De wijsheid van het enneagram (Annerieke van Wijhe)

Vorige maand sprak Mirte met Levi over het enneagram. Levi vroeg haar om “De wijsheid van het enneagram” van Don Riso en Russ Hudson eens te lezen. Op die manier zou ze het model beter leren kennen.  

Annerieke De wijsheid van het enneagramDe eerste zinnen

Mirte zet haar kop thee op tafel en ploft op de bank neer. ‘De wijsheid van het enneagram’ staat op de voorkant van het boek. Ze opent het boek, slaat de inleiding over en begint bij deel 1 ‘De reis naar binnen’. Mirte vraagt zich af waar de reis naar binnen haar naar toe zal leiden en wat ze tijdens deze reis zal vinden . Ze begint te lezen: “Het enneagram is een geometrische figuur die de negen fundamentele persoonlijkheidstypen van de menselijke aard en hun complexe onderlinge relaties in kaart brengt. Het geeft een ontwikkeling in de moderne psychologie weer, die haar wortels onder meer in de spirituele wijsheid van diverse oude tradities heeft. Het woord enneagram is afgeleid van het Grieks voor ‘negen’ – ennea – en ‘figuur’ – grammos. het betekent dus zoveel als ‘negenpuntige figuur’.

De bron waarin alles één is

Even kijkt Mirte om zich heen. De kamer ziet er kaal uit nu de kerstboom weer verdwenen is en alle lichtjes opgeruimd. Toch is het ook een mooi moment voor een nieuw begin. Opnieuw richt ze haar aandacht op het boek en leest door. De woorden beschrijven de universele wijsheid in het enneagram die door de jaren heen verder is uitgewerkt in verschillende religieuze tradities als het christendom, het boeddhisme, de islam (met name binnen het soefisme) en de joodse tradities. Mirte laat de tekst goed tot zich door dringen. Ze wordt zich bewust van de grootsheid van het model en vraagt zich af of zij dit ooit zou kunnen bevatten. De grootsheid die er in de woorden ligt raakt haar. Het is een mooi idee dat er een model bestaat dat de bron is voor alle geloven en de universele liefde die zij uitstralen. Toch is het ook pijnlijk dat juist al die geloven, die voortkomen uit eenzelfde bron, nu zo hard strijden om hun eigen bestaansrecht binnen de wereld, met oorlogen en conflicten als gevolg.

Annerieke - Stil staan bij de wijsheid van het enneagram

Mirte leest verder: “Het hart van het enneagram is het universele inzicht dat de mens een geestelijk wezen is, dat geïncarneerd is in de stoffelijke wereld en tegelijkertijd, op mysterieuze wijze, hetzelfde leven en dezelfde geest belichaamt als de Schepper. Onder de verschillen aan de oppervlakte en alle uiterlijke schijn, achter de sluiers der illusie, schijnt het licht van het Goddelijke in ieder individu. Maar verschillende krachten verduisteren dat licht.”

Op afstand verbonden

Mirte denkt na over de betekenis van de zin. Er zijn momenten waarop ze eenheid voelt. Gek genoeg zijn dat de momenten waarop ze alleen is, samen met Tobias in huis zit of met hem een wandeling maakt in de natuur. Het is vreemd, bedenkt Mirte, dat ze, nu haar moeder er niet meer is, veel meer liefde en verbinding voor haar voelt dan toen ze nog op aarde aanwezig was. Een koude rilling loopt over haar rug. Even schrikt ze, maar dan lukt het om het gevoel toe te laten. Een zachte stem zingt: “Stil maar wacht maar, alles wordt nieuw. De hemel en de aarde. Stil maar wacht maar alles wordt nieuw, de hemel en de aarde.” Dat is het lied dat haar moeder altijd zong als ze haar ’s avonds naar bed bracht. Mirte kent de tekst nog helemaal: “Nu ben je soms nog alleen, nu moet je soms nog huilen en als je weg wilt schuilen, kun je dan nergens heen. Stil maar wacht maar, alles wordt nieuw…” Een traan rolt over haar wang als ze de aanwezigheid van haar moeder waarneemt.

Opnieuw bedenkt Mirte dat het vreemd is, dat de binding met haar moeder nu zoveel sterker aanwezig is dan toen ze nog in leven was. Mirte denkt erover na. Kennelijk is dit wat de schrijvers van het boek bedoelen als ze beschrijven dat de mens een geestelijk wezen is dat geïncarneerd is in de stoffelijke wereld en dat het licht dat in de mens weerschijnt verduistert raakt. De zuiverheid van ziel tot ziel is voelbaar, alleen raakt dit vervormd door verschillende lagen waarin de ziel verscholen ligt. Mirte vindt dit een even grote troostbare als verschrikkende gedachte, want wat betekent dit dan voor het contact tussen mensen op aarde? Is het niet zo dat mensen die van ziel tot ziel verbonden kunnen zijn, elkaar toch niet kunnen vinden omdat zij in sluiers verhuld raken? En is dit misschien de reden waarom mensen elkaar pijn doen en beschadigen?

Ze staat op en loopt naar de keukentafel. Ze denkt na over het boek dat ze in het bos vond en over de teksten die ze leest in De wijsheid van het enneagram. Ook het lied dat haar moeder zong, gaat door haar gedachten. “Stil maar wacht maar, alles wordt nieuw” Het geeft haar een rustig en liefdevol gevoel. Ze beseft dat alles goed is zoals het nu is en dat ze alle tijd kan nemen om te ontdekken achter welke lagen haar eigen Goddelijk licht verscholen ligt. De reis om zich te ontwikkelen zal nog een lange zijn, maar in dit contact met eenheid kan ze altijd terugkomen als ze zich verloren voelt.

© Annerieke van Wijhe
1 januari 2017

Volgende maand: Een eerste inzicht in de verschillende lagen van de persoonlijkheid.

Nog geen reacties.

Geef een reactie