Dromen van een betere wereld

De zin van dromen in je leven: dromen bepalen jouw passie en wat er voor zorgt dat je ’s ochtends je bed uit komt.

Dromen van Pipi Langkous en James Bond

Van de week vraagt mijn zoon mij naar mijn dromen. Of ik nog dromen heb ook al ben ik zo oud. En welke dromen ik had als klein meisje. Ik ben verrast door zijn vraag en moet tegelijkertijd glimlachen door de herinnering aan mijn vroegere dromen. Pipi Langkous en James Bond is het eerste wat ik me opkomt. Pipi Langkous, want die is nergens bang voor en reuze sterk. Ze heeft een geweldig huis met schatten en avonturen, toverlimonade en een boomstronk met verrassingen. Een huis met prachtige kleuren, een opwindend grote oven om koekjes te bakken en een zolder vol met geesten. En ik wil ook de eerste vrouwelijke James Bond zijn: heldhaftig, vechtkunst expert, met verborgen wapens en hoogstaande technische snufjes, mooie auto’s en avontuurlijke reizen naar landen die ver weg zijn.

Sommige dromen komen niet uit

Sommige dromen uit die tijd heb ik nog steeds: alle steden en landen van de James Bond films bezoeken en met mijn eigen ogen zien. In een aantal daarvan ben ik inmiddels ook geweest: Istanbul, Tanger, Venetië, Sienna, Costa Smeralda, Zwitserse Alpen, Chemnitz, Bratislava, London en natuurlijk Amsterdam. Andere dromen zijn uit elkaar gespat. Het huis van Pipi in Nijmegen dat ik wil kopen, maar niet op tijd voldoende geld voor heb, is gesloopt. Er staat een duur appartementencomplex. Mijn droom van een Pipi Langkous huis is ook veranderd. Ik heb nieuwe ervaringen opgedaan, andere huizen gezien en andere behoeften gekregen.

Mijn zoon wil weten hoe ik het vind dat sommige dromen niet uitkomen. Soms vind ik dat verdrietig en kost het mij tijd om los te laten, moet ik rouwen om dingen die voorbij zijn en niet terugkomen. En soms is het ook helemaal goed, geeft het ontzettende opluchting dat dromen geen waarheid hoeven te worden. “Maar mama, wat heeft het voor zin om dromen te hebben, als ze toch niet uitkomen?”

David Mark via Pixabay

De zin van dromen

Het is niet zo’n eenvoudige vraag. Dromen halen het beste in je naar boven. Zorgen er voor dat je grenzen verlegt en buiten je eigen kleine wereld gaat kijken. Het stimuleert om na te denken over wie je bent, wie je wilt worden en waar je jouw eigen wereld kunt verbeteren. Zonder dromen blijf je waar je bent en berust je in het leven dat je leeft, je hebt geen verlangen, geen perspectief van een andere wereld, geen andere ervaringen.

Soms kom ik wel eens kinderen tegen die niet meer dromen, die al zo teneergeslagen zijn door de ervaringen in hun leven, dat ze murw zijn, maar meestal zijn het de volwassenen die niet meer dromen. Of die allerlei beperkende gedachten hebben over hun dromen: dat gaat toch nooit gebeuren, ik heb er geen geld voor, mijn echtgeno(o)t(e) wil dat niet, wij worden nooit een gulden, want we zijn geboren voor een dubbeltje, wees reëel, je bent volwassen, dromen is iets voor kinderen. Ga zo maar door. Excuses zijn er in alle vormen en maten.

Elon Musk en zijn toekomstmuziek

Maar waarom zou je niet dromen als je volwassen bent? Het zijn geen harde targets die je moet halen. Het zijn ook geen wensen waar je een plan van aanpak voor maakt om ze op termijn te vervullen. Dromen is vrije ruimte, niets hoeft, alles mag, alles kan. Of het ooit lukt is helemaal de vraag. Misschien verandert je droom onderweg wel van inhoud. Gebeuren er dingen waardoor de glans vervaagt en er nieuwe dromen voor in de plaats komen.

We doen vaak een beetje lacherig als volwassenen grote dromen hebben. Denk aan de dromen van Elon Musk om een kolonie op Mars te stichten. Er zijn veel Science Fiction boeken die gaan over een kolonie op Mars. Science Fiction: wetenschappelijke verbeelding, verzinsels, toekomstmuziek ofwel droombeelden over de toekomst. En waarom ook niet? Misschien sticht hij nooit een kolonie op Mars, misschien ook wel. Maar, wie weet wat het ons oplevert dat hij deze droom heeft? Het is een avontuur, het verlegt grenzen en geeft nieuwe ideeën over de inrichting van ons leven.

Een leven lang dromen

Leandro de Carvalho

Ik heb ook grote dromen. Ik droom van een wereld waar mensen genoeg te eten hebben, schoon water hebben, een huis om in te wonen, voldoende kleren hebben en waar hun kinderen naar school kunnen om hun kwaliteiten te ontwikkelen, een wereld waar geen grenzen zijn en geen oorlog is.
Mijn zoon wordt erg enthousiast als ik hem mijn grote droom vertel. Hij wil rijk worden zolang geld hetgeen is wat de wereld draaiende houdt, want dan kan hij alles ervaren. Liever nog wil hij dat alles in de wereld vrij toegankelijk is voor iedereen. Hij vindt dat er geen schaarste hoeft te zijn, want er is genoeg. Alleen omdat wij er nu geldelijke waarde aan toekennen, zijn sommige dingen niet voor iedereen toegankelijk.

Ik moet onmiddellijk denken aan mijn discussie als dertien-jarige met mijn opa, waar ik precies hetzelfde roep. Sommige dromen blijven een heel leven lang bij je en zijn zo groot dat het misschien nooit in je eigen leven waarheid wordt. Het bepaalt echter wel jouw passie, jouw drijfveer en is wat er voor zorgt dat je ’s ochtends je bed uit komt. En daarom heeft het zin om te dromen, ook al komen ze misschien nooit uit.

© Chiara Sahin, 25 mei 2020

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie