Aarde wint dankzij Milieu-defensie! (Lenie van Schie)

De krant lag al langer dan een week op de hoek van de tafel te wachten om nog eens te worden bekeken. Ik had hem al een paar keer verlegd tot ik er vanochtend weer echt een blik op wierp. Kan die weg? Nee dus.

Het is bijna al weer oud nieuws. Toch nog maar even wat aandacht aan besteden. Tenslotte heb ik Aarde in mijn portefeuille: Shell is door de rechter aangesproken en moet zijn CO2 uitstoot sneller omlaag brengen.

Deze zaak schept een precedent met grote gevolgen voor tal van bedrijven, niet alleen voor fossiele energiereuzen, maar ook voor scheepvaart en luchtvaart. En het is niet het enige resultaat dat Aarde in de afgelopen twee weken boekte.

Ook weer meer ruimte voor de bijen!

Aandeelhouders beginnen meer te voelen voor vergroening! Het aandeel Shell ging nadat de uitslag van de rechtszaak bekend werd, omhoog! ExxonMobil krijgt twee nieuwe toezichthouders die het klimaatbeleid van de oliegigant tekort zien schieten en in actie gaan komen. En bij Chevron stemde een meerderheid van de aandeelhouders voor een klimaatresolutie van de Nederlandse activistische beleggersclub Follow This. Wat dat is moet ik wel even opzoeken.

Op hun website lees ik: ‘Toen Marc van Baal ontdekte dat de enige manier om druk uit te oefenen op multinationals via aandeelhouders is, richtte hij de website Follow This op. Hier verzamelt hij aandeelhouders die een groene stem willen uitbrengen bij grote bedrijven’.

Het meest opvallend noemt de krant het rapport van het Internationaal Energie Agentschap – ooit opgericht om olie soepel van het ene naar het andere land te vervoeren – waar het agentschap stelt: pomp geen nieuwe olie en gas meer op en breng de uitstoot al in 2030 fors naar beneden.

De krant spreekt van een gamechanger, een paradigmaverandering, een doorbraak en een kantelpunt. Het zijn woorden naar mijn hart. In mijn vorige column schreef ik over bedrijven die maatschappelijke verantwoordelijkheid gaan nemen. Hier zien we het resultaat! Het maakt me heel erg blij!

©Lenie van Schie, 6 juni 2021

, ,

Reacties gesloten.