De oude

De oude, dat ga ik worden. Denk ik dat ik alles gehad heb, word ik de oude. Er weer bovenop komen. Alweer de oude worden. Helen. Royaal delen ze deze wensen met mij. De mensen. Delen ze hun hoop. En alles wat minder is dan dat? Dat is nog niet de oude. Of nog niet helemaal. Maar het komt! En niet in een leven na dit leven, maar in dit hiernumaals.

Beter worden. Deze dwangmatige neiging, die als kanker vreet aan ons vermogen om te leven met de klap. Te leven in het verlies, elk menselijk verlies. Hoe groot of klein dat ook is.

De oude worden. Alsof het een spelletje is, achter het veilige scherm. Dat ik altijd weer overnieuw begin, hoe vaak ik ook doodga. Alsof er niets gebeurd is. Alsof alles voor niets is geweest.

Ik weet natuurlijk best dat dingen soms beter worden. Maar als alles weer beter wordt, dan wordt het een beetje saai. En daar wil ik niet aan meedoen. Dat zou het einde zijn van alle humor. Het licht verandert daar, wordt zwakker, grijzer. In de vloek en de kramp van het beter worden. In het falen in de ogen van onze droom, van de mensen om ons heen, wanneer we niet beter worden maar de oude worden.

De oude, dat ga ik worden. Ik hoop het. Eigenlijk ben ik het al een beetje. Maar eens helemaal. Ik ga ervoor. Oud. Misschien tevreden. En wellicht de dagen ook een beetje zat. De tijd verstrijkt. Kent alleen vooruitgang. Zeker, de tijd gaat vooruit. En ik doe daar ook aan mee. Soms heftig protesterend, soms lijdzaam en soms in onbegrijpelijk enthousiasme. Vooruit dan maar.

En wat als het dan toch beter wordt? Nou, dat is gewoon tijdelijk terugval. Daar moet je mee om kunnen gaan. Alles is ooit meer geworden in je leven, van één cel naar twee cellen, en zo verder. En eens wordt alles minder. Dat is wat we delen met elkaar, met ieder om ons heen. Die zekerheid. Onze sociale zekerheid. Wen er maar vast aan. Dat is ons feestje.

© Dirk Oegema, 1 februari 2019

PS: De aanleiding van dit alles? Een prachtig artikel van Awee Prins in Trouw van 19 januari over het krampachtig vasthouden aan herstel van de mens in de psychiatrie.

Nog geen reacties.

Geef een reactie