Het staat in de sterren! Kan je zeker weten dat dat waar is?

De zon, de maan en de sterren zijn mij lief. Maar kunnen de standen en bewegingen ervan mij vertellen, wat mij te wachten staat? Kan ik vertrouwen hebben in de astrologie?

Boogschutter of Steenbok?

Met een voor mijn gevoel gezond scepticisme laat ik me zo nu en dan verleiden om horoscopen te lezen.
De eerste vraag, die zich voordoet, nu ik op een grensgebied zit: ben ik steenbok of boogschutter? Ik herken wel iets in de boogschutter: Recht op het Doel af! Het zit in mijn naam, heb wel wat met Recht en ‘recht op het doel af’ kan al gauw op gebrek aan tact duiden. Bij de Steenbok herken ik het aspect van de Einzelgänger en innerlijke onrust. Ik houd het op van allebei wat.

De Jaarhoroscoop 2018

In no. 8 van 2017 van de Happinez staat de Jaarhoroscoop voor 2018. Laat ik nu mijn scepticisme, zoals – met respect voor andersdenkenden – ten aanzien van een institutionele God, reïncarnatie en astrologie – even parkeren en eens kijken, wat de horoscoop mij te bieden heeft. Weliswaar resten mij nog slechts 2 maanden van 2018, maar ik heb 10 maanden achter mij om te zien, wat van de voorspellingen is uitgekomen!

Boogschutter

Happinez maakt een onderverdeling in Soul, Heart en Body. Klinkt mooi.  Vanuit het Enneagram ben ik gewend om onder te verdelen in Hoofd (denken), Hart (voelen) en Lijf (doen/niet doen). Daarbij is de Ziel alom aanwezig, zo ongeveer als de ether bij de overige meer tastbare elementen vuur, lucht, water en aarde. Maar goed, onder het kopje Soul zou de fundamentele vraag in 2018 zijn: Wie ben ik?! Oef, die vraag houdt mij al jaren bezig! Het kan geen kwaad om het  maar weer eens zwart op wit te zien: “… het is goed om je niet te veel vast te klampen aan je roots en familie wie je zou ‘moeten’ zijn, want planeet Neptunus laat alle zekerheden vervloeien. Jouw leven draait puur om jouw spirituele opdracht. En alleen als jij geduldig en liefdevol naar jezelf kunt kijken, kun jij die opdracht volbrengen. Dus kijk in de spiegel met zachte ogen en niet met de kritische ogen van ambitieuze of strenge ouders.” Dat roept bij mij de vraag op: in hoeverre heb ik de normen en waarden van mijn ouders geïnternaliseerd, zonder mij af te vragen of ik zeker kan weten, dat ze ‘waar’ zijn? Hoe zit het met mijn eigen ervaren van waarheid?

Ik wil meer weten van Neptunus, die hier blijkbaar een cruciale rol vervult en sla het boekje  Welke ster is dat?  van W. Wildmann (voor het eerst verschenen in 1941, laatste druk 1974) open. Een Duitse sterrenkundige ontdekte deze planeet in 1846. Een sneltrein zou 6000 jaar onderweg moeten zijn om hem te bereiken. De TGV doet er wat korter over, maar dan nog. Hij loopt op een afstand van 4,5 miljard km om de zon en de omlooptijd bedraagt plm. 165 jaar. Ik weet – ja, 100% zeker! – dat de zon een cruciale rol in mijn leven speelt; maar Neptunus, dat gaat mijn verstand te boven. Is astrologie eigenlijk een wetenschap? Daarover zijn de meningen verdeeld, waarbij het ook maar de vraag is of men een eenduidige betekenis kan geven aan het begrip ‘wetenschap’.

Onder Heart en Body lees ik: “De spannende planeet Uranus heeft misschien een enorme verrassing voor je”. Wat is er spannend aan deze planeet, vraag ik mij af? Hij staat meer dan 2 miljard km van de zon en maakt in 84 jaar zijn baan om de zon. Weliswaar heeft Uranus vijf manen, maar dan vind ik Neptunus toch spannender. Niettemin is het Uranus, die in de eerste helft van 2018 mijn hart in vuur en vlam zou zetten, met de kracht van donder en bliksem. Ik zoek in mijn geheugen over begin dit jaar, maar moet voor vuur en vlam, donder en bliksem toch echt iets verder teruggaan. Het is 45 jaar geleden, dat mijn hart in vuur en vlam werd gezet en dit is overgegaan in liefde, die nog steeds voortduurt…

Steenbok

Vrienden en vriendinnen, kom op! Jullie hebben nog twee maanden. Bewijs me een dienst. Happinez: “Hoe heerlijk kan het zijn om lovende woorden te ontvangen van een echte vriend. Dat is één van de mooiste giften die 2018 voor jou in petto heeft.” Lovende woorden kunnen mij nooit genoeg zijn. Weer komt Neptunus om de hoek kijken; ook Chiron, nooit van gehoord. Een mysterieuze ster, want ook het boekje rept er niet over. Ja logisch, pas ontdekt na de laatste druk, in 1977. Inderdaad mysterieus, want de deskundigen zijn er nog niet over uit of het nu een komeet of een planetoïde is. In elk geval ijzig koud -170º, vernoemd naar de Griekse mythologische centaur, half mens/half dier. In het mensdeel herken ik de boogschutter. Wat een ambivalentie! Geen wonder, dat ik mij vaak verscheurd voel tussen twee werelden en moeite heb met keuzes maken. Maar, ik troost me, want Wikipedia zegt ook, dat Cheiron in de oudheid algemeen werd beschouwd als de ‘goede centaur’, die zich onderscheidt van de andere centauren door zich te ontwikkelen in kennis en wijsheid van de muziek, medicijnen en het boogschieten, genezing en kunst. Als ik daar maar een fractie van heb waargemaakt, mag ik mij al gelukkig prijzen.

Ik klik door op astrologie en Chiron en kom terecht op de site van Catharina. Chiron staat voor mij in het teken Ram, ik citeer:  Het recht om simpelweg te bestaan is hier maar zwak aanwezig. Dit is een wond die diep zit. De reactie van Ram op dit gevoel van het eigenlijk niet mogen bestaan is assertiviteit. Deze stand brengt roekeloosheid en veel vechtlust met zich mee om pijn en onzekerheid te compenseren. Deze plaatsing duidt erop dat de spontaniteit en de eigen wil ‘verwond’ is tijdens de kindertijd. Er is je verteld dat wat je zei of deed niet was gewenst. Omdat je je daardoor in feite vernederd voelde voel je je diep van binnen beschaamd. Emotionele problemen en stress worden omgezet in actie. Boosheid, frustratie en een gevoel van machteloosheid kan zelfs gedachten aan zelfmoord naar boven brengen. Ook een eetstoornis als symptoom van onderdrukte woede en het verlangen controle te hebben over je eigen leven kan je enige tijd beheersen. Het lage gevoel van eigenwaarde kan alleen getransformeerd worden door te luisteren naar je eigen innerlijke stem.
Wie kan hier niét wat mee, vraag ik mij af. We hebben allemaal wonden opgelopen in onze kindertijd. We hebben allemaal gevoelens van boosheid, frustratie en machteloosheid. Soms zo diep weggestopt, dat we ons er niet van bewust zijn. Afhankelijk van onze karakterstructuur gaan we er verschillend mee om. Als ik een paar dagen achter elkaar doorklik op de daghoroscoop krijg ik pas echt de kriebels en wordt mijn scepcis bevestigd.

Ik denk aan de vier vragen van Byron Katie (zie mijn column van juli 2018). Met een kleine aanpassing. Astrologen: oordeel over je stellingen/voorspellingen. Schrijf het op. Stel vier vragen, zie  hieronder. Het woord ‘gedachte’  zou gewijzigd kunnen worden in ‘overtuiging’.  Misschien kunnen de astrologen daar iets mee, voordat zij hun ‘waarheden’ verkondigen.

© Frederike Doeleman, 1 november 2018

1 Reactie Het staat in de sterren! Kan je zeker weten dat dat waar is?

 1. Jolanda Verburg 02/11/2018 op 21:29 #

  Ha Frederike,
  Leuke column. Mooi verwoord. Herkenbaar ook, ik ben namelijk een boogschutter.
  Vooral het stukje over: “Jouw leven draait puur om jouw spirituele opdracht.” herken ik maar al te goed. Ik zit er middenin.
  Ooit is mijn geboortehoroscoop oftewel de levensbestemming getrokken, een lijvig document. Het heeft mij heel wat inzicht gegeven. Zoals het kraken van Pluto, de Maansknoop, Lilith, etc. en alle data die daarbij horen. Heel bijzonder. Ook heel herkenbaar.
  Groet, Jolanda

Geef een reactie