Over ons

Vive Levenskunst

bestaat  op dit moment uit een groep van 8 vaste schrijvers.

Wie zijn wij?

Wat is levenskunst?  Wat betekent het om een levenskunstenaar te zijn? Elk antwoord op deze vraag is persoonlijk en uniek. Wat wij als schrijvers ontdekken is dat we vooral stilstaan bij onszelf, hoe de omgeving ons raakt en hoe we daar weer op reageren. 

In onze columns verwonderen we ons, winden ons op, vragen ons af, raken verwond, ervaren schoonheid, levenslust, verlies en plezier, stilte en ontroering. Het zijn de ingrediënten van het leven zelf. Al onderzoekend vallen ons allerlei verbanden op en gaan we de werkelijkheid anders zien.

En ja, mogelijk raken we in jullie iets aan van herkenning of troost, van inzicht en inspiratie. We vinden het fijn om met jullie in gesprek te gaan. Voel je vrij om je mening te delen.

Schrijvers die op dit moment regelmatig columns publiceren

Jeroen Leenen 
Van origine ben ik docent drama/regisseur. Op mijn palet staat o.a. Michael Tsjechov drama, verschillende drama disciplines, televisie regie / scenario schrijven, NLP, Enneagram, Trauma opstellingen (Franz Ruppert). Ik heb gewerkt als regisseur, trainer en coach. Mijn belangrijkste ‘levens’ inzichten komen niet uit een opleiding of werkervaring. Er kunnen momenten in het leven naar voren komen dat er een volledig nieuw perspectief nodig is. Zo ook in mijn leven. Er moest een hele andere weg worden bewandeld dan ik tot dan toe had gedaan. Het ‘gewone’ leven van vroeger moest ik achter me laten.
Ik schrijf columns over tijd en tijd-illusie.

Chris Elzinga
Het ‘waarom’ van de dingen heeft me altijd bezig gehouden. Waarom doen wij mensen zoals we doen? Waarom leven we zo onbewust? En wie zijn wij eigenlijk ten diepste? Dit zijn vragen die de cliënten in mijn counselingpraktijk Bureau Meanders bezighouden en waar we antwoorden op proberen te vinden.
Daarnaast ben ik trainer, o.a. in het Enneagram, Open Zelfonderzoek en werken met ‘innerlijke kinderen’. En ben ik leraar in de Ridhwan-school waar we werken met de Diamantbenadering. Dat is een hedendaags psycho-spiritueel pad, dat ontwikkeld door Almaas is.
Mijn columns gaan over wat je kunt ervaren wanneer je contact krijgt met de dieptedimensie van het leven.

Jolanda Verburg
Als kind was ik al gefascineerd door het gevoel dat er meer is tussen hemel en aarde. Door te lezen, mij te verbinden met mensen en door dicht bij de natuur te zijn kom ik steeds nader tot de kern en het besef waar het leven over gaat en wie ik zelf werkelijk ben. Een onophoudelijke zoektocht. Na 30 jaar werken in het bedrijfsleven, heb ik mijn eigen praktijk voor yoga, reiki en meditatie opgericht. Ik woon met man en kinderen op het platteland en ontwikkel een permacultuur landschap, een zoektocht naar een zelfvoorzienende en andere manier van leven. In alles wat ik onderneem probeer ik veranderingen in de praktijk te brengen en daarmee mensen te inspireren en te laten zien wat er mogelijk is. Mijn drijfveer is: “Wees de verandering die je in de wereld wilt zien” (Mahatma Gandhi). Ik schrijf columns over mijn zoektochten en de uitdagingen die ik tegenkom. 

Lenie van Schie
Ik werk als GZ psycholoog en spiritueel coach in mijn eigen praktijk, ‘Soekja’. Soekja is een Oud-Noorse naam en betekent: ‘zoeken om te vinden’. Het is een naam die past bij mijn leven en werk, waar schrijven een groot deel van uitmaakt. In 1999 is mijn boek ‘Leven in beweging’ gepubliceerd, in 2017 ‘Het Andere Leven van Jezus van Nazareth’ en eind maart van dit jaar (2021) komt mijn nieuwste boek uit: ‘Langs de weg van het hart’. Het boek beschrijft de spirituele reis van ego-identiteit naar Essentie. Naast theorie vind je er verhalen van mijn werk met cliënten en tal van uitnodigingen tot zelfonderzoek. En dan zijn er de  blogs, de columns en de artikelen.
Sinds 1998 ben ik student in de spirituele school de Diamantbenadering, waar ik ook het lerarentraject volg. Ik ben moeder van twee zeer volwassen dochters en grootmoeder van 5 kleinkinderen. Mijn columns gaan over alles wat met Aarde en Liefde te maken heeft.

Dirk Oegema
Ik zoek het leven, als amateur. “Dichter bij het leven”, dat is mijn motto. Waar wil je anders naar toe? En soms moet je oppassen met wat je verlangt. Want soms krijg je wat je verlangt en blijkt het wat groter dan je in je hoofd had. Dat geldt voor de liefde. En voor de dood. Er is voor mij maar één uitweg, en dat is die grootsheid te vangen in mijn netje, als een vlinder. Vangen in de vorm van wat woorden of kiekjes, als selfies van het leven. En van de dood. Want wat is dichter bij het leven dan de dood?
Ik ben opgeleid als sociaal psycholoog en werkzaam als onderzoeker en docent aan de Vrije Universiteit. Daarnaast coach ik op professioneel en persoonlijk vlak. Hobby: vlinders vangen met de camera. Of eigenlijk mensen , liefst van dichtbij, in beweging, ieder als mens en toch anders, elk moment zo anders.
Mijn columns gaan over het thema van ‘leven en dood’.

Chiara Sahin-Pisanu
Ik ben psycholoog en coach en werk al meer dan 25 jaar als zelfstandig ondernemer in mijn eigen praktijk.

Mijn columns gaan over mensen, hun levensverhalen en leiderschap.

Geert van den Munckhof
Ik schrijf al jaren over wat me bezighoudt in de wereld, dichtbij en veraf. In 2016 zijn enkele columns en gedichten over ‘Troost en herkenning’ uitgebracht in het boek ‘Tijd heelt alle woorden’. Gedichten en teksten op mijn blogsite, soms ook gedragen door de muziek van een buikorgel, gaan over leven in de breedste zin, maar altijd in be- en verwondering.
Mijn columns gaan over troost en herkenning.

Yoyo van der Kooi
Ik ben beeldend kunstenaar, non-dualiteit leraar, en werk met mensen op zoek naar hun essentie en hun creativiteit. Dat laatste doe ik sinds 1990 in mijn Laborint praktijk voor lichaamsgeoriënteerde psychotherapie, emotionele integratie en mindshifting. Sinds 1999 doe ik dat vanuit het Centrum voor bewustwording, zelfontplooiing en talentontwikkeling. Meer informatie vind je op mijn site.

Schrijvers die langere tijd aan Vive Levenskunst hebben bijgedragen

Frederike Doeleman
Na de rechtenstudie heb ik gewerkt in de advocatuur en het hoger onderwijs.  Daarnaast heb ik mijn artistieke kwaliteiten ontwikkeld, jarenlang met keramisch werk, de laatste jaren met grafisch werk (monotypes etc.). Bij Corael in De Bilt heb ik de opleiding tot ‘Coach met het enneagram’  gevolgd. Vervolgens was de logische stap voor mij om een coach- en trainingspraktijk op te zetten: Vivre sa Vie. Graag help ik mensen om verder te komen in hun persoonlijke groei.
Ik ben getrouwd en heb twee volwassen zonen; woon in Zuid-Frankrijk, waar ik mij vooral bezighoud met muziek (zang) en beeldende kunst. Ik lees graag over psychologie, spiritualiteit en filosofie. Levenskunst betekent voor mij: leven op een zinvolle, verrijkende en inspirerende wijze. Ik vind dat vooral in de verbinding met de natuur, beeldende kunst, muziek en reizen. Ook het boeddhisme, mindfulness en de ayurveda zijn belangrijke inspiratiebronnen voor mij.
Mijn columns gaan over kunst, muziek, de natuur als krachtige inspiratiebronnen voor een ‘kunstig’ leven!

Gastschrijvers

Dick van der Vlugt
Thema: Maatschappelijk problematiek, vooral partnerrelaties.

Ik ben ruim 40 jaar hulpverlener. Naast in mijn eigen biografie gewonnen levenswijsheid heb ik mijn professionele grondhouding ontwikkeld op een breed terrein van maatschappelijke problematiek. De laatste jaren richt ik me vooral op partnerrelatie.

Janet Kunst
Thema: Krijgerschap en Levenskunst.

Na 33 jaar leraarschap in het basisonderwijs, volgde Janet haar hartsverlangen: de combinatie van coaching, communicatie en beweging. Dat vond ze in de Tibetaanse zwaardbe-oefening Tog Chöd, dat “doorklief je gedachten” betekent. Het leidde haar naar het pad van Krijger-schap: leven vanuit onderlinge verbondenheid en dat doen vanuit moed en compassie. Zie haar site.

Ton Roumen.
Thema: De zoektocht naar zin en heling.

Ton is een ervaren coach, retraiteleider en spreker en begeleidt mensen. Hij publiceert boeken en artikelen over spirituele thema’s. Bij Berne Media verschenen zijn meest recente boeken Geluk binnen handbereik (2015) en Geaarde spiritualiteit (2017). Zie verder zijn site.

Paulien Elzinga
Thema: Eigenwaarde.

Paulien heeft na haar studie Sociale Psychologie haar eigen coachingspraktijk gestart waarbij ze mensen met chronische vermoeidheid begeleidt a.d.h.v. het in Engeland ontwikkelde ‘Gupta programma’.

Ingrid Schaafsma
Thema’s: Ervaring, inzicht, Transactionele Analyse (TA)

Ik ben een trainer en coach met veel ervaring in het voortgezet onderwijs, de arbeidsbemiddeling en de telefonische- en chathulpverlening. Ik heb een driejarige opleiding in TA gevolgd in persoonlijke groei en professionele ontwikkeling. En ben werkzaam als docent Duits en Engels, vertaler en TA-trainer.