Keuzevrijheid (Jolanda Verburg)

Door de kloof die in de samenleving aan het ontstaan is, als gevolg van de coronamaatregelen, kan ik mij steeds beter voorstellen hoe het voelt om in een dictatuur te leven, waar onderdrukking heerst en waar mensen niet gelijk zijn. Waar is de keuzevrijheid gebleven?

De laatste maanden heb ik steeds vaker de neiging het nieuws buiten te sluiten. Vanaf het moment dat Nederland op slot ging vanwege corona ben ik in mijzelf gekeerd geraakt. Ik heb mij steeds verder teruggetrokken uit de buitenwereld. Gelukkig woon ik landelijk met een permacultuur landschap achter het huis dus valt dit niet al te zwaar. Dagelijks laaf ik mij aan mijn eigen landschap met een diversiteit aan bomen en struiken, een moestuin en dieren.

Vrouwenrechten in Afghanistan

De afgelopen weken kon ik het nieuws echter niet negeren. Bezorgd ben ik over de machtswisseling in Afghanistan. Wat gaat er met de vrouwen gebeuren nu de macht in handen is van een archaïsche en dogmatische groep mannen? Zullen de vrouwen weer uit het openbare leven geweerd worden? Mogen de meisjes nog wel naar school? Keuzevrijheid en zelfbeschikkingsrecht zijn ver te zoeken.

Foto: ANP Protesterende vrouwen in Afghanistan

 

Het straatbeeld van Kabul bestaat nu al uit louter mannen. De machthebbers zeggen dat zij gematigder zijn dan twintig jaar geleden en dat er een rol is weggelegd voor vrouwen, maar achter de schermen blijkt het tegendeel. Een moedige groep protesterende vrouwen blijkt buiten het zicht van de camera’s op hardhandige wijze uiteengeslagen te zijn. De machthebbers hebben geleerd van het verleden en poetsen hun imago op met zalvende bewoordingen.

Coronatoegangsbewijs

Gelijke rechten voor ieder individu. Een loffelijk streven maar zelfs in ons eigen land lijkt het of de rechten van een bepaalde groep mensen onder druk komt te staan. Deze week kondigden minister-president Mark Rutte en vicepremier Hugo de Jonge aan dat als je wilt deelnemen aan de samenleving een coronatoegangsbewijs noodzakelijk is. Diverse filmpjes gaan het internet over waarin De Jonge de afgelopen maanden ontkende dat er ooit een coronapas gaat komen en dat vaccineren een vrije keuze is.

Foto: NOS Persconferentie 14 september 2021

 

Ik vind het knap dat De Jonge met droge ogen de aankondiging doet van deze nieuwe voorwaarde om deel te kunnen blijven nemen aan de samenleving, na al zijn eerdere uitspraken. “Het hoofddoel van de invoering van het coronatoegangsbewijs is om het virus te remmen, met als neveneffect dat meer mensen zich laten vaccineren”, zegt hij. De zalvende bewoordingen van de minister die ooit anders beweerde en nu de keuzevrijheid op scherp zet. Wat maakt het verschil met vaccinatiedwang?

Verdeeldheid

Foto: Roman Protasevitsj – Wikipedia door Door belta.by, CC BY 3.0

Ik maak mij zorgen over de verdeeldheid die gezaaid wordt in de wereld en in de samenleving. Dictaturen, zoals Wit-Rusland, verdraaien het nieuws, zetten de waarheid naar hun hand, onderdrukken de rechten van het individu en beroven burgers van hun vrijheid als ze onwelgevallig zijn. In mei werd de Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj ontvoerd terwijl hij in een lijnvlucht op weg was van het ene naar het andere vrije West-Europese land. Het moet toch niet gekker worden dat een commerciële lijnvlucht wordt gekaapt om iemand uit het vliegtuig te kunnen ontvoeren.

“Wat is de volgende stap die genomen kan worden in de beteugeling van de coronapandemie?” vraag ik mij af. Krijgen mensen die niet gevaccineerd zijn dan huisarrest? En krijgen zij een boete als zij zich op straat begeven? Of worden ze verbannen naar een speciaal oord, waar ze onder controle gehouden kunnen worden? Of gaat er toch vanuit de overheid sprake zijn van een vaccinatiedwang en komen ze je ’s nachts thuis opzoeken voor een prik?

Vrijheid op het spel

Al maanden protesteren mensen tegen de coronamaatregelen. In de pers worden ze gekscherend als wappies en gekkies weggezet. Afgelopen week was er weer een grote demonstratie voor vrijheid in Amsterdam. De gemeente verklaarde dat er 20.000 mensen op de been waren, terwijl filmpjes een geheel ander beeld laten zien. De schatting van het echte aantal demonstranten ligt rond de 150.000 deelnemers.

Foto: ANP/HH Demonstratie Amsterdam 5 september 2021

 

Het is ontluisterend om te constateren dat de protesten niet serieus genomen worden. Er wordt niet alleen denigrerend gedaan over de mensen die opkomen voor hun vrijheid, maar ze worden gewoon glashard genegeerd. Dit baart mij zorgen: hoe kunnen wij als burgers de overheid beletten om ons onze vrijheid, ons grootste goed, af te nemen? Harder roepen heeft geen zin.

In liefde verbonden

Het enige zinnige om te doen is het onderwerp corona en vaccinatie los te laten, zo min mogelijk het nieuws te bekijken en alleen deel uitmaken van de samenleving als dat nodig is, totdat de pandemiemaatregelen geluwd zijn. Pas als wij beseffen dat het virus nooit meer weg zal gaan, zullen wij inzien dat wij er anders mee om moeten gaan. Gelukkig heb ik weinig sombere gedachten en lig ik er niet wakker van. Ik vind de hele situatie alleen erg verdrietig, vooral als wij kijken vanuit een hoger bewustzijn.

Wij leven in een verdeelde wereld, maar eigenlijk zijn wij allemaal met elkaar verbonden. Wij zijn allemaal een ziel in een fysiek lichaam, voortgekomen uit een bron van oneindig licht en onvoorwaardelijke liefde. Wij zijn allemaal uniek en geweldig en onderdeel van een liefdevol geheel. Wij zijn uit eigen keuze naar de aarde gekomen om te ontdekken wie wij werkelijk zijn, om te leren en te ervaren en om onze zieletaak tot uitvoer te brengen. Het zou fijn zijn als wij ons daar wat meer op zouden richten.

© Jolanda Verburg, 15 september 2021

, , , , ,

1 Reactie Keuzevrijheid (Jolanda Verburg)

  1. Chiara 01/10/2021 op 07:01 #

    💪✨