Is er leven na dit leven? (Jolanda Verburg)

Denk je er weleens over na wat er met je gebeurt als je dood gaat? Is er nog leven na de dood? En zo ja, hoe dan? Hebben we misschien al eens eerder geleefd?

Laatst had ik een gesprek met iemand die een lastige tijd doormaakt. Zij worstelde duidelijk met het leven. “Waarom zijn wij hier eigenlijk,” vroeg ze zich af? De zingeving ontbrak haar. Nadat ik haar had aangehoord, af en toe een vraag stellend, was daar het momentum om de volgende vraag te stellen: “Geloof je in reïncarnatie?” “Nee, totaal niet” zei ze, “als je dood bent, dan ben je dood.”

Iets in haar reactie gaf mij het gevoel dat ik de juiste vraag gesteld had en dat dit onderwerp weleens een doorbraak in haar gevoel over het leven zou kunnen betekenen. Maar hoe leg je iemand op een goede manier uit dat er veel meer is tussen hemel en aarde, zonder dat de luiken direct dicht gaan? Na enige stilte vroeg ik haar: “Wil je weten hoe ik erover denk?” Ja, dat wilde ze wel. Dus begon ik te vertellen.

Deja Vu

Jarenlang was mijn moeder geabonneerd op het tijdschrift Margriet, die ik ook iedere week las. Ergens rond mijn 14e stond er een fictief verhaal in over een jonge vrouw, die tijdens haar vakantie in Frankrijk een bezoek bracht aan een oud kasteel. Toen zij daar zo rondliep kreeg zij het gevoel daar eerder geweest te zijn. ’s Nachts had ze een onrustige droom over een bepaalde plek in het kasteel.

De volgende dag ging zij terug naar het kasteel en vroeg de beheerder naar die plek. “Klopt het dat hier achter deze muur ooit iemand levend is ingemetseld?” vroeg zij. Waarop de beheerder het verhaal bevestigde. Na nog meer dromen kwam zij tot de conclusie dat zij in een vorig leven die ingemetselde vrouw was geweest.

Reïncarnatie

Hoewel fictief heeft het verhaal zo’n overweldigende indruk bij mij achtergelaten dat het iets in mijn onderbewustzijn heeft losgemaakt. Sindsdien ben ik op zoek. Het onderwerp heeft mij nooit meer losgelaten. Iets weerhield mij ervan om het met mijn moeder te bespreken dus hield ik het voor mijzelf. Als ik al vragen stelde over de bijbel of over het geloof werd dat altijd afgedaan met: “Het is niet goed om te veel vragen te stellen, want dan word je krankzinnig.”

Reïncarnatie was moeilijk bespreekbaar in mijn familie, immers in het christelijk geloof is het onderwerp door de eeuwen heen weggemoffeld en onbespreekbaar gemaakt. Als je dood gaat, ga je naar de hemel, tenminste als je een goed mens bent geweest, zo niet dan ga je naar de hel en dat was dat. Reïncarnatie hoort daar niet bij. Alleen Jezus komt ooit terug, maar dan in de hoedanigheid zoals hij is vertrokken, maar niet als nieuw geborene.

Bijna-doodervaring

Mijn zoektocht is gestart bij het werk van de Amerikaanse arts en wetenschapper Raymond A. Moody jr., die veel verhalen heeft opgetekend van mensen die bijzondere ervaringen hebben opgedaan tijdens bijvoorbeeld een hartstilstand. Deze bijna-doodervaringen hebben het leven van die mensen blijvend veranderd. Zij hebben ervaren dat er leven is na de dood, een geruststellende gedachte waardoor ze niet meer bang zijn om dood te gaan.

Heel leesbaar is het verhaal van de Amerikaanse Betty J. Eadie, die na een kleine operatie in het ziekenhuis overlijdt en de wetenschap voor een raadsel stelt als ze een paar uur later weer tot leven komt. Sindsdien reist ze rond om haar verhaal te doen. Steeds meer mensen geloven dat er leven is na dit leven. De bewijsbaarheid van het leven na de dood wordt vaak aangehaald om het als onwaar te kwalificeren. Het tegendeel is ook niet bewijsbaar. Er is zoveel meer tussen hemel en aarde dan wij kunnen zien of ervaren.

Oosterse en westerse filosofie

Feit is dat reïncarnatie in veel religies en tradities aanvaard wordt. Tegenwoordig ook steeds meer in het Christendom. De manier waarop er tegenaan gekeken wordt verschilt nogal. In veel oosterse tradities, zoals het Boeddhisme, het Hindoeïsme en de yogatraditie, in landen als Tibet en India, is het eerder onderdeel van de gangbare cultuur dan dat het als religie wordt gezien. Een interessant boek waar ik veel aan heb gehad is het ‘Tibetaanse boek van leven en sterven’ van de Tibetaanse meester Sogyal Rinpoche.

Ook in het Westen wordt er steeds meer over reïncarnatie en wedergeboorte geschreven. Het werk van pastor en auteur Hans Stolp en cultuurhistoricus Jacob Slavenburg hebben mijn zoektocht verder richting gegeven. Niet alleen mannen schrijven hierover. Onlangs kwam ik een tweedehandswinkel een boek tegen getiteld ‘Boodschap van Licht’, waarin de Engelse Helen Greaves contact heeft met haar overleden vriendin, die haar het boek dicteerde en waarin het ‘leven’ aan gene zijde wordt beschreven. Het riep beelden op die ik herkende van het werk van Thea Terlouw, ook zij schrijft hierover. Boeken die ik graag aanbeveel*.

Waar sta ik nu

Inmiddels heb ik mij, mede door mijn zoektocht, maar ook door wat ik persoonlijk heb meegemaakt, een beeld gevormd van hoe het leven in elkaar steekt, reïncarnatie hoort daar zeker bij. Ook het idee dat doodgaan niet het einde betekent, maar aan de andere kant – het hiernamaals – gewoon doorgaat voordat wij eventueel opnieuw geboren worden, is een diepgeworteld innerlijk weten. Een innerlijk weten dat niet altijd door iedereen zo wordt gezien, laat staan begrepen.

In mijn beleving is ons lichaam slechts het omhulsel van de onsterfelijk ziel. Als wij dood gaan sterft ons lichaam en gaat onze ziel over naar een andere dimensie, terug naar de bron, het Al, daar waar wij oorspronkelijk vandaan komen. Door wat ik zoal in meditatie als op andere momenten heb ervaren, weet ik dat waar wij naar toe gaan als wij dood zijn een mooiere en liefdevollere plek is, dan het leven dat wij hier op aarde leven. Wij zijn hier om te leren en om goed en kwaad te leren kennen.

Kennis delen

Ik deel graag mijn ervaringen en kennis en ga graag met mensen in gesprek over dat er meer is tussen hemel en aarde, maar niet iedereen staat er voor open, daarom loop ik er niet mee te koop. De vrouw die een wat lastige tijd doormaakte heb ik wat leesbaar materiaal meegegeven, waardoor ze ook een zoektocht kan starten. Ze komt vanzelf wel terug als ze meer wil weten. Dan ben ik er voor haar.

© Jolanda Verburg, 1 oktober 2018

* Boeken Thea Terlouw: ‘De cyclus van leven en dood’ en ‘Een cirkel doorbroken’ e.a.

, , , , , , , , ,

2 reacties voor Is er leven na dit leven? (Jolanda Verburg)

  1. Eric 27/11/2018 op 02:57 #

    Deze materie intrigeert mij mateloos. Ik begrijp dat er vanuit de kwamtumtheorie ook tegenaan gekeken wordt. Uiteraard vanuit de behoefte e.e.a. wetenschappelijk te bewijzen. Op gezette tijden google ik op dit onderwerpm te kijken of er nieuwe inzichten of openbaringen zijn. Zo kwam ik hier terecht…

Geef een reactie