Je oogst wat je zaait

Laten we voorzichtig zijn met wat we nu planten, het zal bepalen wat we morgen oogsten. De zaden die we nu zaaien, zullen het leven voor ons erger of beter maken.

Je oogst wat je zaait

Een keizer in het Verre Oosten werd oud en wist dat het tijd was om zijn opvolger te kiezen. In plaats van één van zijn assistenten of zijn kinderen te kiezen, koos hij voor iets anders.

Hij belde op een dag alle jonge mensen in het koninkrijk samen. Hij zei: “Het is tijd voor mij om af te treden en de volgende keizer te kiezen. Ik heb besloten om één van jullie te kiezen.” De kinderen waren geschokt!
Maar de keizer ging verder. “Ik ga jullie vandaag allemaal een zaad geven, een heel speciaal zaadje, ik wil dat je het zaad plant, water geeft en hier na één jaar terugkomt met wat je uit dit ene zaadje gegroeid bent. Ik beoordeel dan de planten die je brengt, en degene die ik kies zal de volgende keizer zijn! ”

Eén jongen met de naam Ling was die dag daar en hij, net als de anderen, kreeg een zaadje.
Hij ging naar huis en vertelde zijn moeder opgewonden het verhaal.
Ze hielp hem een pot te krijgen en aarde te planten, en hij plantte het zaadje en gaf het zorgvuldig water. Elke dag zou hij het water geven en kijken om te zien of het gegroeid was.

Na ongeveer drie weken begonnen sommige van de andere jongeren te praten over hun zaden en de planten die begonnen te groeien.
Ling bleef zijn zaad nakijken, maar er groeide niets. 3 weken, 4 weken, 5 weken gingen voorbij. Nog steeds niets.
Inmiddels hadden anderen het over hun planten, maar Ling had geen plant en hij voelde zich een mislukkeling.

Zes maanden gingen voorbij, nog steeds niets in Ling’s pot.
Hij wist gewoon dat hij zijn zaad had gedood. Alle anderen hadden bomen en hoge planten, maar hij had niets. Ling zei echter niets tegen zijn vrienden. Hij bleef gewoon wachten tot zijn zaad zou groeien.

Uiteindelijk ging er een jaar voorbij en alle jongeren van het koninkrijk moesten hun planten voor inspectie naar de keizer brengen.
Ling vertelde zijn moeder dat hij geen lege pot zou nemen. Maar ze zei hem om eerlijk te zijn over wat er was gebeurd. Ling voelde zich misselijk in zijn maag, maar wist dat zijn moeder gelijk had.
Hij nam zijn lege pot mee naar het paleis.

Toen Ling arriveerde, stond hij versteld van de variëteit aan planten die door de andere jongeren werden verbouwd. Ze waren mooi in alle soorten en maten. Ling legde zijn lege pot op de vloer en veel van de andere soorten lachten hem uit. Enkelen hadden medelijden met hem en zeiden gewoon: “Hey, leuk geprobeerd.”

Toen de keizer arriveerde, onderzocht hij de kamer en groette de jonge mensen.
Ling probeerde zich gewoon achterin te verbergen. “Wat een geweldige planten, bomen en bloemen ben je gegroeid,” zei de keizer. “Vandaag zal een van jullie worden aangesteld als de volgende keizer!”

Plotseling zag de keizer Ling met zijn lege pot aan de achterkant van de kamer.
Hij beval zijn bewakers om hem naar voren te brengen. Ling was doodsbang. “De keizer weet dat ik een mislukkeling ben! Misschien zal hij me laten vermoorden!”

Toen Ling aan het front kwam, vroeg de keizer zijn naam. “Mijn naam is Ling,” antwoordde hij.
Alle kinderen lachten en spotten met hem.

De keizer vroeg iedereen om te kalmeren.
Hij keek naar Ling en kondigde toen aan de menigte aan: “Zie uw nieuwe keizer, hij heet Ling!”
Ling kon het niet geloven. Ling kon zijn zaad niet eens laten groeien. Hoe kon hij de nieuwe keizer zijn?

Toen zei de keizer: “Een jaar geleden gaf ik hier iedereen een zaadje, ik zei je om het zaad te nemen, het te planten, het water te geven en het vandaag terug te brengen. Maar ik gaf je alle gekookte zaden, die niet zouden groeien.
Jullie allemaal, behalve Ling, hebben me bomen en planten en bloemen gebracht. Toen je ontdekte dat het zaad niet zou groeien, verving je een ander zaad voor degene die ik je gaf.
Ling was de ENIGE met de moed en eerlijkheid om een pot met mijn zaad erin te brengen, daarom is hij degene die de nieuwe keizer zal zijn! ”

Als je eerlijkheid plant, zul je vertrouwen krijgen.
Als je goedheid plant, zul je vrienden kunnen oogsten.
Als u nederig plant, zult u grootheid oogsten.
Als je doorzettingsvermogen plant, zul je de overwinning behalen.
Als je consideratie plant, zul je harmonie oogsten.
Als je hard werkt, zul je succesvol zijn.
Als je vergeving plant, zul je verzoening oogsten.
Als je openheid plant, zul je intimiteit oogsten.
Als u geduld plant, zult u verbeteringen oogsten.
Als je geloof plant, zul je wonderen oogsten.

Dus laten we voorzichtig zijn met wat we nu planten, het zal bepalen wat we morgen oogsten.
Dat wil zeggen, de zaden die we nu zaaien, zullen het leven voor ons erger of beter maken.

Ja, op een dag zul je genieten van de vruchten, of je betaalt voor de keuzes die je vandaag hebt geplant.

Dhirasanta dasa Goswami

Gerome, 1 juni 2020

Over de schrijver

Dhirasanta das Goswami Maharaj is de oprichter-acarya van de International Society for Krishna Consciousness (ISKCON). Hij is sinds 1972 een opvoeder, een leraar en een toegewijde binnen de Krishna bhakti-traditie. Maharaj staat bekend om zijn hartelijke kinderprogramma’s, intense japa-workshops, wekelijkse wijsheidsnieuwsbrief, online Bhagavad gita-cursussen en audiovisuele diapresentaties. In zijn lessen gebruikt hij vaak gelijkenissen, verhalen en heldere voorbeelden vol humor en wijsheid om Krishna-bewustzijn beschikbaar te maken voor alle niveaus van mensen.

,

Nog geen reacties.

Geef een reactie