De levenskunst van eten

Eten is een levensvoorwaarde.

Ik zie het zo mooi bij mijn kleindochter, die in december is geboren. Elke drie uur moet zij eten, dat wil zeggen moedermelk drinken. Later komt daar vast voedsel bij. Tot dan toe allemaal nog verantwoord, maar dan? Snoep bij de buurkinderen, op de crèche. Er is een enorm aanbod van voedsel en lang niet altijd gezond; in winkels, op stations, sportclubs enz.

Aan een ayurvedische maaltijdIn de Ayurveda – de eeuwenoude Indiase kennis van het goede leven, dat wil zeggen een leven in balans, waarover Wilma Damen in haar columns schrijft – wordt veel aandacht besteed aan voeding. Gezonde en smakelijke voeding, waarbij alle smaaktonen (zoet, zout, zuur, bitter, wrang en scherp) aanwezig zijn, is één van de voorwaarden voor een evenwichtig leven, gezond van lichaam en geest. Ook regelmaat is daarbij van belang en vooral ook een prettige en liefdevolle sfeer tijdens de maaltijden.

© Frederike Doeleman
1 januari 2017

Dit is een korte column van één van de schrijvers van VIVE-Levenskunst, als een eerste introductie, waarbij je iets kunt proeven van de sfeer en de toon waarin de columns worden geschreven. De andere columns zijn veel uitgebreider: tussen de 500 en 1200 woorden. En elke schrijver heeft een eigen thema waar hij of zij zich op richt. Zo schrijft Frederike over kunst, muziek en natuur. Wilma Damen levert elk jaargetijde een bijdrage over gezondheid en voeding vanuit het perspectief van Ayurveda.
Mocht je belangstelling hebben om alle columns te kunnen lezen, neem dan een abonnement!

1 Reactie De levenskunst van eten

  1. Jolanda Verburg 03/01/2017 op 15:18 #

    Leuk, Frederike!
    Dat heb je kort en krachtig verwoord.

Geef een reactie