Nieuwe buren (Jolanda Verburg)

In ons permacultuur landschap groeit en bloeit de diversiteit. Sinds kort staan er twee ooievaarsnesten bij ons in de buurt. Een bijzondere aanvulling op de biodiversiteit.

Foto: Hans Hillewaert (Wikipedia)

“Weet je wel hoe groot een ooievaar is?” vroeg mijn man, toen hij binnenkwam om koffie te drinken. Hij was op de trekker in het land het gras aan het maaien, toen er plotseling een ooievaar naast hem landde. De ooievaar trok zich niets aan van het lawaai van de trekker en stapte parmantig de wei rond. Zelfs de schapen keken tegen hem op. “Van dichtbij is zo’n ooievaar enorm, wel zo hoog!” gebaarde hij, wat bij mij neerkwam op borsthoogte. Uitgestrekt kunnen ze wel 1,10 m lang worden.

Al een maand of twee zagen wij bij een van de twee nesten geregeld een paartje in en om het nest hangen en kregen wij in de gaten dat wij nieuwe buren hadden. Regelmatig hoor je ze klepperen. Om beurten vliegen ze uit op zoek naar voedsel terwijl de ander achterblijft op het nest. Beide ouders wisselen elkaar af bij het broeden. Inmiddels mogen we wel aannemen dat er jongen zijn, hoewel we nog niets hebben gezien. Na 33-35 dagen komen de eieren uit.

Terug van weggeweest

Toen ik jong was zag ik weleens een ooievaar, maar de laatste paar decennia waren ze uit de weilanden verdwenen. Tot een paar jaar terug. Ineens zag je steeds meer ooievaars in de weilanden op zoek naar voedsel. Dit door een intensief beschermingsprogramma dat in 1969 is gestart.

Foto: Carlos Delgado (Wikipedia)

Vooral de verbeterde omstandigheden om in Nederland te overwinteren, waardoor de tocht naar Noord-Afrika niet meer nodig was, hebben de populatie doen groeien. Ook de andere kijk op gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw hebben tot verbetering van de ooievaarsstand geleid. De weilanden zijn diervriendelijker, natuurlijker en voedselrijker geworden, waardoor de biodiversiteit in de loop der jaren sterk is toegenomen.

Mythische status

Als je de ooievaar majestueus door de lucht ziet zweven op de thermiek roept dat bewondering op. Met zijn spanwijdte van zo’n twee meter is het moeilijk je ogen er van los te maken. De ooievaar trekt de aandacht of je wilt of niet. Hij heeft iets mythisch.

We kennen allemaal wel de verhalen dat de baby’s door de ooievaar gebracht worden. Het is lastig te achterhalen waar dat vandaan komt. De verhalen variëren sterk. Aan de ene kant wordt de ooievaar gezien als een mensenvogel, plichtgetrouw en monogaam. Terwijl andere bronnen juist beweren dat de ooievaar niet monogaam is, niets menselijks is hun dus vreemd. Feit is dat de kraamverzorgenden bij hun diploma-uitreiking hun ooievaartje ontvangen, een speldje met een ooievaar erop.

Landgoed

Eigen foto van veraf

Een eind verderop, niet ver van ons landschap, wordt een landgoed ontwikkeld. Dat houdt in dat er een landschap wordt aangelegd in het buitengebied met een aantal huizen. In principe mogen er bij ons in het buitengebied, volgens het bestemmingsplan, geen extra huizen gebouwd worden. Tenzij je over meer dan 10 ha grond beschikt en een deel van de grond openbaar toegankelijk maakt.

Regelmatig krijgen wij de vraag of wij het erg vinden dat in ons uitzicht huizen gebouwd gaan worden. Tja, geen huizen zou beter zijn, maar het alternatief is dat het industrieterrein gaat uitbreiden. Ooit is er zelfs sprake geweest dat de plaatselijke voetbalvereniging daarnaartoe zou verhuizen. Beide geen goede opties. En de voorwaarde van de aanleg van een landgoed is dat er een natuurgebied wordt aangelegd, waardoor de huizen waarschijnlijk weinig zichtbaar zullen zijn.

Geschenk van de Buren

De nesten en daarmee de ooievaars die alvast op het landgoed zijn gehuisvest, zijn duidelijk een geschenk aan de buurt. Een geste die wij zeker kunnen waarderen.

© Jolanda Verburg, 1 mei 2019

, ,

1 Reactie Nieuwe buren (Jolanda Verburg)

  1. Lenie van Schie 02/05/2019 op 07:54 #

    Ha Jolanda, mooi, de ooievaar.
    Ik zie ze ook steeds vaker. Bij mij in het dorp in Havelte heeft een paar een nest gebouwd op een boom die goed is afgetopt en toen ik gister met mijn kleinkinderen naar Vledder reed zag ik een nest op een mooie hoge paal. Het doet me altijd goed om dat te zien.
    Mooi dat je ons herinnert aan die prachtige vogel!
    Lenie

Geef een reactie