De toekomst tegenhouden (Lenie van Schie)

De deadline voor de nieuwe column komt eraan. Aan onderwerpen heb ik geen gebrek. Aan tijd wel. Iets simpels dan? Iets dicht op mijn huid?

Simpel

‘Is dit dan een simpel onderwerp? De toekomst tegenhouden?’
De zin komt ergens uit de lucht vallen.
Het is midden in de nacht. Na vijf uur slaap ben ik wakker geworden. Heb ik in het donker liggen nadenken over mijn column. Tot ik besluit het maar op te schrijven.
Ik installeer me met een kopje slaapthee en mijn kleine laptop in bed, doe de klep van mijn laptop open en voer het wachtwoord in. En, hoe kan dat nu? Het wachtwoord werkt niet. Ik heb dat gister uit veiligheidsoverwegingen veranderd en om een of andere vreemde reden wordt dat nieuwe wachtwoord niet geaccepteerd. Vast een typefout gemaakt. Geen idee hoe ik erin moet komen. En hulp midden in de nacht is niet voorhanden.

‘Je zou het simpel houden. Nu heb je er weer een taak bij!’
Ja, waarom heb ik dan gister mijn wachtwoord veranderd? Waarom heb ik niet beter opgelet? Nu zit ik, enigszins ongerust over dat wachtwoord, met mijn grote laptop op schoot in bed. Het is behelpen, maar er zijn ergere dingen. Zoals de toekomst proberen tegen te houden:

Het is de titel van een strip in Trouw van 11 januari. We houden de toekomst tegen, aldus tekenaar Pieter Geenen, door het milieubewustzijn te stoppen. Gedurende 1 uur (tractoren op de snelweg), een kwartier (klimaatverandering is slechts een hype) of 3 seconden (Greta Thunberg is stom).

Ik heb er hier nog een:
De oplaadbare batterijen voor mijn draadloze telefoon moesten vernieuwd worden. In de dorpswinkel worden ze me door de verkoopster aangereikt. Ik betaal en stop ze in mijn tas. Thuisgekomen blijken ze ingebed in hard plastic, ook nog in een dubbelzijdig hard plastic doosje te zitten. Het doosje is weliswaar groen gekleurd, evenals de batterijen en een kartonnetje dat ik ook nog in het doosje aantref, maar driekwart van de verpakking is onnodig. 


Is de groene kleur een manier om mensen om de tuin te leiden? Hoe kan het zijn dat we doorgaan met dit soort verpakkingen? Begrijp ik hier iets van?

De toekomst verder helpen

Er zijn ook mensen die de toekomst verder helpen. Zo vind ik, met dank aan bureau Troje, een artikel van Jan Rotmans, hoogleraar Duurzaamheid & Transitie aan de Erasmus universiteit. Hij denkt “dat het nog een jaar of tien heel onrustig blijft en we dan naar een nieuw soort dynamisch evenwicht gaan.”
Ik vind het een erg optimistisch geluid. Ik denk dat we er meer tijd voor nodig hebben. Maar zijn gedachten zijn interessant.
Rotmans ziet drie ontwikkelingen in de nabije toekomst: Een nieuwe maatschappelijke ordening, die gedecentraliseerd, horizontaal van onderop georganiseerd wordt. De economie verschuift; ze gaat eenzelfde ontwikkeling doormaken en wordt gedigitaliseerd. En er vindt een verschuiving plaats van gevestigde en destructieve macht naar informatieve en transformatie macht. Het hele artikel vind je hier.

Het is geluid naar mijn hart. En onmiddellijk komt dan de volgende vraag in mij op: ‘Wat gaan deze veranderingen teweeg brengen in het bewustzijn van mensen? Wordt dat bewustzijn ook opener? Spiritueler?’

‘Alsof dat een simpele vraag is!’
Opnieuw dat commentaar dat tussen aanhalingstekens uit de donkerte mijn hoofd binnenzeilt. Nee, het is een vraag waarover je een boek kunt schrijven. En dat antwoord ga ik nu niet geven. Dat komt ergens in de toekomst. Om die verder te helpen.
Wat ik wel doe is op internet opzoeken hoe ik mijn wachtwoord kan vinden.
En dan ontdek ik dat ik zelfs internet hier niet voor nodig heb. De instructies verschijnen vanzelf op het scherm van mijn kleine laptop als ik hem aanzet en dan even wacht. Via een speciale procedure kan ik hem opnieuw opstarten en dan kan ik mijn wachtwoord herstellen met mijn apple id.

En dit is wel simpel…….

© Lenie van Schie, 1 februari 2020

Nawoord

Van Chris mijn collega-schrijver en vriend, kreeg ik meer informatie over Jan Rotmans. Zo heeft hij samen met Bert de Vries in 1997 een boek gepubliceerd met de titel: ‘Perspectives on Global Change, the Targets Aproach’.

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie