school
in het hol van de leeuw
beperkt
miskend
geschopt
geslagen wordt

en toch…

het meisje
met de vlechtjes
dat wil spelen

Wie zijn kwetsbaarder om gepest te worden?

Kinderen die afwijken van de norm, zowel in hun wezen als uiterlijk, zijn over het algemeen kwetsbaarder om gepest te worden dan andere kinderen. In mijn geval is dat hooggevoeligheid (HSP ofwel highly sensitive person) en hoogbegaafdheid geweest. Dit
in combinatie met een niet stabiele thuissituatie, waarin ik te jong met te zware mantelzorgtaken te maken kreeg.
HSP-ers kijken anders naar de wereld en hun ogen staan anders. Er zijn mensen die hier bang voor zijn. Wat ook aanleiding kan zijn voor pestgedrag tussen volwassenen.

Andere invalshoek van pesten

Gepest worden leidt ertoe dat je niet jezelf mag leven, niet al je kwaliteiten en talenten mag leven, laten zien en ontwikkelen, op straffe van berisping en/of slaag. Je zou een onderdrukkende opvoeding ook kunnen zien als een vorm van miskenning, die raakt aan pesten. Denk dan aan dingen waar je op afgekeurd wordt, zoals: aanvoelen, ‘lastige’ vragen stellen, ingaan op wat er is en niet gezegd wordt, waar straf op volgt van de opvoeders (ouders, onderwijzers, dominees).

Het gevolg

Het gevolg is, dat je je niet veilig kunt voelen in het leven. Er is een gevoeligheid voor zelfontkenning en de geprojecteerde miskenning wordt verinnerlijkt. Het kost vervolgens een mensenleven om, als je toch niet vertrekt (zelfmoord) of verdwijnt in verslaving, jezelf vrij te maken van deze grotere en kleinere trauma’s.

Ik leef nog, wil leven en spelen. Er zijn echter momenten dat de effecten van deze miskenning en ontkenning van wie ik werkelijk ben en van de projecties van mijn omgeving weer de kop op steken. Wat ik dan doe is steun zoeken bij vrienden en een lichaamsgericht werkende therapeut.  En vooral schrijven, schilderen en de natuur in gaan. Zoeken naar de mooie diepe dingen in het leven.  Essentieel hierbij is een diep besef van mededogen en compassie met alles wat ik voel, ervaar en waarneem.

Ben je gepest en/of miskend, dan kan het enorm behulpzaam zijn om hulp in te roepen van een coach die deze thematiek goed kent. Of ga er met andere mensen over in gesprek.  De grootste heling vindt plaats als je je diepste gevoel deelt met een ander en als deze mens luistert vanuit een open houding.

© Anja Tekelenburg, 1 april 2019

Noten

Anja begeleidt als natuurcoach en levenskunstenaar mensen die in hun leven gepest of anderszins miskend zijn. Lees meer op haar site.

Lees meer over kenmerken van hoog-sensitiviteit.

Tip:

Geef een reactie op deze column, helemaal onderaan deze pagina.

En onder de column kun je via ‘View all posts’ toegang krijgen tot alle columns van deze auteur.

Nog geen reacties.

Geef een reactie