De tweede blokkade voor vrede (Geert Klein Bruinink)

De tweede blokkade voor vrede heeft te maken met de waarde die we aan het lichaam geven. Vooral het waarde hechten aan het lichaam zorgt op enig moment voor onvrede.

De tweede blokkade voor het bereiken van vrede is volgens Een Cursus in Wonderen (kortweg: Een Cursus) de overtuiging dat het lichaam waardevol is. We worden onrustig zodra het lichaam niet optimaal functioneert. We voelen dan bv. irritatie, onrust, verdriet, boosheid en nog veel meer. Alles behalve vrede. Wij hechten veel waarde aan gezondheid. Op het moment dat daar aan getornd wordt komen we in opstand. Als je niet zoveel waarde aan het lichaam zou hechten, dan zou je je niet zo druk maken… En waarschijnlijk komt dat het lichaam alleen maar ten goede, want rust bevordert het herstel.

Geloof in de dood

Geloof in het lichaam is geloof in de dood. Als je gelooft dat er na de dood van het lichaam niets meer is, dan kan dat deprimerend zijn. Als je gelooft dat er leven na de dood is, dan hoef je helemaal geen waarde te hechten aan het lichaam. Dat wil niet zeggen dat je het lichaam geen waarde kunt geven. Het verschil zit hierin: waarde hechten of waarde geven. Als je waarde hecht dan kun je er moeilijker van loskomen; als je het waarde geeft dan is dat een voorkeur. Als je waarde aan iets hecht, dan zie je het als een probleem wanneer het niet is zoals jij het graag wilt hebben. Wanneer je waarde geeft dan is het geen enkel probleem wanneer er het zich iets anders voordoet: je kunt er gemakkelijker een andere waarde aan toekennen.

Geert - Het menselijk lichaam

In deze tijd hechten we in het algemeen veel waarde aan het lichaam. Er is veel aandacht voor voldoende beweging, voldoende rust, gezond voedsel, yoga, fitness en nog veel meer activiteiten waar het lichaam centraal staat. Hier is op zich niets mee, totdat we toch lichamelijke klachten krijgen. Dan ligt het aan… Vervolgens schrijven we een boek met verhalen wat de oorzaak kan zijn. Een nieuw geloof ontstaat.

Sporten

Ik heb vroeger veel gesport. Ik werd onrustig als ik niet voldoende had gesport want… Hele verhalen heb ik hiervan gemaakt. Ik heb periodes gehad dat ik heel gezond at en me heel goed voelde en… Daar heb ik ook hele verhalen over gemaakt. Ik ben doodgegooid met goedbedoelde adviezen via de radio, tv, kranten, boeken, het internet. Wat moet ik hiervan geloven?

Een Cursus is heel duidelijk als het om het lichaam gaat. Het zegt: je bent het lichaam niet en wat je niet bent daar hoef je je niet druk over te maken. Het lichaam is slechts een communicatiemiddel om te ontdekken wie je werkelijk bent. Betekent dit dan dat je het lichaam moet ontkennen? Zeker niet. Een Cursus zegt: wie het lichaam ontkent, begaat in het bijzonder een onwaardige vorm van ontkenning. Je ontkent namelijk wat er op dat moment is en dat is de ervaring van je lichaam.

Met wie denk je?

Een Cursus laat zien dat je kunt denken met het ego of met hulp van de heilige Geest. De Heilige Geest, zoals Een Cursus daarover spreekt, lijkt op de ‘getuige’ in de Oosterse spirituele tradities. Het is echter nauwkeuriger om te zeggen dat wanneer het deel van de denkgeest dat beslissingen neemt, op één lijn is gebracht met de Heilige Geest en dat deel vervolgens het ego zonder oordeel waarneemt, dit overeenkomt met de ‘getuige’ in die Oosterse tradities. Het ego gebruikt het lichaam voor aanval, genot, trots, liefde en nog veel meer. De heilige Geest ziet het lichaam als een communicatiemiddel: het lichaam maakt eenvoudigweg deel uit van jouw ervaring in de fysieke wereld.

Uiteindelijk voelt het lichaam niets, volgens Een Cursus. Pijn en genot zijn maaksels van de geest. Een mooi voorbeeld dat de geest leidend is, is Wim Hof, welbekend als Iceman. Hij breekt alle wetten die de wetenschap bedacht heeft en hij laat zien dat door je geest te trainen er van alles mogelijk is met het lichaam. Inmiddels worden zijn ervaringen ook door de wetenschap erkend en dat levert weer een hoop nieuw onderzoek op. Op Youtube is een documentaire over hem is te vinden.

Volgens Een Cursus in Wonderen kan alleen de denkgeest scheppen. Correctie hoort thuis op het niveau van het denken. Een Cursus beoefenen houdt dan in dat we onze aandacht vestigen op onze gedachten en niet op ons lichaam. Door vergeving toe te passen erkennen wij dat elke gedachte een beeld en gevoel is dat niet waar is, maar wel verantwoordelijk is voor wat we ervaren. Op die manier leren we dat we onze eigen werkelijkheid creëren. We realiseren ons dan dat de ervaring gecreëerd is door ons verhaal dat we er van gemaakt hebben. Als wij het lichaam niet als de waarheid erkennen en het lichaam niet is wat we zijn, maar iets wat we hebben, dan maken we een stap richting vrede. Dan zien we dat het lichaam niet meer is dan een communicatiemiddel om te ontdekken wie we  werkelijk zijn.

© Geert Klein Bruinink
1 januari 2017

Nog geen reacties.

Geef een reactie