In vrijheid Quesadilla’s eten (Chiara Sahin)

De coronamaatregelen hebben meer impact op jongeren dan op andere leeftijdsgroepen in onze samenleving. Er is veel zorg over de lange termijn effecten hiervan. Een verkenning.

Gebed om kalmte

Van nature ben ik een optimistisch mens. Om gezond te blijven heb ik lang geleden besloten dat ik verschil moet maken tussen de dingen die ik in mijn eentje kan beïnvloeden en de dingen die ik niet kan veranderen.
Dingen proberen te veranderen waar je geen invloed op hebt, weet ik uit ervaring, gaat ongeveer zo: eerst ben je enthousiast en gedreven, je gaat hard aan het werk, probeert mensen te motiveren en te enthousiasmeren, na een tijdje kom je er achter dat mensen jouw enthousiasme en passie niet delen, er verandert niets, dan word je opstandig en boos, je gaat vechten in plaats van enthousiasmeren, je geeft alles en word ongelooflijk uitgeput en tenslotte ben je depressief, omdat er niets veranderd is.
Ik wil me nooit meer zo uitgeput en depressief voelen.

Hulpvragen van jongeren

Ik heb diepe bewondering voor mensen zoals Martin Luther King, Nelson Mandela en Toni Morrison. Een cultuur veranderen doe je niet zomaar, niet in één leven en zeker niet alleen. Er zijn vele handen nodig om fundamentele overtuigingen binnen een cultuur te veranderen.
Door de patronen in mijn familiesysteem heb ik heel lang de overtuiging gehad dat ik in staat moest zijn om alles alleen te doen. Het is een soort stoerheid die je ontzettend kwetsbaar maakt. Een boom met één wortel trek je zo uit de grond. Een boom met een stelsel van wortels is bijna onmogelijk uit de grond te trekken.
Naarmate ik ouder word, krijgt mijn levensboom steeds meer wortels: mijn netwerk is groter, mijn kennis is groter en mijn ervaring in het leven is groter. Hoe anders is dat bij de jongeren, zoals mijn zoon, die net aan het begin van hun leven staan.

‘In het hele land zoeken steeds meer jongeren hun toevlucht bij de crisisdienst jeugdpsychiatrie’.(1)  GGZ organisaties zien een enorme toename van het aantal hulpvragen sinds de coronamaatregelen van kracht zijn. Idem dito worden dezelfde verhalen verteld door de spoedeisende hulp van ziekenhuizen, jeugdwerkers en 113 zelfmoordpreventie.(2)

Scholen zijn voor veel jongeren een veilige plek waar ze vrienden kunnen maken, kunnen ontdekken wie ze zijn en waar ze een dagstructuur krijgen. Sinds de scholen weer dicht zijn in december verergert de situatie van jongeren alleen maar. Ook mijn zoon heeft sinds december online onderwijs.

Quesadilla’s als medicijn tegen eenzaamheid

Zijn lessen starten om 8.00 uur ’s ochtends en lopen door tot 14.00 of 15.00 uur. Daarna moet hij nog een deel van zijn huiswerk maken. Hij heeft twee pauzes, een korte pauze ’s ochtends en daarna een iets langere pauze tussen de middag.
In de tijden dat hij boven zit te werken en zijn lessen volgt is hij alleen. De eerste week na de Kerstvakantie komt hij intens verdrietig naar beneden na de eerste twee dagen online les. De coronamaatregelen vindt hij stom. Hij mist zijn vrienden, hij kan door de winterstop niet naar de voetbaltraining, hij zit met ons als ouders opgescheept, hij kan niet naar de bioscoop of naar andere dingen die hij leuk vindt, het orkest mag niet bij elkaar komen en muzieklessen zijn ook online. Alleen de training van zijn vechtkunst gaat door in de buitenlucht.

Een en ander betekent dat zo’n 90% van zijn directe fysieke contacten weg is gevallen.

We spreken af dat we zijn vrienden in etappes uitnodigen, dat hij in de pauzes niet meer alleen boven blijft zitten, dat hij echt naar beneden komt, dat hij naar buiten gaat voor zijn lichaamsbeweging. En regelmatig proppen we er wat troostvoedsel in, zoals een gezonde pizza, verrukkelijke quesadilla’s of een broodje haring waar hij dol op is. En, we praten over hoe hij zich voelt en met zijn gevoelens om kan gaan.
Het is een magere oplossing voor een groot probleem. Een groot probleem, deze situatie die door jongeren niet te veranderen is. Ik begrijp heel goed de opstandigheid van de jongeren. Hoe langer de coronamaatregelen duren hoe meer jongeren uitgeput worden en hoe groter de kans dat we nog veel meer depressieve jongeren krijgen.

Deltaplan voor jongeren

Zitten we dan straks door de gevolgen van de coronamaatregelen met een enorme toename op lange termijn aan problemen, zoals onhandelbaar, crimineel of teruggetrokken gedrag, problematisch middelengebruik en een slechtere lichamelijke gezondheid? Door depressie heb je immers ook een verhoogde kans op het ontwikkelen van bepaalde ‘ouderdomsziekten’, zoals overgewicht, dementie, cardiocasculaire ziekten en diabetes. Depressie bij jongeren is bovendien een van de belangrijkste risicofactoren voor suïcidaal gedrag.

Er wordt opgeroepen om een Deltaplan voor jongeren te maken. Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig zo vraag ik me af? We steken de dijken door, laten de boel onderlopen zodat een deel van de jongeren verzuipt en daarna bedenken we een Deltaplan?

Misschien dat de coronamaatregelen op korte termijn een probleem oplossen, maar ik moet sterk denken aan de woorden van Oren R. Lyons Jr., leider van Onondaga gemeenschap: ‘We kijken vooruit naar de toekomst om er voor te zorgen dat elke beslissing in onze gemeenschap wordt genomen vanuit het welzijn en welbevinden van de zevende generatie die nog geboren moet worden. Hoe gaat het straks met de zevende generatie als we dit besluiten? Waarheen nemen we ze mee? Wat zullen zij hebben?’

Vanuit deze invalshoek ben ík er niet van overtuigd dat de coronamaatregelen voor de jongeren een goede zaak zijn. Laten we ophouden om dijken door te steken en de jongeren geven wat ze nodig hebben om gezond op te groeien: fysiek samenkomen, vrijheid om te experimenteren en de structuur van onder meer school en sportverenigingen!

© Chiara Sahin, 22 januari 2021

(1) Zie Nos.nl over crisisopvang in jeugdpsychiatrie.
(2) Zie Nos.nl over avondklok en gevolgen voor jongeren.
Foto 1: Enrique Meseguer via Pixabay
Foto 2: Gref exe via Pixabay

4 reacties voor In vrijheid Quesadilla’s eten (Chiara Sahin)

  1. Geert Jan Vonk 12/02/2021 op 17:30 #

    Je verwoordt heel treffend wat er nodig is.

  2. Marc 01/02/2021 op 21:49 #

    Mooi verwoord. Met aandacht gelezen. Zet je aan het denken. Zoals we vaker bespreken is het goed om eens wat verder te denken dan het hier en nu.

  3. M. sahin 01/02/2021 op 09:55 #

    precies

Geef een reactie