Het zelfhelend vermogen in gang zetten (Jolanda Verburg)

Wij zijn zelfhelend alleen weten wij niet altijd (meer) hoe dat werkt. Recentelijk heb ik ervaren hoe het zelfhelend vermogen in gang gezet kan worden.

In mei was ik behoorlijk ziek. Ik kan mij niet heugen dat ik ooit zo lang ziek ben geweest. Bijna twee weken heb ik in bed doorgebracht. Met een teiltje ernaast omdat eten en drinken er linea recta weer uitkwam. Ik zeg al jaren dat ik nooit ziek ben. En dat is ook zo. Heel stoer zeg ik ook al maanden: “Corona krijg ik niet, want ik ben nooit ziek.” Ondanks dat ik in mei ziek was geloof ik dat nog steeds. Ik geloof in ‘mind over matter’ en vanuit die optiek ben ik immuun voor COVID-19.

Geen antibiotica

Het was geen corona, maar een blaasontsteking. Net nadat ik weer in de opbouwfase zat na een week vasten sloeg het toe. Het eten viel niet goed en ik had een zeurderig en onbestemd gevoel in mijn buik. Toen op een ochtend het plassen met veel pijn gepaard ging en er een onwelriekend luchtje aanzat, wist ik genoeg. Voor de zekerheid heb ik mijn urine bij de huisarts laten testen. Maar wat de uitkomst ook zou zijn: mijn gedetoxte, gezuiverde lichaam wilde ik beslist niet blootstellen aan een antibioticakuur.

Nog zie ik de verontruste blik van de doktersassistente die mijn urine had getest toen ik zei: “Nee hoor, ik hoef geen antibiotica, ik ben gezond en kan dit zelf wel oplossen.” “Het is niet ongevaarlijk,” waarschuwde zij, “en kan overslaan naar een nierbekkenontsteking. Ik raad je echt een kuur aan.” Maar ik bleef bij mijn besluit. “Let goed op jezelf,” zei ze, “pijn bij de nieren is daarvan een signaal.” “Heb je nog tips ter ondersteuning?”, vroeg ik haar. “Veel drinken en bij pijn een paar paracetamols per dag. En je kan altijd langskomen voor een antibioticakuur, hoor!” voegde ze er toch nog even aan toe.

Ziek-zijn ervaren

Een keer goed ziek zijn is aan de ene kant een test om het zelfhelend vermogen aan het werk te zetten en op werkbaarheid te testen. Anderzijds liet het mij ook ervaren hoe het is om ziek te zijn, dat wist ik namelijk helemaal niet meer. Ik kan mij nu veel beter inleven in iemand die ziek is en vooral hoe het is om je energieniveau weer te moeten herstellen.

Ik behandel mensen met Reiki en krijg veel mensen die na een ziekte moeite hebben met hun verminderde energie. Niet alleen kost het lichamelijke herstel energie, maar ook de mentale kant moet niet worden onderschat. Mensen kunnen door wat ze hebben meegemaakt geconfronteerd zijn met de eindigheid van het leven. Maar ook het besef van het ouder worden kan confronterend zijn. Herstel kan langdurig zijn, iets waar sommigen zich maar moeilijk bij neer kunnen leggen. Ik herkende dat bij mijzelf.

Blaasontsteking

Na het bezoek aan de huisarts ben ik mijn bed in gedoken. Mijn man ging voor mij op pad voor homeopathische middelen. Bij blaasontsteking helpt cranberry, zwarte els, Echinacea, vitamine C en vooral veel water drinken. Bijna tien dagen heb ik op bed gelegen. Ik ben een hele week kwijt. Op de tiende dag merkte ik dat mijn man zich echt zorgen begon te maken. Hij had al wat toespelingen gemaakt over ‘naar het ziekenhuis brengen’ en ‘de begrafenisondernemer bellen’.

Het was zondagmiddag toen hij zei: “Ik wil dat je morgen naar de dokter gaat voor een antibioticakuur!” Ik schrok, vooral van de serieuze toon en zijn bezorgde blik. De dag ervoor was mijn schoonzus langs geweest en zij had uitgeroepen: “Kind, wat zie je eruit!” Dat had ook niet meegeholpen aan de positieve beeldvorming. “Zo erg was het toch ook weer niet”, was mijn houding! Toch werd ik getriggerd door haar opmerking.

Wake-up call

Het was de wake-up call die ik nodig had. De volgende dag werd ik wakker zonder buikpijn en plasproblemen en met schone heldere urine. Ik geloof in het zelfhelend vermogen van het lichaam waarbij de geest een belangrijke bijdrage levert. Door de reactie van mijn schoonzus en de bezorgde opmerking van mijn man wist ik het ‘knopje om te zetten’ en was ik genezen. Wat een mooie bevestiging was deze constatering! Zo’n duidelijk voorbeeld had ik al jaren niet meer bij mijzelf waargenomen. En nu kan ik uit eigen ervaring zeggen dat wij onszelf kunnen genezen, een trigger van buitenaf doet wonderen.

Onlangs heb ik aan een conferentie deelgenomen over Heling. Veel sprekers kwamen aan bod, waaronder Dr. Joe Dispenza, die na een fietsongeluk zijn rug op diverse plaatsen gebroken had. Er was een kans dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Hij wilde geen zeer risicovolle operatie ondergaan en vanuit zijn intuïtie en idee over zelfheling, besloot hij het heft in eigen hand te nemen.

Mind over Matter

Vanuit het geloof in een hogere intelligentie en de mogelijkheden vanuit de kwantumfysica, nam Dr. Dispenza – chiropractor, neuro-wetenschapper en onderzoeker – de proef op de som om zichzelf te genezen. Tien weken lang lag hij op zijn buik in bed. In filmpjes op sociale media beschrijft hij het verloop van zijn uiterst emotionele proces om beter te worden.

Iedere dag visualiseerde hij hoe zijn rug opnieuw werd opgebouwd. Iedere dag was dat een strijd tegen negatieve gedachten van mislukking en het zich overgeven aan de hogere intelligentie. Naarmate de dagen vorderden won de positieve verwachting het van de negatieve overtuiging. Na zes weken begon de pijn te verminderen, werd de gevoelloosheid in zijn lijf minder en kon hij zich steeds beter bewegen. Na tien weken begon hij te oefenen met lopen en een aantal weken later zat hij weer op de fiets.

Hogere bewustzijn

De rode draad van de conferentie over Heling is het uitgangspunt dat er een hogere intelligentie bestaat die al het leven aanstuurt. Zoals ik in mijn vorige column schreef is de kwantumfysica steeds beter in staat om aan te tonen dat er meer is dan alleen materie. Wij zijn allemaal verbonden met een energieveld, een intelligentie, een hoger bewustzijn, waar tijd en ruimte niet bestaan, waar alleen liefde en eenheid heerst en waar ongekende mogelijkheden liggen.

Ziekte is iets wat zich op lichamelijk niveau afspeelt en niet in ons bewustzijn. Ons bewustzijn is energie. Als wij in staat zijn om de gedachten, gevoelens, emoties, overtuigingen en percepties die wij in ons leven hebben ontwikkeld, te overstijgen waardoor wij bij ons bewustzijn komen, dan ligt daar de mogelijkheid om te helen.

Overtuigingen en percepties

Wij worden geheel blanco geboren. Vooral in de eerste zeven jaar van ons leven worden wij gevormd door onze opvoeders, het onderwijs en onze omgeving. Ook tegenslag en teleurstellingen kunnen zich onbewust als trauma’s in ons lichaam vastzetten. Dit alles laat overtuigingen en percepties achter van waaruit wij de wereld beschouwen en hoe wij tegen onszelf en ons lichaam aankijken. Veelal is dit een beperkende factor die ons belemmert om tot volle bloei te komen.

Er is meer tussen hemel en aarde dan wat wij met onze zintuigen kunnen waarnemen. Ik geloof in het bestaan van een hogere intelligentie, een kwantumveld van ongekende mogelijkheden. Als wij de beperkende factoren die wij van kinds af aan hebben opgebouwd weten los te laten, te overstijgen en om te zetten in mogelijkheden, dan kunnen wij ons leven veranderen. Dit is de eerste stap naar genezing. Als ik mensen behandel met Reiki nodig ik ze altijd uit zich eraan over te geven en zich vooral te laten verwonderen.

Dood gaan hoort er ook bij

Niet iedereen weet zijn ziekte te overwinnen. Ook zijn er mensen die met een beperking geboren zijn. Die mensen zijn hier op aarde gekomen met dit als doel, het is hun lot, hun karma. Het zijn de mensen die een voorbeeld zijn voor hun omgeving, die families samenbinden, die laten zien dat er meer is dan materie en die mensen een spiegel voorhouden. Deze mensen weten ons tot op zielsniveau te raken waardoor ons leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Zelf heb ik dit ervaren met de, in mijn ogen, te vroege dood van mijn moeder. Zij stierf op 58-jarige leeftijd aan longkanker. De laatste paar jaar voor zij ziek werd was de relatie tussen mijn ouders heel slecht. Voor haar hoefde het huwelijk niet meer. Toch hebben zij door haar ziekte samen een heel mooi laatste jaar gehad, vol liefde en verbondenheid. Ik voelde mij machteloos en had het gevoel dat zij tussen mijn handen wegglipte. Op het moment van haar overlijden heb ik iets ervaren wat ik niet in woorden kan uitdrukken, alsof ik een eindje met haar mee ben gegaan toen zij haar lichaam verliet. Haar dood heeft mijn bewustzijn vergroot en mijn leven voorgoed veranderd. Ondanks het gemis ben ik haar daar nog steeds dankbaar voor.

Kernpunten van genezing

Psychotherapeut Dr. Kelly Turner, een van de sprekers tijdens de conferentie, heeft onderzoek gedaan naar radicale remissie bij kankerpatiënten. Zij ontdekte negen punten van overeenkomst bij de meer dan duizend mensen die volledig van kanker genezen zijn. De ‘overlevers’ hadden allemaal vanuit hun intuïtie het rotsvaste vertrouwen dat ze zouden genezen. Alle negatieve gedachten werden uitgebannen, onderdrukte emoties losgelaten en allemaal gingen ze aan de slag om hun het lichaam en geest met elkaar te verbinden, onder andere door meditatie en ademhalingstechnieken.

Slechts twee van de door Dr. Turner gevonden aandachtspunten waren fysiek gericht. Mensen die deze punten toepasten gingen de kanker fysiek te lijf door een radicaal andere manier van eten en als aanvulling op of ter vervanging van medicatie uit de reguliere gezondheidszorg gingen ze over op natuurgeneesmethoden, medicinale kruiden en supplementen. Belangrijk was ook de ondersteuning van vrienden en familie en het vinden van een motivatie om verder te leven. Maar belangrijk was het punt dat alle patiënten zeggenschap namen over hun eigen gezondheid. Niet langer was de dokter degene die het voor het zeggen had, maar de patiënt zelf.

Hoe kunnen wij onszelf helen

Het omslagpunt bij ziekte is vaak het moment dat iemand vrede heeft met de situatie en het verzet opgeeft. Zelf was ik volledig overtuigd dat ik zonder hulp kon genezen van mijn blaasontsteking. Mijn wake-up call heeft mij een zetje in de goede richting gegeven. Ieder mens heeft de potentie om te veranderen en zichzelf te helen. Uit ervaring weet ik ook dat meditatie een enorme motor kan zijn om iets te bereiken. Regelmatig mediteren geeft de mogelijkheid om in het energieveld terecht te komen waarin je verbonden bent met alles en iedereen, waar onvoorwaardelijke liefde heerst, waarbij het besef doordringt dat alles mogelijk is. Dat is de plek waar wonderen plaatsvinden, waar de ziekte niet bestaat en waar je al genezen bent!

© Jolanda Verburg, 15 juli 2021, foto’s: uit privé collectie.

Meer informatie:

Boek: Dr. Kelly A. Turner – Radical remissie

Dr. Joe Dispenza: website

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie