Complotdenkers en spiritualiteit (Jolanda Verburg)

Onze samenleving raakt steeds verder gepolariseerd, je bent voor of juist faliekant tegen. Nu wij in coronatijd allemaal thuiszitten kijken wij vanuit ons eigen schuttersputje naar de wereld.

“Mam, jij hebt zeker op FvD gestemd!” poneert mijn zoon, nadat ik terugkom van het stembureau. Verbaasd kijk ik hem aan en vraag hoe hij daarbij komt? “Alle complotdenkers en gekkies stemmen op FvD.” Hij is bloedserieus, het is niet eens om mij te stangen. Nu is die partij wel de laatste, misschien de een na laatste, waar ik op zou stemmen. Er volgt een serieuze discussie over politiek, corona en mijn spirituele ideeën.

De uitleg die mijn zoon geeft lees ik een paar dagen later weer terug in de media. Het blijkt namelijk dat veel mensen (vooral vrouwen) die zichzelf spiritueel noemen daadwerkelijk op FvD hebben gestemd, omdat ze het niet eens zijn met de coronamaatregelen, juist daarover was de partij zeer uitgesproken. Ik kan die eenzijdige blik niet volgen. Willen zij de hautaine en racistische houding van de lijstrekker niet horen? Ik heb mijn voorkeuren, die vooral gebaseerd zijn op het klimaat, de natuur en duurzaamheid, langs de Kieswijzer gelegd en kom uit aan de andere kant van het politieke spectrum.

Versterken van het immuunsysteem

Mijn spiritualiteit verwacht ik niet echt terug te vinden in de politiek. Ik ben zelf jarenlang betrokken geweest bij kleinere politieke partijen, zoals Mens en Spirit, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat politiek en spiritualiteit ver van elkaar af liggen. Spiritualiteit komt tot uitdrukking in de manier waarop ik leef en de waarden die ik belangrijk vind. Die vind ik maar mondjesmaat in politieke partijen terug.

Ook ik kan niet alle coronamaatregelen waarderen. Waar ik vreselijk van baal is dat ik geen yogales kan geven, begrijpen doe ik het totaal niet. Niet alleen omdat mijn inkomsten dramatisch zijn gedaald, maar omdat yoga helpt om het immuunsysteem te versterken. Juist nu in deze stressvolle tijd hebben wij dat zo hard nodig. En ik weet dat mijn cursisten het ook enorm missen net als ik. Om nog maar te zwijgen over het feit dat bewegen zo broodnodig is om gezond te blijven.

Yoga en corona

Werkend in een sector waar nogal eens smalend over gedaan wordt, ben ik wel wat gewend en lig daar niet wakker van. Ik begrijp dat spiritualiteit ver afstaat van veel mensen. Toen ik net begon met yogales geven is mijn reclamebord tot twee keer toe uit mijn tuin gestolen. In een klein en conservatief dorp op het platteland is yoga eng! Immers wat de boer niet kent dat vreet hij niet. Maar dat mensen die zichzelf spiritueel noemen worden weggezet als complotdenkers dat gaat mij echt te ver.

Dat de overheid de beroepsgroep van yogadocenten niet tegemoetkomt in deze coronatijd vind ik uiterst kortzichtig, maar geeft aan waar de politieke voorkeur ligt: bij de grote winst genererende bedrijven. Dit zijn veelal sectoren die het niet zo nauw nemen met het klimaat en het welzijn van mens en dier niet vooropzetten. Mijn politieke tegenstem is wellicht een druppel op de gloeiende plaat, maar ik blijf tegengeluid bieden.

Polarisatie

Nu wij massaal thuiswerken, bijna de deur niet meer uitkomen en weinig mensen spreken, merk ik dat wij in een tunnelvisie zijn terecht gekomen. Onze blik wordt nu gevormd door de media in plaats van via zelfonderzoek door discussies met familie en vrienden. Meningen op sociale media worden extremer, tegenstellingen groter en ruzies openlijk zichtbaar. Vooral als het over de coronamaatregelen gaat wordt duidelijk stelling genomen.

Het is wel duidelijk dat FvD door haar stellingname tegen de coronamaatregelen een doelgroep heeft weten aan te spreken, waardoor zij bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart jongstleden flink gegroeid is, ondanks de negatieve berichten rondom de lijsttrekker. Daarnaast constateer ik dat mede door corona er in de politiek, ondanks de grote hoeveelheid politieke partijen in de Tweede Kamer, net zo’n grote kloof aan het ontstaan is als bij de twee partijen in de VS onder Trump. Je bent voor of tegen. De verbondenheid en saamhorigheid zijn ver te zoeken.

Oorlog allen tegen allen

In zijn boek Apocalyps* beschrijft de Antroposoof Rudolf Steiner dat de mensheid ooit in een situatie zal komen waarbij het egoïsme zo hoog zal zijn opgelopen, dat er een allesvernietigende oorlog zal zijn van allen tegen allen. Toen ik dat jaren geleden las, kon ik mij daar niets bij voorstellen, maar in de tijd waarin wij nu verkeren begint zich die onheilsboodschap toch af te tekenen.

Na de bestorming van het Capitool op 6 januari jongstleden, drong de profetie van Steiner zich aan mij op. Even hield ik mijn hart vast dat er een burgeroorlog zou ontstaan. Het voelt slecht dat de legitimiteit van een nieuwgekozen president van een democratisch land in de westerse wereld, door de vertrekkende president in twijfel wordt getrokken. Ook nu na de recente verkiezingen in eigen land tekende zich vergelijkbare geluiden af. Welke invloed heeft dit op de rest van de wereld?

Ook tegengeluiden mogen er zijn

Wat ik heel jammer vind is dat veel tegengeluiden ten aanzien van de genomen coronamaatregelen zo snel mogelijk worden afgewimpeld. Er zijn zelfs artsen die een andere mening hebben ten aanzien van de vaccinaties, die worden geband op internet en weggezet als complotdenkers en gekkies. Onterecht, juist in een democratie moeten alle aspecten belicht kunnen worden.

Eén van de belangrijke lessen die ik in mijn bewustzijnsontwikkeling heb geleerd is dat angst een slechte raadgever is omdat niet alle angst reëel is en het niet altijd jouw angst betreft. Daarnaast mag iedere mening, iedere gedachte, ieder denkbeeld en ieder geluid er zijn. Iedereen en alles telt mee. Belangrijk is om sensitief te blijven en je intuïtie te volgen, waardoor jouw waarden overeind blijven. Groot verzet stuit op grote weerstand, het is juist de subtiele tegenstand die het verschil kan maken. Daarom blijf ik mijn waarden uitdragen, ook al word ik soms als gekkie weggezet.

*  Rudolf Steiner – Apokalyps – De openbaring van Johannes, 2012, Uitgeverij Pentagon, Amsterdam, bladzijde 71

Foto’s: Niek Verlaan via Pixabay; eigen foto; Wikipedia

© Jolanda Verburg, 1 april 2021

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie