Mijn bewustzijn is mijn fiets (Dirk Oegema)

Sorry dat ik zo binnenval. Met mijn hele hebben en houwen, ziel en zaligheid. Maar het is niet anders: Mijn bewustzijn is mijn fiets, verder heb ik niets. Ik schreef het ergens in de vorige eeuw. En het is altijd blijven staan.

Ik ben er op dit moment hele dagen mee bezig in een poging om een portfolio te maken van mijn fotografie tot nu toe. Dat gaat vaak stroef, maar dat komt vooral doordat met onverwachte schokken tot me doordringt wat me raakt in het leven. Waar het bij mij over gaat. Fotograferen als een vrijplaats voor mijn bewustzijn. Ik fotografeer wat er verschijnt in dat bewustzijn. En daar ben ik door gebiologeerd. In dat verschijnen. Hoe licht zich vastlegt op iets dat van zichzelf geen enkele kwaliteit heeft. Idealiter. Hoe alles verschijnt in en vanuit een niets. Gebiologeerd door de intimiteit van dat proces. Ik ben soms de waarnemer, het prototype van de fotograaf die toekijkt en geen deel heeft aan. Maar in de kern is het zien juist zo intiem. Is niets zo dichtbij de dingen als dat bewustzijn, valt het er zo mee samen. The picture takes me, als een vrouw in een tango.

Bij de dood van mijn zoon werd de lading van dat ene zinnetje groter. Expandeerde het niets en tegelijk ook bewustzijn. En er gebeurde veel meer, ook met mijn hart. Maar dat is voor een andere keer. Ik werd bij zijn dood overvallen door de helderheid van alles wat er was. En door de helderheid van wat er niet was. Helderheid als het enige wat overbleef. Ik voel nog de verbazing over hoe de wereld bleef draaien, zonder een enkele aarzeling. Hoe alles is. Ik voel het ook hier, nu ik eraan terugdenk. Bij zijn dood was ik verbaasd dat het bewustzijn dit kon bevatten. Niet begrijpen. Maar wel opnemen. De eindeloze ontvankelijkheid, gevoeligheid. Zonder enige weerstand, wrijvingsloos. Dat het bewustzijn die kwaliteit heeft. Dat het elk contrast in het leven aankan: die tussen liefde en leegte, leven en dood, tussen alles en niets.

© Dirk Oegema, 1 oktober 2019

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie