Ont-spullen

Veel spullen die we in huis halen verliezen al snel aan betekenis, bv. omdat ze niet meer hip zijn, of snel versleten zijn. Als we een relatie zouden opbouwen met onze spullen zouden we er meer waardering voor hebben, meer vreugde ervaren bij het gebruik ervan en ze minder snel wegdoen.

Geïnspireerd door minimalistisch leven

We hebben net onze derde verhuizing in 3 jaar tijd achter de rug. Elke keer gingen we door onze spullen en elke keer gooiden we een heleboel weg. Bij de derde verhuizing stond ik versteld hoe makkelijk spullen weer aangroeien, je hoeft er werkelijk niets voor te doen. Nutteloze cadeautjes, hebbedingen, ongelezen boeken, alle oude en nieuwe nutteloze spullen kwamen voorbij.

In de afgelopen tijd hebben mijn vriend en ik ons laten inspireren door minimalistisch leven. Met mijn drang voor een schoon en opgeruimd huis was dit een heel goed excuus om ons te ontdoen van alle spullen die voor ons niet van waarden waren. Dat is lastig hoor, want schuld komt al snel om de hoek kijken als je cadeautjes van familie en vrienden door je handen laat gaan. Die kan je toch niet wegdoen?

Spullen waar je geen waarde aan geeft

Maar weet je wat het is? Als je ze niet wegdoet komen ze ergens in je huis terecht waar ze niet tot hun recht komen, ze vullen ruimte en energetisch doen ze iets onbeduidends. Al die spullen die net niet of helemaal niet passen zorgen ervoor dat je er geen waarde aan geeft, geen relatie mee opbouwt. Daardoor voegen ze niets aan jou toe. Het geeft geen positieve energie, want jij ervaart het niet als iets positiefs.

Een relatie opbouwen met de inhoud van je huis

In het nieuwe huis kregen we de mogelijkheid om ons verder te ontdoen van alles wat niet bij ons past, niet in ons leeft en niets toevoegt. Het is een mooi proces, want wat er overblijft is alles wat ons echt dient, omdat het heel nuttig, heel mooi of heel betekenisvol is. Het is alsof je een relatie opbouwt met de inhoud van je huis en er vanzelf waardering wakker wordt wanneer je van je spullen gebruik maakt.

En verrassend genoeg is het bijproduct van het afscheid nemen van die onnuttige, lelijke en betekenisloze spullen, dat ik het gevoel krijg genoeg te hebben. Daar komt dus ‘less is more’ vandaan. Ik loop door de stad en heb het gevoel niets nodig te hebben. Of ik stop spullen in mijn winkelmandje om vervolgens een kwart er weer uit te halen, omdat ik voel dat het eigenlijk niets toevoegt. Mijn leven gaat door een versimpeling. Ik zie dat we onszelf ook kunnen overprikkelen met spullen of het idee dat we spullen nodig hebben. Het is een afleiding van het echt noodzakelijke, wat het hart voedt.

© Paulien Elzinga, 1 december 2018

Nog geen reacties.

Geef een reactie