Keukenprinsessen en een echte keukenprins  (Annet de Jonge)

Annet

Waardevolle herinneringen herleven, eerst als kind Annet, nu als Omannet. 

Ik was 9 jaar en mocht op de hoge kruk. Zo kon ik alles op het aanrecht goed zien en nog beter, ik mocht mijn moeder helpen met cakejes bakken.
Mijn vader zei altijd dat mijn moeder een echte keukenprinses was. Ze bakte de lekkerste dingen. Hij wilde nooit uit eten omdat het thuis zo lekker smaakte.

De ingrediënten

Het begon met echte boter. Mijn moeder haalde het kleverige pakje uit de koelkast, opende het en liet de inhoud in een pannetje glijden om te laten smelten. Ze woog de bloem en de suiker af en zeefde beide door een grote zeef in de beslagkom. Toen de boter gesmolten was, goot zij deze erbij.
Ik voelde de ogen van mijn moeder op mij gericht. Ik keek haar aan.
‘Zou je willen mixen?’
‘Ja, tuurlijk wilde ik dat.’ Wat een feest, ik mocht voor de allereerste keer mixen! Spannend!
Eerst op stand één en toen het wat door elkaar gemengd was, standje twee en later drie. Het werd een zachte geelwitte massa.

Heerlijke zoete geuren

Intussen zette mijn moeder de bakvormpjes op het rooster en toen ik klaar was met mixen vette ik met een harig kwastje de binnenkanten in. Vanaf een kleine lepel liet ik het beslag voor driekwart in de bakjes glijden totdat alle bakjes gevuld waren. Ik likte gauw de lepel af: ‘Mmm, heerlijk!’ Dat vond ik eigenlijk het leukste van de hele bakpartij.

Annet c5-1a Gebaksvormpjes 1

Op de achtergrond speelde de transistorradio klassieke muziek.
De oven was voorverwarmd en toen alle bakjes op het rooster stonden werd dit er halverwege ingeschoven. Het duurde even, maar na een poosje ging het heerlijk ruiken in de keuken. De zoete geur trok door de keuken en de hal en zelfs door naar de woonkamer.
Mijn vader zat in zijn rode stoel bij het raam de krant te lezen. Toen ik naar hem toe huppelde zag ik hem glimlachen. Hij genoot ook van de geuren en de geluiden in huis. Hij verheugde zich al op het groene schoteltje met de bloemetjes waarop een versgebakken cakeje lag.

Afwassen mét aandacht

De afwas was het minst leuk aan het bakken. De beslagkom, de staven van de mixer en de lepels waren plakkerig, vies en vet. Het duurde even voordat het warme water alles schoon had gespoeld. Mijn moeder waste af en ik droogde. Ik probeerde het zo goed mogelijk te doen, maar treuzelde ook wel een beetje. Dan kon ik nog wat meer over mijn vriendinnetjes van school vertellen en dan luisterde ze met aandacht. Hoe langer dat duurde hoe fijner.
Ik voel nog de warmte die uit de oven tussen de kieren piepte en in de buurt van mijn benen een aangenaam gevoel gaf. Na de afwas ging ik op het puntje van het aanrecht zitten, vlakbij het raam. Dan kon ik de keuken overzien en tegelijkertijd de tuin inkijken naar de vogels die uit het waterbakje dronken. Daar wachtte ik net zo lang tot de cakejes klaar waren.
Mijn moeder en ik, echte keukenprinsessen.

Sfeervolle traditie

En nu? Na 54 jaar sta ik met mijn kleinzoon van vier in de keuken. Ook hij zit op de hoge kruk. Hij is assertiever dan ik in die tijd. Hij kletst de oren van mijn hoofd: ‘Kijk Omannet, ik heb goed gekneed hè? En ik kan ook de vormpjes uitdrukken op de plank. Zien ze er niet prachtig uit!’ Als ze netjes op een rij liggen gaan ze op een bakblik met bakpapier de oven in. Ook nu is het, net als vroeger, wachten tot ze gaar zijn, de afwas doen en ruiken hoe de heerlijke zoete geur zich verspreidt door het huis. En natuurlijk  mag hij ook de beslagkom uitlikken.

Annet c5-2a

Als ze afgekoeld zijn verdeelt hij, met zijn tong uit zijn mond, het witte glazuur op de koekjes. Ze gaan al echt op poppetjes lijken. We genieten van elkaar.
Mijn kleinkind: ook een echte keukenprins.

© Annet de Jonge, 1 maart 2017

Tip:

Onder deze tekst kun je via ‘View all posts’ alle voorgaande columns van Annet bekijken.

1 Reactie Keukenprinsessen en een echte keukenprins  (Annet de Jonge)

  1. Anja 14/03/2017 op 16:14 #

    Ik ruik de koekjes hier, het water staat in mijn mond. Leuk en levendig geschreven. Ja de kids van nu zijn lekker open in hun communicatie. Gezellig hoor! Omannet <3

Geef een reactie